Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

’t Is weer tijd voor grondwitloof (hoera!)

Beeld: Luk Collet voor Straffe Streek

 

Alsof we nog niet blij genoeg waren met de start van de herfst (appelseizoen! notenseizoen! paddenstoelen in de tuin-seizoen!), spotten we vandaag deze mooie groente in de winkelrekken: grondwitloof. Jawel, de aftrap van het seizoen is gegeven. Nog tot april kan je in de supermarkt of bij de telers zelf terecht voor the real deal: witloofkroppen geforceerd in volle grond. Je herkent zo’n krop aan volgend label:

 

logo-grondwitloof.jpg

 

Enkele weetjes en een verrassend recept om het begin van het seizoen te vieren, zijn hier wel op hun plaats. Met dank aan streekproduct.be en grondwitloof.be:

  • Witloof verdraagt geen machinale behandeling. Het kuisen en sorteren gebeurt al generaties lang met de hand, omdat de kroppen snel gekwetst geraken.
     
  • Een ervaren kuiser verwerkt zo’n 20 tot 25 kilogram kroppen per uur. Kan je je daar iets bij voorstellen?! Dat is véél.
     
  • Grondwitloof heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van ons typisch Vlaams landschap, met name van de koterijen. Toen de teelt commercieel interessant genoeg werd, verhuisden de kuisers van de keukentafel naar een speciaal gebouwd witloofkot áchter de keuken. Wanneer de keuken vervolgens uitgebreid en vernieuwd werd, moest het oude witloofkot vaak plaats ruimen, en werd een nieuw kot achter de nieuwe keuken gebouwd, enzoverder, enzovoort.
     
  • Zelf witloof telen is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Zeker als je deze tien tips in het achterhoofd houdt. 
 
grondwitloof-tris_Luk-Collet.jpg
Beeld: Luk Collet voor Straffe Streek
 
 

Meer over grondwitloof – over de geschiedenis, de teelt en de verschillen tussen Brabants en Brussels witloof – lees je in ons artikel ‘Gespot in de winkel: grondwitloof’. Meer over het verschil tussen grondwitloof en waterwitloof en enkele aankoop- en bereidingstips, vind je in ons artikel ‘Groente van de maand: witloof’.

 

 

Recept: Tarte Tatin met Brussels grondwitloof

tarte-tatin-tris.jpg

Beeld: streekproduct.be

 

Dit heb je nodig:

  • 7 stronken Brussels grondwitloof
  • 80 gezouten hoeveboter
  • peper
  • 80g suiker
  • 1 vel bladerdeeg
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
     
  • Was en snij het witloof in twee, zet een stoofpot op het vuur en smelt hierin de helft van de boter. Schik het witloof erin en kruid met een beetje peper. Laat onder boterpapier garen.
     
  • Haal het witloof met een vork uit de pot en zet opzij. Kook het ‘witloofsap’ samen met de suiker in tot stroop. Zet het vuur af en roer de resterende boter eronder.
     
  • Schik het gestoofde witloof in een taartvorm (26cm) en leg het bladerdeeg erbovenop. Snij een kruisje in het midden.
     
  • Bak 30 minuten of tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat kort rusten, draai voorzichtig om en giet dan de karamel over het witloof.
     
  • Schuif nog 5 minuten in de warme oven.
 
Bron: streekproduct.be, Anke Van Espen

 

 

Waar naartoe?

Verkooppunten van Brussels grondwitloof, Brabants grondwitloof en grondwitloof uit de Denderstreek (+ wat meer informatie over hun specifieke teeltwijzen) vind je op streekproduct.be en op grondwitloof.be.

 

Lees nog artikels met volgende tags

product van de maand, groente, grondwitloof, witloof, recept, koken, voeding
Aangemaakt op 12:01 08/10/2015 Laatst aangepast op 10:11 30/10/2015