Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Pasen: wat heeft het te maken met vijgen, boeren en wereldrecords?

Beeld: Joto - photocase.com

 

Zondag is het Pasen. Een dag om onbezorgd (kilo’s!) chocolade te eten, maar ook een dag om het begin van de lente (hoewel?) te vieren en het begin van een nieuw landbouwseizoen. Ja, er zit meer achter Pasen dan chocoladen eitjes, een paashaas en de paasklokken. Enkele weetjes:

 • De Germanen vierden al Pasen, om het einde van de winter of het begin van de lente in te luiden. Ze noemden het Pasen naar de godin van de lente, Ostara (Ostern in het Duits, Easter in het Engels).
   
 • Bij dat Germaanse paasfeest werden al een paashaas en paaseieren gebruikt. Zij symboliseerden vruchtbaarheid en nieuw leven.
   
 • Ook in het christelijke paasfeest hebben paaseieren een andere betekenis dan je zou denken. Eieren eten was immers verboden tijdens de vasten, maar de kippen bleven wel eieren leggen. Hierdoor waren er op het einde van de vasten zo veel eieren over, dat ze gekookt moesten worden om langer te bewaren. Zo werd het traditie om op Pasen beschilderde, hardgekookte eieren te eten.
   
 • De uitdrukking ‘vijgen na Pasen’ verwijst ook naar de vasten. Gedroogde vijgen waren immers niet verboden tijdens de vasten, en werden daarom massaal geïmporteerd. Vijgen die na de vasten nog toekwamen, hadden niet meer dezelfde aantrekkingskracht voor de mensen, en waren dus ‘vijgen na Pasen’.
   
 • En het verstoppen van eieren? Die traditie zou ontstaan zijn door de gewoonte van boeren om eieren te begraven om de oogst te bevorderen.
   
 • Nog een extra leuke om af te sluiten: het wereldrecord paaseieren rapen staat op naam van Brussel. In 2012 werden in 10 parken 505.000 eieren verstopt, die allemaal binnen een bepaalde tijd gevonden werden door 5.500 kinderen en hun ouders. Het record werd opgenomen in het Guinness World Records Book.

 

Meer weetjes vind je in ons artikel ‘Pasen: 12 leuke paastradities op een rij’. 

Inspiratie nodig voor de paasbrunch, of tips om het perfecte ei te koken? Die vind je in ons artikel ‘Paasbrunch: 5 x scoren met ei’.

 

Bron: Libelle

Lees nog artikels met volgende tags

Pasen, ei, vasten
Aangemaakt op 10:14 25/03/2016 Laatst aangepast op 10:17 13/04/2016