@livewireStyle
header.home link

Tip: red de bij, huur een kast

Dat het niet zo goed gaat met onze bijenkolonies, werd onlangs nogmaals bevestigd door cijfers van de internationale bijenonderzoeksgroep COLOSS. Gelukkig kan iedereen zijn steentje bijdragen. Wie wil, kan zelfs een bijenkast huren, inclusief opvolging door een ervaren imker. In ruil voor een rustig plekje in je tuin krijg je een deel van de honing.
24 augustus 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Dat het niet zo goed gaat met onze bijenkolonies, werd onlangs nogmaals bevestigd door cijfers van de internationale bijenonderzoeksgroep COLOSS – waarvan het Gentse Honeybee Valley (UGent) deel uitmaakt. Vorige winter stierven 36,4 procent van de populaties in ons land, terwijl het Europese gemiddelde 17,4 procent bedraagt. Wintersterfte is iets van alle tijden (10 procent is normaal), maar dit cijfer deed toch vele wenkbrauwen fronsen. Zeker gezien de vele bloemenzaadacties, het verbod op een aantal gewasbeschermingsmiddelen en de sensibilisering rond het thema de afgelopen jaren.

Er is dus nog werk aan de winkel. Gelukkig kan iedereen – ook mensen met een kleine tuin – zijn steentje bijdragen. Blijf zeker nectarrijke bloemen zaaien, die liefst op verschillende momenten bloeien, en beperk het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Wie nog een stap verder wil gaan, kan zelf een bijenkast houden in de tuin. Daar hoef je tegenwoordig geen cursus meer voor te volgen, want een aantal bedrijven bieden bijenkasten te huur aan – inclusief opvolging door een opgeleide imker.

 

bijenkast-tris_ted-van-den-bergh-flickr.png

Beeld: flickr - Ted van den Bergh

 

 

Hoe werkt dat?

Bij organisaties zoals Honingland en Beeyourself kan je een bijenkast huren. Je betaalt zo’n 250 euro installatiekosten en daarna een maandelijkse bijdrage van 22,50 euro voor onderhoud en inspectie door een professionele imker (prijzen Honingland). In ruil krijg je 60 procent van de geoogste honing én heb je een schoon geweten ;).

Zo’n kast installeren kan zowel op het platteland als in de stad. Voorwaarde is wel dat de bijen een aanvliegroute hebben van 2 tot 3 meter, dat de kast op een rustige plaats staat waar weinig mensen passeren en dat de afstand tot de woning van de buren en de openbare weg minstens 20 meter bedraagt. In de stad zal een plat dak dus vaak de beste optie zijn.

Verder moet je tuin voldoende voedsel bevatten. Bij mooi weer vliegen bijen immers wel tot 3 kilometer ver op zoek naar voedsel, maar bij slecht weer moeten ze binnen een straal van 500 meter hun buikje kunnen vullen. Concreet voorzie je best zo veel mogelijk verschillende inheemse bloemen en planten, die liefst op verschillende tijdstippen bloeien. Tussen maart en november moet er in feite altijd iets in bloei staan in je tuin. Interessante soorten zijn vlinderstruik, heide, acacia, zwarte els, hazelaar, tamme en wilde kastanje, wilg, linde, esdoorn, meidoorn, sleedoorn, sierdistel, lavendel, vrouwenmantel, leverkruid, vingerhoedskruid, wilde margriet, korenbloem, klaver en fruitbomen.

 

madeliefjes-tris_us.png

Beeld: madeliefjes - Unsplash

 

 

Ook voor bedrijven

Geen plaats om een kast te zetten? Probeer dan eens bij je werkgever. Verschillende bedrijven en organisaties, zoals Schoenen Torfs, Jetair, DHL, Ancienne Belgique, IKEA enzovoort, plaatsten al bijenkasten op hun dak of tuin. Het bedrijf achter honing Amielo, imkerij Boechoutse Honing, biedt kasten en service op maat van bedrijven aan, net als de Meetjeshoeve (Plan Bees). 

 

Bron: Tuinadvies.be, Velt
Openingsbeeld: flickr - Ted van de Bergh

Gerelateerde artikels