@livewireStyle
header.home link

Pasen: 12 leuke paastradities op een rij

Pasen! Dat vieren wij door chocoladen eitjes en paashazen te verstoppen en te zoeken in de tuin. Maar hoe vieren ze het op een ander? Twaalf leuke paastradities op een rij.
18 april 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: Kernai - photocase.com

 

Pasen! Dat vieren wij door chocoladen eitjes en paashazen te verstoppen en te zoeken in de tuin. Maar hoe vieren ze het op een ander? Twaalf leuke paastradities op een rij:

 

1. Paasvuren

In het oosten van Nederland en in Duitsland worden in verschillende dorpjes paasvuren aangestoken. In Ootmarsum wordt dit paasvuur voorafgegaan door het zogenaamde Vlöggeln: een optocht van acht ‘paaskerels’ die oude paasliederen zingen en zo door het stadje trekken. In Denekamp wordt het paasvuur dan weer voorafgegaan door het paasstaakslepen, waarbij in het bos een boom wordt gekapt die naar het dorp wordt gesleept om daar rechtop te worden gezet met een brandende teerton in de kruin.

 

2. Eiergevecht

In landen als India, Nederland, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Afghanistan worden op Pasen eiergevechten georganiseerd. De spelers proberen met een hardgekookt ei het ei van hun tegenstanders kapot te gooien, terwijl dat van hen heel moet blijven. Dit spel wordt ook wel eiergooien genoemd.

 

3. Stille kerkklokken

In België, Nederland en Frankrijk worden in de periode voor Pasen geen klokken geluid. De mythe wil dat de klokken op Stille Zaterdag of Witte Donderdag wegvliegen naar Rome om er paaseieren te verzamelen en met die eieren terug te keren naar hun kerktoren op Pasen.

 

4. Paaseieren rollen

In verschillende landen worden op Pasen met behulp van lepels paaseieren gerold. In Amerika wordt het spel zelfs gespeeld op het gazon van het Witte Huis, in het bijzijn van bekende gasten.

 

5. Paaslammetje

In Griekenland en Macedonië staat Pasen niet in het teken van chocoladen eieren, maar van lamsvlees, ‘het lichaam van Christus’.

 

6. Rode paaseieren

Nog in Macedonië worden op het paasfeestmaal rood geschilderde eieren gegeten. Voor ze worden verorberd, worden ze tegen het ei van een buurman/vrouw getikt. Wiens ei heel blijft, zal het hele jaar geluk hebben.

 

7. Boterlammetje

In Polen eten katholieken geen chocoladen paaseieren maar boterlammetjes. Vroeger werden die zelf met de hand gemaakt, maar vandaag worden ze ook gewoon verkocht in de supermarkt.

 

8. Vuurwerk

In Florence (Italië) wordt Pasen op een heel eigen manier gevierd. De (heidense) traditie wil dat boeren een goede oogst kunnen verzekeren en zakenmannen een goed zakenjaar door de geesten af te schrikken met lawaai – en wat maakt meer lawaai dan vuurwerk? Dus wordt op Pasen een karretje met vuurwerk aangestoken. Het karretje dat daarvoor gebruikt wordt zou al meer dan 500 jaar oud zijn.

 

9. Paasroede

In Slovakije en Tsjechië krijgen kinderen op Pasen een zogenaamde paasroede. Dat is een roede van gevlochten wilgentakken met kleurrijke linten aan de uiteindes. De roede verwijst naar een oude traditie waarin mannen op Pasen gewapend met emmers koud water en een roede op zoek gingen naar vrouwen. Als ze die gevonden hadden, kregen de vrouwen de emmers water over zich en werden ze (zachtjes) op hun achterwerk geslagen met de roede. Dit zou hen verzekeren van een goede gezondheid en schoonheid voor het komende jaar.

 

10. Misdaadverhalen

Een Noors feest zou geen Noors feest zijn als het niet iets te maken had met detective- en misdaadverhalen. Tijdens de paasperiode zenden de televisiezenders er massaal detective- en misdaadseries uit, geven uitgeverijen hun nieuwe misdaadboeken uit en publiceren tijdschriften speciale, korte misdaadverhalen.

 

11. Gulden eifeesten in Kruishoutem

Ook ons eigen Kruishoutem heeft een lange paastraditie. Elk paasweekend wordt er gevierd met de Gulden eifeesten, waarop een Eierboer en Eikoningin verkozen wordt en 800 eitjes via parachutes uit een neerdalende klok gedropt worden. De apotheose van het feest is de val van het Gulden Ei.

 

12. Paaseieren versieren

Behalve paaseieren verstoppen en zoeken, houden wij ons in België soms ook bezig met het versieren van eieren. In Albanië, Wit Rusland, Bulgarije, Kroatië¸ Hongarije, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Oekraïne en veel andere landen wordt dit veel fanatieker gedaan. Paaseieren staan er symbool voor de wedergeboorte van de aarde en nieuw leven.  

Gerelateerde artikels