@livewireStyle
header.home link

Tuintip: yacon

Er zijn al zwaluwen in ons land gesignaleerd en wanneer we ’s avonds op de trein of in de auto zitten op weg naar huis, is het nog niet (helemaal) donker. Ja, het is bijna lente. Toch nog even wacht met zaaien in de moestuin, het is nog te koud. Wat je wel al kan doen, is plannen maken. Bijvoorbeeld voor welke gewassen je dit jaar gaat telen. Onze tip: yacon.
20 februari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Velt

 

Er zijn al zwaluwen in ons land gesignaleerd en wanneer we ’s avonds op de trein of in de auto zitten op weg naar huis, is het nog niet (helemaal) donker. Ja, het is bijna lente. Dat voelen we ook aan onze (groene) vingers, ze beginnen te kriebelen. Maar we moeten nog even geduld uitoefenen. De bodem is nog te koud om zaad te doen kiemen, en de kans op nachtvorst te groot. Wie geen geduld heeft, riskeert een mislukte oogst en dus teleurstelling. Maar wat je wel al kan doen, is plannen maken. Je kan bijvoorbeeld al beslissen welke gewassen je dit jaar wil telen. Wie nog plek heeft voor een experiment, raden we yacon aan.

 

In de tuin

Yacon is een knolgewas en familie van de aardpeer. Ondanks het feit dat hij afkomstig is uit het Andesgebied, gedijt hij goed in onze contreien. Dat hebben ze ervaren bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Oost-Vlaanderen, waar al vijf jaar Yacon-proeven worden uitgevoerd, en bij Velt. De plant zou erg onderhoudsvriendelijk zijn (voor ons een must), nauwelijks last hebben van plagen en ziektes (ook een must) en behoorlijk fraaie bloemen krijgen (geen must maar een plus ;)). Hij zou bovendien bijzonder veel lekkers opleveren (tot 20 kg knollen per plant), en dat op bijna alle bodemtypes. Enig nadeel: de knollen bevriezen in de winter. Je moet ze dus elk jaar opnieuw planten.

 

yacon-bloem-tris.png

Beeld: bloem van yaconplant, Velt

 

Planten doe je eerst in beschutte potten (april) en vervolgens in volle grond in openlucht (juni). Oogsten kan vanaf november. Yacon vormt twee soorten knollen: broedknoppen die je het volgende jaar opnieuw kan planten, en eetknollen. Beide kan je op een droge plaats na de oogst nog lang bewaren. 

 

In de keuken

Yacon heeft niet zo’n grillige vorm als zijn neef de aardpeer. Schillen gaat dus veel sneller, wat wij als drukbezette mama’s en papa’s een groot (groot!) pluspunt vinden. Bovendien is yacon lekker rauw, gekookt, gebakken én gefrituurd. Hij smaak fris zoet en bevat veel gezonde suikers (inuline), maar weinig kilocalorieën. Je kan er dus zowel zonder als met toeters en bellen heel lekkere dingen mee maken, zonder je zorgen te maken over je lijn of gezondheid - wel integendeel.

Velt-medewerkster Leentje Speybroeck testte voor haar blog kookeetleef een aantal recepten uit, voor wie toch meer wil dan yacon uit ’t vuistje met dip: yacon in sesamshoyumarinade, yaconchips, yaconsoep, yaconwok en yaconslaatje

 

yaconwok-tris_kookeetleef.png

Beeld: yaconwok, Leentje Speybroeck, kookeetleef

 

Bron: VILT en Velt

Gerelateerde artikels