@livewireStyle
header.home link

Tip: waar naartoe voor vers lamsvlees?

De paasperiode kondigt elk jaar de start aan van het lamsvleesseizoen, dat loopt tot oktober/november. Pasen is dan ook het uitgelezen moment om lamsvlees te eten. Dat kan in de supermarkt, maar wij verkiezen recht van bij de boer.
31 maart 2017  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

De paasperiode kondigt elk jaar de start aan van het lamsvleesseizoen, dat loopt tot oktober/november. Pasen is dan ook het uitgelezen moment om lamsvlees te eten. Vers van de boer en geproduceerd in Vlaanderen, volgens de strenge regels die hier gelden, geniet onze voorkeur. Daarom hieronder enkele adressen waar je terecht kan voor vers lamsvlees met keurmerk Pastorale of biolabel, gevonden op Recht van bij de BoerLekker van bij ons en Bio Mijn Natuur.

 

West-Vlaanderen

  • De Bouvrie, Bouvriestraat 11, 8583 Bossuit: hoevewinkel en leverancier voor een aantal Voedselteams. Behalve lamsvlees is er ook rund- en kalfsvlees verkrijgbaar. Contact en meer info: 056 45 53 62, 0478 57 94 31, info@debouvrie.com, www.debouvrie.com
     
  • ’t Gareelken, Oosthoekstraat 33, 8700 Kanegem. Contact en meer info: 0475 70 07 10, www.lamsvleestgareelke.be
     
  • Ludo Musschoot, Puymoortelstraat 3, 8720 Dentergem. Contact en meer info: 0479 25 68 87
     
  • Eddy Bucquoye, Burgweg 47, 8647 Lo-Reninge. Contact en meer info: 058 28 92 34
     
  • Hulhove (bio), Westouterstraat 5, 8954 Westouter: een biologisch veebedrijf met vakantiewoningen. Er zijn Vlaamse kuddeschapen en zeldzame neerhofdieren aanwezig. Contact en meer info: 057 33 85 80, nadinepillaert@telenet.be, www.hulhove.be
     
  • De Zwaluw (bio), Verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem: biologisch gemengd familiebedrijf (4 generaties) met een zelfoogst en een hoevewinkel met groenten, zuivel en vlees. Verdeelt via voedselteams. Contact en meer info: 09 372 77 84, naomi@biodezwaluw.be, www.biodezwaluw.be
     

 

Oost-Vlaanderen

  • Geetkotmolenhoeve, Lindestraat 30, 9080 Zaffelare: hoevewinkel en leverancier van een aantal Voedselteams. Behalve lamsvlees is er ook rund- en kalfsvlees te koop. Elke tweede week van de maand is het lamsvlees vers verkrijgbaar, op andere tijdstippen wordt het diepgevroren aanboden. Contact en meer info: 09 355 17 69, 0494 81 37 61, luc_de_vylder@telenet.be, www.geetkotmolenhoeve.be
     
  • De Seizoenschuur, Eetgoedstraat 1A, 9260 Schellebelle: hoevewinkel en leverancier van een aantal Voedselteams en Buurderijen. Behalve lamsvlees worden er asperges (!), aardbeien (!), hoevekip, -kalkoen, -parelhoen, bessen en frambozen gekweekt en verkocht. Alles volgens het seizoen, zoals de naam van de boerderij doet vermoeden. Contact en meer info: 0478 44 77 09, deseizoenschuur@telenet.be, Facebookpagina 
     
  • Slagerij Vande Walle, Stationsstraat 14, 9690 Kluisbergen: familiale slagerij (al 7 generaties lang) met lamsvlees van eigen kweek. Levert ook aan een aantal Voedselteams. Contact en meer info: 055 38 80 37, rubenvdw@skynet.be, www.slagerijvandewalle.be
     
  • Slagerij D’haens, Gentsestraat 137, 9300 Aalst. Contact en meer info: 053 21 40 83, www.slagerijdhaens.be
     
  • ’t Pauwenhof, Vrombautstraat 153–155, 9900 Eeklo. Contact en meer info: 0472 45 30 16, www.tpauwenhof.be
     
  • Bioslagerij De Boom (bio), Groenlaan 66, 9550 Herzele: groot aanbod biologische vlees en vleeswaren. Ook levering aan huis. Contact en meer info: 053 62 20 68, bioslager-deboom@skynet.be, http://biomijnnatuur.be/biopunten/bioslagerij-de-boom
 
Limburg
 
  • Sint-Annahof, Mellaerstraat 10, 3560 Lummen: hoeveslagerij met een ruim aanbod aan lamsvlees. Contact en meer info: 0476 / 82 82 53, info@sintannahof.be, https://sintannahof.be/
 

Antwerpen

  • ’t Zwarthof, Geleg 155, 2980 Zoersel: hoevewinkel en leverancier aan een aantal Buurderijen. Behalve lamsvlees is er rundvlees te koop. Grote pakketten vers vlees zijn verkrijgbaar op bestelling, kleinere porties worden vacuüm verpakt en diepgevroren verkocht. Contact en meer info: 0495 22 88 03, info@zwarthof.be, www.zwarthof.be
     
  • De Averegten (bio), Langendijk 17, 2220 Heist-Op-Den-Berg: biologische boerderij op het provinciaal Groendomein De Averegten. Contact en meer info: 015 75 89 35, frederik.nijman@fulladsl.be, Facebookpagina
     
  • Van Leemputten (bio), Bloemenhof, 28, 2531 Vremde: Gestart sinds 1968, lammeren worden rechtstreeks aan particulieren verkocht. Contact en meer info: 03 480 49 82, seger.vanleemputten@skynet.be, http://biomijnnatuur.be/biopunten/van-leemputten

 

lammetjes-bis.jpg

 

Pastorale: keurmerk voor lokaal/Vlaams lamsvlees

Pastorale is het keurmerk voor lamsvlees van bij ons. De lammeren moeten geboren en getogen zijn in Vlaanderen en gekweekt volgens strenge richtlijnen inzake welzijn en hygiëne. Daarenboven krijgen ze alleen plantaardige voeding zoals grassen, maïs, vlaszaad en bietenpulp. Wanneer ze slachtrijp zijn, wordt hun bevleesdheid en vetbedekking beoordeeld volgens een Europese standaard (SEUROP-klassering). Alleen het topsegment – met de S van super – komt in aanmerking voor het Pastorale-keurmerk.

Slechts een 16 schapenhouders in Vlaanderen kweken Pastorale lamsvlees. De schapenhouderij is dan ook geen grote professionele sector bij ons. Vaak vormen schapen een neventak op een landbouwbedrijf of zijn de kwekers hobbyisten. Alle producenten vind je terug op lekkervanbijons.be.  

 

Bio: lamsvlees volgens strenge normen biolandbouw

Lamsvlees met het Europese biolabel is gekweekt volgens de strenge normen van de biologische veeteelt. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Niet alleen erkennen ze het natuurlijk gedrag van dieren, ze houden hun dieren zo gezond mogelijk via biologisch voeder, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. 

Er zijn 5 biologische schapenhouders in Vlaanderen. Je vindt ze hierboven en op Bio Mijn Natuur.

Gerelateerde artikels