@livewireStyle
header.home link

Tip: olie van je eigen noten

Mensen met een notenboom in de tuin kennen het probleem. Zelfs met de hulp van vrienden en familie raakt die berg noten zelden op. Dankzij organisaties als Mobiele Fruitpers en Houtlandse Tuinsappen bestaat daar nu een oplossing voor: je kan het overschot laten persen tot notenolie. Heerlijk op salades! Let wel: je noten moeten van goede kwaliteit zijn. Hieronder lees je hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
12 januari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Houtlandse Tuinsappen

 

Mensen met een notenboom in de tuin kennen het probleem. Zelfs met de hulp van vrienden en familie raakt die berg noten zelden op. Dankzij organisaties als Mobiele Fruitpers en Houtlandse Tuinsappen bestaat daar nu een oplossing voor: je kan het overschot laten persen tot notenolie. Heerlijk op salades! Let wel: je noten moeten van goede kwaliteit zijn. Hieronder lees je hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

 

Koud of warm geperst

De ene notenolie is de andere niet. De manier waarop de noten geperst worden, heeft invloed op de smaak en voedingsstoffen. Warm persen of persen na de noten eerst te roosteren is gemakkelijker, want de noten geven hun olie sneller vrij. Maar ze verliezen ook voedingsstoffen. Koud persen is lastiger, maar levert dus olie die voedzamer is. Ook de smaak verschilt: noten die warm geperst of eerst geroosterd worden, smaken sterker door. Olie van koud geperste noten daarentegen smaakt subtieler.

Vraag bij levering van je noten dus altijd na hoe de noten verwerkt worden. Mobiele Fruitpers bijvoorbeeld werkt met koude persing, Houtlandse Tuinsappen roostert de noten eerst.

 

Hoe verzamelen?

Niet zomaar alle noten kunnen geperst worden. Ze moeten van een zekere kwaliteit zijn voor ze in aanmerking komen. Bovendien moeten ze goed gedroogd zijn voor je ze binnenbrengt bij de perser (dat kan tot april). Daarom is het belangrijk dat je elke dag noten raapt, zodat ze niet vochtig worden van buiten te liggen. Het drogen zelf doe je op een luchtige en droge plaats. Spreid de noten daarbij goed uit, bijvoorbeeld in gaasbakken, en leg ze maximaal twee lagen dik. Geduld is essentieel, want pas na 2 maanden zijn de noten droog genoeg om te kraken. Als ze droog genoeg zijn, moeten ze eenvoudig en mooi in het midden open te breken zijn.

Tip: noten kraken is gezelliger met wat familie en vrienden erbij. Zet je samen rond de tafel en kraken maar! Verwijder de schaal, tussenschot en gruis, en bewaar de gepelde noten in een afgesloten bak of zak.

Geen zin in al dat kraakwerk? Sommige organisaties kraken de noten zelf. Mobiele Fruitpers bijvoorbeeld werkt daarvoor met sociale werkplaatsen. Hierdoor duurt het wel wat langer voor je je olie kan ophalen. Reken op 3 tot 4 maanden. Lever je de noten gekraakt aan, gaat het sneller.

 

Kwaliteitscontrole

Om de kwaliteit van je notenolie te garanderen, moeten de noten zorgvuldig gesorteerd worden. Enkel exemplaren met een egaal lichtbruin vliesje komen in aanmerking. Donkerbruine of oranje vliesjes wijzen erop dat de noten te oud zijn of te vochtig gelegen hebben. Donkerbruine of zwarte puntjes zijn ook een teken van mindere kwaliteit. Het vlees zelf moet mooi wit zijn van kleur en mag zeker niet grijs/glazig zijn (bederf) of geel/oranje (ranzig). Enkel als je vruchten aan al deze eisen voldoen, kunnen ze geperst worden.

 

Klaar? Persen maar!

Nadat de kwaliteit van je noten gecontroleerd is, worden de noten gemalen en uiteindelijk geperst. Daarna moet de olie nog twee tot drie weken bezinken, om mooi helder te worden. Tot slot wordt de olie gebotteld. Omdat ze snel ranzig kan worden na opening (nog 6 maanden houdbaar in de koelkast), kies je best een kleiner flesje (100 of 250 ml). Twee kilogram gepelde walnoten (5 kilogram ongepeld) levert ongeveer 1 liter olie op.

 

Waar naartoe?

Enkele adressen waar je met je noten terechtkan: 

Mobiele Fruitpers, Boeregemstraat 4a, 9840 Zevergem, 0475 26 24 80, info@mobielefruitpers.com: zij aanvaarden elke dag noten tot april - als er niemand aanwezig is, kan je je noten achterlaten in de aanhangwagen op de parking. Een bord met aanwijzingen zegt je hoe. Meer info over hun werkwijze vind je op mobielefruitpers.com.

Houtlandse Tuinsappen, Meulestraat 29, 8730 Oedelem, 0495 73 36 70, info@houtlandsetuinsappen.be: zij werken met inzameldagen - meer info over data en plaats vind je op houtlandsetuinsappen.be of via 0495 73 36 70.

Gerelateerde artikels