@livewireStyle
header.home link

Tip: kies voor een duurzaam feestmenu met de Viswijzer en korte keten

Om het oude jaar mooi af te sluiten en het nieuwe goed in te zetten, kiezen we deze feestperiode voor duurzame menu's. Onze vis is duurzaam gevangen en onze aardappelen, groenten en vlees zijn gekweekt door en gekocht bij een lokale hoeveproducent. Doe je mee?
23 december 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: Lekker van bij ons, VLAM

 

Om het oude jaar mooi af te sluiten en het nieuwe goed in te zetten, kiezen we deze feestperiode voor  duurzame menu's. Onze vis is duurzaam gevangen en onze aardappelen, groenten en vlees zijn gekweekt door en gekocht bij een lokale hoeveproducent. Doe je mee?

 

Kies voor duurzame vis

WWF heeft onlangs zijn nieuwe Viswijzer voorgesteld, een lijst met do’s en don ’t voor het kopen van vis. Op de blauwe of groene (do) lijst onder meer oesters uit Nederland, grijze of Noordse garnalen uit Canada, pladijs en tong uit de Noordzee en kreeft uit Europa. Op de oranje of diep rode (don 't!) lijst tonijn uit de Atlantische en Stille oceaan en de Middellandse zee, kabeljauw en langoustine uit de Noordzee en rog uit de Noordoost Atlantische oceaan.

Waarom is het belangrijk om met de Viswijzer rekening te houden? Omdat het met de visbestanden op de oranje en rode lijst helemaal niet goed gaat. Een oranje label wil zeggen dat de kweek of vangst niet duurzaam is en een rood label wil zeggen dat de kweek sterk vervuilend is of de soort fel overbevist is. En overbevissing is een ernstig milieuprobleem, dat niet alleen het leven in de oceanen aangaat, maar ook het leven op het vasteland. Want de zeeën en oceanen leveren het grootste deel van onze zuurstof en beïnvloeden ons klimaat. Bovendien is visserij een belangrijke economische sector en vormt vis voor maar liefst 950 miljoen mensen de voornaamste bron van eiwitten.

Volgens de wereldvoedselorganisatie FOA (VN) is meer dan 75 procent van de populaties overbevist of bijna overbevist. Geen goed nieuws! Wel goed nieuws: iedereen kan helpen die situatie om te keren, door bewust te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. Certificaten of labels die je daarbij kunnen helpen zijn ASC, wat staat voor verantwoorde kweek en MSC, wat staat voor duurzame visserij.

De Belg verbruikt jaarlijks gemiddeld 10 kilogram vis. Dat is niet veel, maar de soorten vis die het vaakst op ons bord terechtkomen zijn onder meer tonijn, kabeljauw en tropische garnalen. Opnieuw geen goed nieuws, want dat zijn allemaal soorten die het moeilijk hebben… Lees hier, hier en hier waarom.

Je kan de viswijzer afprinten of downloaden op een mobiel apparaat. Zo kan je hem altijd raadplegen wanneer je in de winkel of op de markt voor het viskraam staat.

Nog nood aan inspiratie voor het feestmenu? WWF werkte samen met enkele gerenommeerde viskoks ook enkele recepten uit. Die vind je hier.

 

Kies voor korte keten

Korte keten is de naam die men geeft aan het netwerk van producenten die rechtstreeks verkopen aan de consument, zonder tussenschakels zoals veilingen of supermarkten. In de praktijk zijn dat vooral hoevewinkels, hoeveautomaten en boerenmarkten. Kiezen voor korte keten wil zeggen kiezen voor minder voedselkilometers en verpakkingsmateriaal, persoonlijk contact met de producent en een verser product. Toegegeven: het aantal kilometers dat een product aflegt van veld of stal tot bord (en de bijhorende CO2-uitstoot) is niet de enige factor die bepaalt of je voedselkeuze duurzaam is of niet, maar het doet toch al iets. En een gastvrouw of -heer die tijdens het feestmenu een woordje uitleg kan geven over de landbouwer of veehouder die dat stukje vlees of die kerststronk heeft geproduceerd, zorgt voor dat extra beetje cachet.

Een overzicht van hoeveproducenten vind je op www.rechtvanbijdeboer.be. Behalve op regio kan je specifiek zoeken op producttype (bv vlees, ijs & ijstaarten, brood & gebak, …), productiemethode (biologisch of gangbaar) en type verkooppunt (bv hoevewinkel, webwinkel, automaat, markt,…).

 

Prettige feestdagen!   

Gerelateerde artikels