@livewireStyle
header.home link

Vastenavond: wat eten we?

Vandaag vieren we Vastenavond (ook wel Vette dinsdag), de laatste dag van carnaval. Een dag waarop volgens de katholieke traditie nog eens alle remmen los mogen, voor de start van de vasten morgen. Wat eten we dan vanavond? Pannenkoeken, oliebollen, worstenbrood en Vastenavond vlaaikes.
9 februari 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Flickr - Will Montague

 

Vandaag vieren we Vastenavond (ook wel Vette dinsdag), de laatste dag van carnaval. Een dag waarop volgens de katholieke traditie nog eens alle remmen los mogen, voor de start van de vasten morgen – die veertigdaagse periode waarin we sober eten en leven tot Pasen. Hoe je de vasten invult, kies je zelf. Mogelijkheden zijn natuurlijk minder vlees eten (we kennen intussen allemaal het initiatief Dagen Zonder Vlees), maar ook minder sociale media, minder alcohol, minder consumeren in het algemeen, minder voedsel verspillen (onze favoriet!) – noem maar op. In ruil voor dat minderen zou je meer krijgen: meer tijd voor jezelf, meer tijd voor familie, meer tijd voor… de afwas. Je weet wel, voor alledaagse dingen. Maar da’s voor morgen. Vanavond doen we (nog) eens zot en vieren we Vastenavond op grootmoeders wijze. Daarvoor heb je nodig: eieren, boter, bloem, suiker en vlees. In grote hoeveelheden ;).

Pannenkoeken

Zonder pannenkoeken geen Vastenavond! Zoveel is zeker. In Engeland wordt Vastenavond daarom zelfs Pancake Tuesday genoemd. Om een beetje variatie in je feestmaaltijd te brengen, kan je nog poffertjes, wafels en eierkoeken toevoegen. Zolang het maar eieren, boter en suiker bevat, want die ingrediënten zijn taboe tijdens de (traditionele) vasten.

Originele pannenkoekrecepten en -tips vind je hier.  

pannenkoek-bis-leo-hidalgo.jpg

Beeld: Flickr - Leo Hidalgo

 

Worstenbrood

Ook worstenbrood is een traditioneel gebak voor Vastenavond. Net als eieren, boter en suiker mocht er tijdens de vasten immers geen vlees worden gegeten. De worst of worsten (een worstenbrood bevat een of twee worsten) worden gemaakt volgens lokaal recept. Elke bakker of slager gebruikt meestal een unieke kruiding.

Verkoopt jouw bakker of slager er geen? Dan kan je ze zelf maken. Een recept vind je op de website van De Standaard

Oliebollen (ook wel smoutebollen)

Nog zo’n klassieker, gefrituurde oliebollen met bloemsuiker. Om extra vet op te slaan. Je maakt ze van bloem, eieren, gist, een beetje zout en lauwe melk. Een recept vind je bij Dagelijkse kost en Lekker van bij ons

Weetje: vroeger waren oliebollen plat en werden ze oliekoeken genoemd, omdat er niet genoeg olie was om bollen in te bakken.

smoutebollen-bis_flickr-purrrpl_haze.jpg

Beeld: Flickr - Purrrpl_Haze

 

Vastenavond vlaaikes

Een specialleke dat niet overal in Vlaanderen te vinden is. Vastenavond of carnaval vlaaikes zijn open gistdeegbodems bedekt met pruimen- of abrikozencompote. Ze worden zeer lokaal verkocht in de regio Antwerpen. Een recept vinden we helaas niet. 

En dan nog dit...

Vastenavond had in het verleden eigenlijk een heel praktische betekenis. Omdat voedsel niet lang bewaard kon worden, moest al het eten dat de winter had overleefd op de laatste dagen voor de vasten worden opgegeten. Anders werd het slecht. Bovendien kon iedereen op die manier zijn reserves spekken om die veertig dagen tot de aanvang van de lente en de nieuwe oogst te overbruggen.  

Gerelateerde artikels