@livewireStyle
header.home link

Tip: ontdek de Buurderij in jouw buurt

Het concept ‘korte keten’ duikt de laatste tijd overal op. In de landbouwsector komt dat meestal neer op een hoevewinkel, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. In Frankrijk startte men daarom een aantal jaar geleden met ‘Boeren & Buren’, een concept dat ook bij ons steeds populairder wordt.
29 augustus 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Michaël Depestele
 

Het concept korte keten duikt de laatste tijd overal op. In de landbouwsector komt dat meestal neer op een hoevewinkel, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. In Frankrijk startte men daarom een aantal jaar geleden met Boeren & Buren, een systeem dat ook bij ons steeds populairder wordt.

Verse producten, eerlijke prijzen en contact met de landbouwer, maar met het gemak van een supermarkt. Dat is waar een Boeren & Buren voor staat. Het principe is simpel: je bestelt online je producten en één keer per week, op een vast tijdstip, verzamelen de producenten zich op een soort lokaal marktje, de Buurderij. De klant komt hier dan zijn bestelling ophalen en kan meteen een praatje slaan met de aanwezige landbouwers.

 

Boeren & Buren wil op deze manier een aantal doelstellingen bereiken:

  • De afstand tussen consument en producent verkleinen
     
  • De consument toegang geven tot vers en gezond voedsel
     
  • De lokale landbouw en werkgelegenheid steunen
     
  • Landbouwers de kans geven zelf hun prijzen te bepalen en zo kostenefficiënter te werken
     
  • Te werken aan sociale contacten en een netwerk opbouwen binnen een gemeenschap
 

De eerste Buurderijen werden in België in 2013 opgestart in Vorst, Oudergem en Hennuyères. Ondertussen telt het hele Boeren & Buren netwerk in Frankrijk, Belgïe, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland al meer dan 700 gemeenschappen. Boeren & Buren fungeert niet als tussenpersoon tussen klant en landbouwer, maar biedt ondersteuning om alles in goed banen te leiden. Ze verzorgen bijvoorbeeld de website, de tool om online te bestellen en bieden consument en producent op die manier een goed werkend kader. De boer bepaalt zijn prijs volledig zelf, en wordt voor 100 procent betaalt door de klant. Daarna staat de landbouwer twee keer 8,35 procent van dat bedrag af; een deel gaat naar de Buurderij-verantwoordelijke die alles ter plaatse organiseert, de andere 8,35 procent gaat naar de Boeren & Buren -organisatie.

 
schema.png
 Beeld: Boeren & Buren

 

Wat moet je doen om een buur te worden?

  1. Je surft naar www.boerenenburen.be en kijkt of er een Buurderij-project is in jouw buurt waar je je in kan vinden.

  2. Nadat je aangemeld bent kan je gewoon je bestelling plaatsen: melk, wijn, vlees, groenten, fruit, confituur, cake, … veel producenten werken uiteraard met seizoensproducten, waardoor het aanbod steeds verandert.

  3. Een keer per week komen boeren en buren samen op de buurderij, een centrale locatie waar je je bestelling ophaalt en eventueel nog een praatje slaat.

  4. Repeat vanaf stap 2!

 

Een van onze Velderkenners, Catherine Debergh, start op 13 september 2016 als verantwoordelijke van een nieuwe Buurderij in Poperinge. Hier kan je elke dinsdag van 17:30 tot 19:00 terecht voor lokale kwaliteitsproducten zoals fruitsap, zuivel, vlees, groenten en fruit. Iedereen welkom op de Schipvaartweg 8 in Poperinge, of in een van de andere Vlaamse Buurderijen natuurlijk!

 
buurderij.png

 

Het volledige overzicht van Buurderijen (er komen er voortdurend bij!) en meer info vind je op de website van Boeren & Buren.

Gerelateerde artikels