@livewireStyle
header.home link

Tuintip: een eetbaar paradijs in 6 stappen

Wil je een eetbare tuin aanleggen? Het is nog niet te laat, maar je stelt het best niet meer uit. In mei kan je nog perfect vaste planten, eenjarigen en groenten zaaien of planten. Heb je een kleine tuin? Des te beter! Klein beginnen is altijd beter ;). Enkele tips om van jouw kleine (stads)tuin een eetbaar paradijs te maken.
19 mei 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: ina.mija - photocase.com

 

Wil je een eetbare tuin aanleggen? Het is nog niet te laat, maar je stelt het best niet meer uit. In mei kan je nog perfect vaste planten, eenjarigen en groenten zaaien of planten. Heb je een kleine tuin? Des te beter! Klein beginnen is altijd beter ;). Enkele tips om van jouw kleine (stads)tuin een eetbaar paradijs te maken:

 

1. Begin er nú aan!

We hebben het al gezegd: het kan nog, maar het wordt krap. Geen zin om je te haasten? Bereid dan alles rustig voor om dit najaar en volgend voorjaar aan de slag te gaan: laat eerst je bodem analyseren en tref indien nodig de juiste voorbereidingen om hem in optimale conditie te krijgen, en kies op basis van het bodemtype en de standplaats de planten die je wil. Meer info over een bodemanalyse vind je in ons artikel 'Tuintip: laat je bodem analyseren'.

 

bodem-tris_tuinhier-marke.png

Beeld: Tuinhier Marke

 

 

2. Kies slim en maak het jezelf gemakkelijk

Ben je geen fervent tuinier? Begin dan met keukenkruiden, die zijn leuk en gemakkelijk te onderhouden. Controleer of ze winterhard zijn. Zo niet kweek je ze in pot om verplanten voor en na de winter te vermijden, of zoek je een beschutte plek waar ze de winter buiten kunnen overleven. Heb je een kleine, ingesloten stadstuin? Vaak heerst daar een microklimaat dat een paar graden warmer is, en heeft ook de wind er geen vrij spel. Alleen maar voordelen dus!

Verschillende wilde planten en bloemen zijn eetbaar. Trek ze  niet zomaar uit, maar profiteer ervan dat ze spontaan zijn komen aanwaaien. Meer info vind je in ons artikel 'Keukentip: eetbaar onkruid'.  

Niet alle planten doen het goed naast elkaar. Ook daar moet je rekening mee houden wanneer je je planten en hun standplaats kiest. Een schema dat kan helpen bij de aanleg van een moestuin, vind je hier

Meer tips vind je in onze artikels 'Tip: een ecologisch teeltplan opstellen in 3 stappen' en 'Al plannen voor de tuin? Laat je inspireren door het voedselbos'.

 

eetbare-bloemen-tris_flickr-barbara-walton.png

Beeld: eetbare bloemen - Barbara Walton (flickr)

 

 

3. Gebruik wat de natuur je biedt: regenwater, compost, zonlicht en natuurlijke vijanden

Composteren kan je zelf. Hoe, dat lees je in ons artikel 'Verbeter je bodem: 10 tips voor thuiscomposteren'. En regenwater heeft iedereen. Je hoeft het alleen maar op te vangen in een grote ton of een buitenkraantje te voorzien dat verbonden is met je regenwaterput.

Leg je paden strategisch aan in de schaduw. Dat vermindert de onkruidgroei én zorgt ervoor dat je maximaal gebruik kan maken van het zonlicht voor je gewenste, eetbare planten.

Probeer ten slotte zo veel mogelijke nuttige dieren aan te trekken – dieren die ziekten en plagen bestrijden en/of de bodem gezond houden. Een kleine vijver trekt kikkers en padden aan, voederhuisjes en vogelbaden vogels, beschutte plekken egels, snippers groen regenwormen, enzovoort. Zorg ervoor dat ze voldoende eten en nestgelegenheid vinden in je tuin. In ruil zullen zij slakken, rupsen en andere plagen voor je bestrijden.

 

compost-tris_flickr-solange-b.jpg

Beeld: compost - Solange B (flickr)

 

 

4. Gebruik ook wat je huis te bieden heeft: hoogte en steun

Werk niet alleen horizontaal maar ook verticaal. Sommige eetbare planten kruipen immers, zoals druivelaars, komkommers, tomaten,… Plant ze langs een lege muur en help hen klimmen langs takken, stokken of gaas.

Mag het wat origineler? Span dan een stevig wasdraden tussen twee muren over je koertje of terras, en laat je planten daarlangs kruipen. Binnen de kortste keren heb je geen zonneparaplu meer nodig.

Nog een leuk idee, is werken met een groentetoren. Die bouw je zelf, door op de grond een grote cirkel te maken met stenen, opgevuld met aarde. Daarboven leg je een kleinere cirkel aan, opnieuw gevuld met aarde. Zo bouw je voort (af en toe verstevig je de lagen door niet alleen aarde maar ook steenpuin toe te voegen), tot je bovenste laag te klein wordt. Op de verschillende lagen kan je nu verschillende gewassen planten.

 

kruipplant-tris_flickr-rebecca-mcmahon.png

Beeld: Rebecca McMahon (flickr)

 

 

5. Spreid je oogst

Dat doe je door niet alles tegelijk te planten/zaaien, en een goede mix van groenten, fruit en kruiden te kiezen. Als je elke 14 dagen slechts een paar zaken zaait, zal je bijna het hele jaar door kunnen oogsten. Kies bovendien groenten die geen krop of kool vormen, maar per blad of vrucht geoogst kunnen worden. Zo geniet je des te langer, en vermijd je pieken in het tuinwerk. Je hoeft trouwens ook niet álles te plukken. Bieslook die niet geoogst wordt geeft bijvoorbeeld mooie eetbare bloemen, net als boerenkool en spruiten. 

 

bieslook-tris_flickr-metha-eikens.png

Beeld: bieslookbloem - Metha Eikens (flickr)

 

 

6. En last but not leaste: bereid het planten van fruitbomen en bessenstruiken voor

Bomen en struiken plant je best in het najaar (vanaf september). Kies dus nu al wat je wil en waar je het wil, zodat je er binnen enkele maanden met volle moed en goed geïnformeerd aan kan beginnen.

Enkele tips:

  • Houd rekening met de grootte van bomen (ze blijven niet klein), en kies een plaats waar ze voldoende plek hebben om te groeien. Dat vermijdt overmatig snoeiwerk.
     
  • Er bestaan ook fruitbomen in leivorm, voor wie geen grote boom in zijn tuin kwijt kan.
     
  • Wie niet kan kiezen tussen twee soorten (van hetzelfde) fruit, kan opteren voor duofruit. Dat bestaat! Een bijkomend voordeel: de twee soorten bestuiven elkaar, zodat je geen andere bestuivers moet planten in je tuin. Dat is weer wat plaats uitgespaard. Je hebt keuze uit duofruit peren, appels, pruimen en kersen.
     
  • Met bessenstruiken kan je een eetbare haag aanleggen. Ook leuk: een struikboeket, door drie soorten dicht bij elkaar te planten.

 

peer-boom-tris.png

 

Bron: hanscarlier.wordpress.com / permacultuurnederland.org

Gerelateerde artikels