Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Tip: expo Boter bij de vis, over de Belgen en hun voedsel tijdens WOI

Beeld: collectie Heemkundige Kring Twee Ambachten Assenede

 

Na het boek is er nu ook de expo Boter bij de vis, over de problematische voedselsituatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de creativiteit van de bevolking om daarmee om te gaan. De Grootte Oorlog was zwaar voor arm en rijk. Van bij het begin was er een tekort aan voedsel, en het weinig dat er was, werd duur verkocht op de zwarte markt. Landbouwers en handelaars eisten ‘boter bij de vis’, wat wil zeggen dat ze direct betaald wilden worden bij levering. Bijna het hele gezinsbudget ging op aan voeding – ter vergelijking: vandaag is dat slechts 12 procent.

Brouwersvrouw Flavie De Preter uit Antwerpen schreef in haar dagboek op 17 maart 1916: “Ik heb onlangs nog tegen een vriendin gezegd dat iedere keer dat ik een Duitser zie, ik een gram aan gewicht verlies. Wat heeft ze gelachen!” Op dat moment was ze al 13,5 kg vermagerd en woog ze nog 49,5 kg. “Het is erg, maar ik troost me. Ik ben niet de enige”.

 

campagnebeeld-boter-bij-de-vis-expo-tris.png

Beeld: Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)

 

Expo

Deze en meer getuigenissen over de manier waarop rijk en arm omging met voeding tijdens WOI, krijg je te zien/horen tijdens een bezoek aan de expo. Die loopt van 4 april tot 30 september 2015 in het Hopmuseum in Poperinge en eveneens van 4 april tot 10 mei 2015 in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Daarna reist ze verder door heel Vlaanderen en Brussel. Telkens zal de expo focussen op de unieke situatie in de regio.


Kies je personage

De expo is leuk voor iedereen, maar extra voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Om het voor hen meer persoonlijk en interactief te maken, mogen zij bij de start van hun bezoek kiezen voor een fictief personage. Dat personage zal hen door de hele expo vergezellen, aan de hand van persoonlijke verhalen.

 

Win het boek

Veldverkenners mag opnieuw een exemplaar van het bijbehorende boek weggeven. Waag snel je kans!

 

Meer info: www.boterbijdeviswo1.be

Lees nog artikels met volgende tags

tip, expo, Eerste Wereldoorlog, WOI, Boter bij de vis
Aangemaakt op 12:35 19/03/2015 Laatst aangepast op 17:46 21/04/2015