@livewireStyle
header.home link

Tip: doe eens wat meer met een ei: 4 originele recepten

Eieren lenen zich tot veel meer in de keuken dan het bereiden van een omelet, pannenkoeken en cake. Sterrenchef Gert De Mangeleer van Hertog Jan werkte vier originele recepten uit, die de veelzijdigheid van het ei benadrukken.
11 februari 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Eieren lenen zich tot veel meer in de keuken dan het bereiden van een omelet, pannenkoeken en cake. Je kan een dooier bijvoorbeeld paneren en frituren of zelfs branden, zoals een crème brûlée. Sterrenchef Gert De Mangeleer van Hertog Jan werkte op vraag van enkele bedrijven uit de leghennenhouderij vier originele recepten uit, die de veelzijdigheid van het ei moeten demonstreren.

De recepten vind je hieronder. Maar eerst, enkele weetjes over het ei:

  • Eieren worden niet alleen gebruikt in de keuken. Ook in shampoo, cosmetica, lijm en zelfs griepvaccins worden eieren of delen van eieren verwerkt.
  • Je hebt witte en bruine eieren. Veel verschil in kwaliteit zit daar niet in. De witte zijn vooral bestemd voor de industrie – waar ze verwerkt worden in sauzen, koekjes enzovoort, de bruine voor de consumentenmarkt.
  • Ook de grootte van een ei heeft geen invloed op zijn kwaliteit. 
  • Het belangrijkste bij de keuze van een ei, is zijn versheid. Hoe verser het ei, hoe steviger de dooier en hoe veelzijdiger de mogelijkheden in de keuken. 
  • De dooier zorgt vooral voor de binding van bereidingen, terwijl het eiwit bereidingen net luchtig kan maken.
 

Spinaziepatatjes met spiegelei

Ingrediënten:

  • 4 grote aardappelen van ca. 200 gram per stuk
  • scheutje room
  • 100 gram hoeve boter
  • 40 gram fijn versneden bieslook
  • 80 gram fijne brunoise van sjalot
  • 250 gram jonge spinazie
  • 4 eieren
  • nootmuskaat
  • peper van de molen
  • grof zout
  • boter om de eitjes te bakken
  • 1 dl olijfolie om de spekjes te bakken
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200° c. Leg de aardappelen op een ovenschotel en plaats gedurende 1 uur in de oven, check de gaarheid met behulp van een vork. Verwijder de schil als de aardappelen gaar zijn. Laat de hoeve boter smelten In een kookpot, plet daaronder de nog warme aardappelen, voeg een scheutje room toe en roer er de bieslook, sjalot en jonge spinazie blaadjes onder. Deze zullen door de warmte lekker zacht en smeuïg worden. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Smelt wat boter in een pan, bak hierin de spiegeleieren. Kruid met peper en zout. Steek de eieren uit met behulp van een uitsteekvorm om een mooi rond resultaat te krijgen.

Presentatie:

Plaats een ringel in het midden van het bord, lepel hierin een deel van de spinaziepatatjes en strijk mooi plat. Leg daarop het spiegelei.

 

Jonge bloemkool, handgepelde garnaal, mimosa van ei

bloemkool-ei-tris.jpg

Ingrediënten:

  • 1 jonge bloemkool
  • 200 gram handgepelde garnaaltjes
  • 4 eieren
  • 250 gram hoeveboter
  • peper van de molen
  • grof zout
  • nootmuskaat
  • chardonnay azijn
  • olijfolie
  • kappertjes

Bereiding:

Trek de bloemkool in roosjes, hou de grootste aan de kant. Kook de kleinste beetgaar in gezouten water. Kook de eitjes gedurende 10 min, verfris en duw door grove zeef, dit is mimosa. Snij de grootste bloemkoolroosjes in fijne plakjes, marineer met de azijn en de olijfolie, kruid met grof zout en zet aan de kant als garnituur. Bak de gegaarde bloemkoolroosjes aan in een klontje boter, kruid met grof zout. Smelt de rest van de boter en roer er de mimosa van ei onder, kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Presentatie:

Leg de gebakken bloemkoolroosjes op het bord, strooi er de garnaaltjes over en napeer met de ei-boteremulsie.
Steek daartussen op een speelse manier de plakjes rauw gemarineerde bloemkool en werk af met enkele kappertjes.


Gerookte paling, groene kruiden en gebrandde dooier

Ingrediënten: 

  • 1 gerookte paling
  • 2 dl gevogelte bouillon
  • 50 gram hoeveboter
  • 4 dooiers
  • assortiment jonge groene kruiden
  • olijf olie
  • witte wijnazijn
  • peper van de molen
  • grof zout

Bereiding:

Fileer de gerookte paling, snij in 4 mooie stukken en hou de graten en de vellen apart. Breng de gevogeltebouillon aan de kook, voeg de afval van de gerookte paling toe en leet een half uur trekken, passeer. Bak de gerookte paling in een klontje boter op een zeer laag vuurtje. Breng de groene kruiden op smaak met de olijfolie, witte wijn azijn, peper en grof zout, zet aan de kant. Leg de dooier op een ingeoliede lepel en kleur kort aan met de gasbrander, kruid met grof zout.

Presentatie: 

Leg de paling in een diep bordje, schik hierop de groene kruiden met daarnaast de dooier.
Giet er de bouillon langs.

 

Gefruite dooier met gerookte haringeitjes

Gefruite-dooier-tris7.jpg

Ingrediënten: 

  • 4 dooiers
  • bloem
  • het eiwit losgeklopt
  • Japans broodkruim, panko
  • grof zout
  • 40 gram gerookte haringeitjes

Bereiding:

Haal de dooiers heel voorzichtig door de bloem, nadien door het losgeklopt eiwit en daar door het brood kruim. Friteer op 170°c, gedurende 20 tot 30 seconden. Leg op een keuken papiertje en kruid met grof zout.

Presentatie: 

Leg de dooier in een diep bordje, doe daarop de haringeitjes

Tip: 

Serveer met een fris kruidenslaatjes, een aardappelsoepje, asperges of garnaaltjes

Gerelateerde artikels