Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: pattati incognito

Beeld: VLAM

 

Ciao! Vandaag gaan we de Italiaanse toer op. Met pasta? Neen, met aardappelen! Vastkokend of bloemig, onze Vlaamse aardappelen infiltreren moeiteloos in de casa di mama, zij het dan wel onherkenbaar vermomd. Wij stellen u voor aan de Pattati Incogniti van VLAM: 10 overheerlijke gerechten met aardappelen, verstopt in een Italiaans jasje. Verder lezen is de boodschap, presto!

 

Undercover in het land van mozzarella en pasta

Speciaal voor de twijfelaars die nooit weten of ze Vlaamse patatten of Italiaanse pasta moeten kiezen, gaan onze aardappelen undercover in Italië. Wat dacht je bijvoorbeeld van een patat mozzarella? In bouillon gegaarde aardappelen, in dunne plakken gesneden en bedekt met bolletjes mozzarella, partjes tomaat en snippers basilicum. Nog zo’n topgerecht met het beste uit twee werelden: pasta pesto met crispy aardappel, een klassiek pastagerecht met een aardappelcrumble van mini-blokjes gebakken aardappel. Alle gerechten kan je vinden onder de rubriek Pattati Incognito op de VLAM-website www.aardappel.be. Buon appetito!

 

Lompe aardappel en stijlvolle Italiaan

Aardappelen hebben wel een plaatsje in de Italiaanse keuken, maar die is niet zo prominent. Een typisch Italiaanse maaltijd bestaat altijd zowel uit een voor- als hoofdgerecht. Het voorgerecht bestaat sowieso uit pasta, het hoofdgerecht is een stuk vlees of vis met groenten. Af en toe worden er bij dat hoofdgerecht ook aardappelen met kruiden en olijfolie geserveerd, als bijgerecht. Maar waarom is de aardappel zo ondergeschikt aan pasta in Italië? Volgens onderstaande promospot van VLAM zou dat wel eens kunnen liggen aan de moeilijke combinatie van een lelijke patat met stijlvolle Italianen…

 

 

Is het een aardappel? Is het pasta? Het is gnocchi!

Je hoeft je overigens niet te schamen om je eeuwige keuzeprobleem, soms weten Italianen zelf niet goed wat kiezen. Misschien hebben ze daarom wel gnocchi -zeg 'njokki'- uitgevonden. Dat zijn kleine balletjes van aardappelpuree en tarwemeel, die gekookt worden tot ze komen bovendrijven en die net zoals pasta met een kaas- of tomatensaus worden gegeten. Zelf eens proberen? Dat kan, maar weet wel dat oefening kunst baart als je gnocchi maakt. Zo mag je het deeg zeker niet te lang mengen, anders wordt het te taai, en dat klinkt makkelijker dan het is ;-). Gelukkig vind je op de aardappelwebsite van VLAM meer dan genoeg recepten met gnocchi om véél te experimenteren en te oefenen. Succes!

Lees nog artikels met volgende tags

tip, aardappelen, pattati incognito, VLAM, recepten, italiaanse keuken
Aangemaakt op 16:03 09/12/2014 Laatst aangepast op 10:33 07/01/2015