@livewireStyle
header.home link

Revival van de vergeten groenten: 3 recepten

Ooit waren ze dagelijkse kost, maar toen raakten ze in de vergetelheid. Omdat er steeds nieuwe groenten op de markt kwamen, omdat ze moeilijk schoon te maken zijn, omdat ze er lelijk uitzien, en om nog andere redenen. Vandaag werken de vergeten groenten echter sterk aan hun comeback. Zin om ze een (tweede) kans te geven? Wij zetten je alvast op weg met drie recepten.
12 november 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Beeld: Flickr - Net-Effect

 

Ooit waren ze dagelijkse kost, maar toen raakten ze in de vergetelheid. Omdat er steeds nieuwe groenten op de markt kwamen, omdat ze moeilijk schoon te maken zijn, omdat ze er lelijk uitzien, en om nog andere redenen. Vandaag werken de vergeten groenten echter sterk aan hun comeback. Zin om ze een (tweede) kans te geven? Wij zetten je alvast op weg met drie recepten.

 

Rammenas als winterradijs

Fan van radijsjes in de zomer? Goed nieuws, want tijdens de koudere herfst- en wintermaanden kan je ze vervangen door rammenas, hun winterse tegenhanger. Rammenas smaakt iets minder scherp, omdat het een wortelknol is en de radijs een stengelknol. Hierdoor is rammenas ook wat forser. Bewaar de knollen op een donkere en koele plaats (12 °C), zo blijven ze enkele weken goed.

In Duitsland is de groente altijd populair gebleven, en ook hier werkt de rammenas aan een comeback. Je kan de groente rauw eten of verwerken in warme schotels. Geschikt dus voor zowel knus comfortfood als stoofpotjes als voor in frisse slaatjes die je een vitamine-boost geven ;-).

Wij kozen voor een voorgerecht met rauwe rammenasschijfjes, Beerselse mandjeskaas, walnotencreme en verse preischeuten. Een indrukwekkend, lekker maar simpel gerecht met allemaal producten van bij ons. Dat zijn veel duurzame vliegen in één kl(h)ap. 

 

Toffe (aard)peer

Geen enkele andere groente is zo’n toonbeeld van de spreuk “wat vanbinnen zit, telt”. Door haar wat verschrompelde uiterlijk wordt ze meestal niet zo prominent tentoon gesteld, ondanks haar sublieme smaak. Die is zoet, nootachtig en doet zelfs wat denken aan artisjok, een groente die dan weer een bijna verheven status geniet. Of hoe de klassenstrijd ook woedt in de groenteafdeling :).

Aardperen zijn zoals hun naam doet vermoeden de ondergrondse knollen van de plant. Die worden het best pas geoogst na de eerste nachtvorst, want vriestemperaturen zetten zetmeel om in suiker en maken de smaak van de aardpeer dus wat zoeter (hetzelfde geldt voor spruitjes trouwens). Eens geoogst zijn ze wel maar enkele dagen houdbaar. Snel opeten is dus de boodschap!

Dat opeten kan op allerlei manieren: rauw, gekookt, gestoofd of gebakken. Omdat ze op hun best zijn in putje winter, lenen ze zich uitstekend tot een hartverwarmende ovenschotel. Combineer met een lekker stukje vlees en mmh, boerenkost op zijn best!

 

Keukenmeidenverdriet

Misschien wel de meest ouderwetse groente van de groep: schorseneren. Omdat ze zo winterhard zijn - ze blijven zonder problemen in topvorm tot maart - worden ze ook wel eens winterasperges genoemd. In tegenstelling tot asperges hebben schorseneren echter een donkere schil. Hun naam is dan ook afgeleid van het Italiaanse scorza nera of zwarte schil.

Pas als je die zwarte schil verwijdert, krijg je iets dat inderdaad op een asperge lijkt. De wortel is dan mooi wit. Om die kleur te behouden leg je ze best meteen in een bodempje water met een scheutje azijn. Dat voorkomt oxidatie.

Bij het schillen neem je wel best je voorzorgen. Het melkachtige sap dat daarbij vrijkomt veroorzaakt namelijk huidirritatie. Schorseneren worden in de volksmond dan ook niet voor niets 'keukenmeidenverdriet' genoemd. Leuk weetje: het sap werd vroeger als antidotum gebruikt tegen slangengif. Het veroorzaakte dus niet enkel kommer en kwel.

Omdat de groente oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, raden wij een pastagerecht aan: ravioli van schorseneren met gorgonzola. De zachte smaak van schorseneren komt mooi tot zijn recht in combinatie met de scherpe smaak van blauwe kaas, lekker!

 

Meer info

Helaas kan je deze vergeten groenten niet altijd zomaar overal vinden. Gelukkig is er Recht van bij de boer, waar je per postcode verkooppunten kan zoeken die verse hoevegroenten aanbieden.

Meer lekkere recepten en info over deze en andere vergeten groenten zoals pastinaak, koolrabi en raapjes kan je vinden op Lekker van bij ons of De Wassende Maan.
 

Gerelateerde artikels