Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: in 10 stappen naar een kindvriendelijke tuin

Beeld: Landelijke Gilden

 

Alert! Dit weekend kan je weer ongegeneerd over andermans tuinhek gluren. Sterker nog, je mag het tuinhek laten voor wat het is en de tuin erachter van dichtbij bestuderen – op voorwaarde natuurlijk dat de eigenaar meedoet aan Open Tuinen. Want tijdens Open Tuinen (28-29 juni 2014) geven meer dan 200 tuineigenaars toestemming aan nieuwsgierigen om in hun tuinen rond te neuzen. Officieel heet dat ‘inspiratie opdoen’ ;).

Dit jaar is Open Tuinen bovendien niet enkel voor grote mensen interessant, ook kleine veldverkenners mogen mee op stap. Organisator Landelijke Gilden koos namelijk speciaal een aantal kindvriendelijke tuinen uit. Dat zijn tuinen met creatieve hoekjes waarin de kinderen zich kunnen uitleven.

Om je een idee te geven waar het om gaat, hieronder enkele tips uit de bijbehorende Open Tuinen-gids om ook jouw tuin om te toveren tot een privé-speeltuin.

 

1. Mag het iets meer zijn?

Probeer verder te denken dan een standaard schommel of klimrek. Kinderen willen hun grenzen verleggen en hebben nood aan variatie om verveling tegen te gaan. Vergeet daarom kant-en-klare speeltuigen, en bouw zelf avontuurlijke en afwisselende tuinspelen. Maak hiervoor dankbaar gebruik van de fantasie van je kinderen. Los materiaal voorzien waar ze zelf alle kanten mee uit kunnen of struiken om zich in te verstoppen, is vaak al voldoende voor uren speelplezier.

 

2. Tijdelijke tent

Je kan ook een snelle tent maken door een lange koord te spannen tussen twee bomen en hier een laken over te gooien. Knijp het laken vast met enkele wasspelden, trek het open en leg de zijkanten vast met stenen voor een instant speelplek, die zowel een indianentent als een kasteel of een Robin Hood-kamp kan zijn.

 

3. Standvastige wilgenhut

Wie plaats heeft voor een vast bouwwerk, kan een speelhuis planten met wilgentakken. Die zijn makkelijk te plooien en in de grond te steken. Ze zijn duurzaam en groeien snel zodat, als elk voorjaar de takken gesnoeid worden, de muren gesloten dichtgroeien. Ook hier geldt de regel: hou het simpel, zodat de speelvogels zelf nog hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

 

4. Groene vingers in spe

Een m²-tuintje onderhouden is een plezierige optie om je kinderen bij de tuin te betrekken. Zelf zaaien vinden ze het leukst, maar hou het wel bij makkelijke teelten zoals radijsjes, sla of spinazie. Als de zaadjes niet uitkomen kunnen jonge tuiniers anders al snel ontmoedigd geraken. Om teleurstellingen te vermijden kan je ook kiezen voor jong plantgoed (dat dus al uitgekomen is),zoals aardbeien of kerstomaatjes. Als je kiest voor fruit en groenten die je kinderen graag eten, zullen ze bovendien met nog meer plezier hun plantjes verzorgen.

 

moestuin tris microgardener.jpg

Beeld: The Micro Gardener

 

5. Bloemenweelde

Ook samen bloemen zaaien is bij kleine tuinliefhebbers (letterlijk) een schot in de roos. Maak de grond zaaiklaar en laat je kinderen zich daarna uitleven met zonnebloemzaad of bloemenweidemengsel, waarmee ze zelf een fleurig stuk tuin kunnen creëren. Zo’n bloemenweide zal bovendien insecten en vogels aantrekken die ze met veel nieuwsgierigheid kunnen observeren.

 

6. Op safari in eigen tuin

Geen olifanten of giraffen nodig, kinderen kunnen met evenveel bewondering kijken naar kleine, friemelende beestjes in de tuin. Een vierkante meter begroeiing, een vijver of wat struikgewas is al genoeg om op jacht te kunnen gaan. Vooral bloemen en water trekken insecten aan, dus voorzie deze zeker in je ontdekkingstuin.

 

7. Makkelijke prooien

Probeer vooral vlinders en rupsen aan te trekken, want kinderen vinden hun kleuren prachtig en ze zijn makkelijk te observeren. Ook kikkers zijn een prima optie, omdat ze niet snel wegspringen.

 

8. Aaibare kippen

Toch liever een dier met een hogere aaibaarheidsfactor? Dan zijn kippen en konijnen uitermate geschikt. Hoewel een konijn de gangbare keuze is, kunnen ook kippen handtam gemaakt worden. Daarna komen ze uit de hand eten en laten ze zich makkelijk knuffelen. Bovendien loopt een kip niet zo snel weg als een konijn en vraagt ze wat minder verzorging. Kies wel een tam ras zoals een Brahma.

 

9. Splitter spletter splons

Weinig dingen hebben zo’n aantrekkingskracht op kinderen als water. Een vijver, al dan niet om in te zwemmen, is de ultieme speelplek in de zomer. De allerkleinsten zijn zelfs al dolgelukkig met wat water uit de tuinslang of sproeier. Wie weinig plaats heeft kan ook een tuindouche installeren die voor dezelfde verfrissing zorgt.

 

10. Een compromis voor tieners

Kleine kinderen de tuin in krijgen is relatief makkelijk, maar tieners losweken van hun digitale gadgets is een ander verhaal. De beste optie om hen de tuin in te krijgen is een groene ‘lounge-hoek’ installeren, eventueel zelfs met een frisse zwemvijver. Hier kunnen ze met hun vrienden luieren of met tablet en smartphone in comfortabele ligzetels frisse lucht inademen zonder dat hun sociale contacten eraan inboeten.

 


Bovenstaande en meer tips kan je terugvinden in de Open-tuinen-gids 2014. Je kan hem hier online bestellen of oppikken in een AVEVE-winkel in de buurt.

Heb je nog nood aan meer inspiratie of wil je enkele concrete voorbeelden zien? Of wil je gewoon genieten van de mooiste tuinen in Vlaanderen en Nederland? Ga dan dit weekend (28-29 juli 2014) zeker op pad. Alle deelnemende tuinen vind je hier.

Meer praktische info vind je in onze agenda of op de website van Landelijke Gilden.

Lees nog artikels met volgende tags

tip, tuinen, uitstap, kindvriendelijk
Aangemaakt op 14:27 27/06/2014 Laatst aangepast op 10:46 22/07/2014