@livewireStyle
header.home link

TIP: Dag van de Landbouw bij Bruyninckx miniwitloof

Hoera, de Dag van de Landbouw staat weer voor de deur! Op zondag 18 september kan je zo in heel Vlaanderen wel 45 land- en tuinbouwbedrijven gaan bezoeken. Een van die bedrijven is Bruynickx Chiconettes, een miniwitloofkwekerij in Messelbroek. Groenten die niet alleen lekker en gezond zijn, maar er ook nog eens mega schattig uitzien? Daar moesten we eens gaan aankloppen!
12 september 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Hoera, de Dag van de Landbouw staat weer voor de deur! Op zondag 18 september kan je zo in heel Vlaanderen wel 45 land- en tuinbouwbedrijven gaan bezoeken. Een van die bedrijven is Bruyninckx Chiconettes, een miniwitloofkwekerij in Messelbroek, Vlaams-Brabant. Groenten die niet alleen lekker en gezond zijn, maar er ook nog eens super schattig uitzien? Daar moesten we eens gaan aankloppen!
 
Dertig jaar lang kweekte Frans Bruynickx traditionele grondwitloof. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus stapte ook zoon Bart in het bedrijf. Toen eind jaren negentig de landbouw in crisis was, kregen Bart en zijn vader het idee om het roer om te gooien. Het bedrijf werd gemoderniseerd en voortaan werd er witloof op hydrocultuur gekweekt. Maar dat was niet alles: ook het product werd vernieuwd. Vanaf nu rollen er geen grote witloofkroppen meer van de band, maar wel baby-exemplaren.
 
Oorspronkelijk werden de kleine witloofjes vooral geproduceerd met het oog op de gastronomische wereld. Zo’n grote witloofkrop op je bord was al een tijdje een doorn in het oog van vele sterrenchefs, en witloof moet nu eenmaal in zijn geheel geserveerd worden. Het miniwitloof van Bruynicnkx speelt daar perfect op in. Intussen heeft het product ook de weg gevonden naar de supermarkt en vind je het onder andere in Makro en Delhaize. Bruyninckx Chiconettes heeft zeven vaste werknemers in dienst. In de winter, wanneer witloof enorm populair is, werken er zelfs een vijftigtal seizoenarbeiders.
 
Ookal gaat het om hydrocultuur, het productieproces start nog steeds op het veld. Het witloof wordt gezaaid in mei, op ruggen zoals die van aardappelen. In november kunnen de wortels die zich gevormd hebben, gerooid worden. Deze zien er wat uit als heel dunne, langwerpige bieten met groen loof boven de grond. Eens aangekomen in het bedrijf worden de wortels gesorteerd op grootte en wordt het loof er af gesneden. Werknemers plaatsen de wortels in bakken die daarna in een gekoelde kamer van -1 graden Celcius bewaard worden. Hier kunnen ze wel tot een jaar lang blijven. Dankzij dit bewaarproces kan er op elk moment van het jaar verse witloof geteeld worden.
 
witloof_stap1.jpg
 
 
Wanneer Bart nieuwe witloof wil laten groeien, worden de wortels uit de koeling gehaald en ontdooid op 6 graden Celcius. Dan komt de hydrocultuur eraan te pas: de wortels worden in plastic bakken gezet en op rekken gestapeld. De bakken zijn niet gevuld met potgrond, maar zijn hol, waardoor er constant water door kan lopen. Dit water bevat voedingsstoffen die de witloofplantjes helpen groeien. De wortels staan gedurende twee weken in deze frisse groeikamers, en gedurende die periode groeit er dus een witloofkropje aan de wortel. Traditioneel witloof groeit drie weken, de babyversie heeft niet zo veel tijd nodig. Het is belangrijk dat het altijd pikkedonker is in de groeikamer; anders blijft de witloof niet mooi wit van kleur. Bart was zo vriendelijk om bij ons bezoek het licht even aan te steken. Alles voor de foto! :)
 
witloof_stap2.jpg
 
 
De volgende stap is het ‘oogsten’ van de kropjes. De wortels worden verwijderd en worden gebruikt als veevoeder. Het witloof wordt op de band gelegd en vrouwelijke werknemers maken de kropjes met zachte hand schoon. Nadat ze gewassen zijn komen ze terecht in doosjes die naar de supermarkt of restaurants vertrekken. Klaar om meteen in de pan te gooien, te stomen of zelfs rauw te eten! Met een garnaaltje er bij.. ;)
 
witloof_stap3.jpg
 
 
Benieuwd wat de Dag van de Landbouw nog allemaal te bieden heeft? Meer informatie en een voorstelling van alle 45 deelnemende bedrijven vind je hier.

Gerelateerde artikels