@livewireStyle
header.home link

Pannenkoekendag: 5 tips + recepten

Pannenkoekendag! Ja, dat bestaat – en dit jaar vieren we het op 27 maart. 5 tips voor de perfecte pannenkoek + 5 originele recepten en nog wat extra inspiratie.
20 maart 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Ahtumer - shutterstock.com

 

Pannenkoekendag! Ja, dat bestaat – en dit jaar vieren we het op 27 maart. In Nederland is het een grootse dag, waarop kinderen op school massaal pannenkoeken bakken voor ouderen. Vorig jaar (2014) bakten 44.000 leerlingen zo samen ongeveer 100.000 pannenkoeken voor 55.000 ouderen. Gezellig! Ook in Engeland, Ierland en Australië wordt pannenkoekendag uitbundig gevierd, maar dan op de dinsdag voor Aswoensdag. De traditie wil dat je die dag al je eieren, melk en boter verwerkt in pannenkoeken, zodat er niets verloren gaat wanneer de vastenperiode begint.

In België wordt pannenkoekendag eigenlijk gevierd in februari, tijdens Lichtmis. Dat is de dag dat we het einde van de donkere dagen vieren en de terugkeer van het licht – de lente. Maar omdat we de traditie dit jaar vergeten zijn (oeps!), vieren we gewoon met de Nederlanders mee. Zo ver wonen zij toch niet van ons vandaan ;).

Een pannenkoek is altijd lekker. Zelfs puur natuur. Maar omdat het ook eens wat meer mag zijn – zeker op zo’n feestdag als pannenkoekendag, hieronder 5 originele recepten + 5 tips om misbaksels te vermijden + nog wat inspiratie uit de rest van de wereld:

 

5 tips voor de perfecte pannenkoek

  1. Heb je je pannenkoeken graag luchtig? Voeg dan wat spuitwater toe aan het beslag. Nadien wel niet te hard meer roeren.
     
  2. Kies voor vanillesuiker in je beslag in plaats van gewone suiker. Dat zorgt meteen voor extra aroma ;). Gevanilleerde suiker kan ook.
     
  3. We weten dat het moeilijk is jezelf te bedwingen wanneer je eenmaal alle ingrediënten gemengd hebt. Je wil onmiddellijk bakken en serveren! Maar heb geduld: laat het deeg nog wat rusten in de koelkast, een uurtje is ideaal. Dat komt de textuur van je pannenkoek ten goede. Lees: gladdere pannenkoeken!
     
  4. Aanbakken vermijd je door te kiezen voor een goede pan (een koekenpan van gietijzer is ideaal), de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid boter of olie. Voeg ook wat vetstof toe aan je beslag, voor het de ijskast ingaat. De juiste temperatuur = heet genoeg zodat het deeg meteen stolt, maar niet zo heet dat de koek aanbakt voordat het deeg bovenaan droog is.
     
  5. Omdraaien doe je wanneer je deeg bovenaan droog is en de randjes bruin beginnen te kleuren. Maak voorzichtig los van de pan – dat moet gemakkelijk gaan. Als dat niet zo is, dan staat je pan niet heet genoeg of heb je niet voldoende vetstof gebruikt, of is het deeg nog niet voldoende droog en wacht je best nog even. (Of heb je gewoon een slechte pan)
 
 

5 x pannenkoek met wauw-gehalte

 

1. Zoete flensjestaart

zoete-flensjestaart-tris_libelle-lekker.png

Beeld: Libelle Lekker

 

Een alternatief voor de pannenkoekentaart die wij vroeger voorgeschoteld kregen (en waarmee we wel héél blij waren, toegegeven). Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 12 heel dunne pannenkoeken (flensjes)
  • seizoensfruit (naar keuze)
  • 1 koffielepel zeste (van limoen of citroen)
  • 6 eieren
  • 1 borrelglaasjes zoete likeur
  • 6 eetlepels fijne suiker
  • boter (voor de vorm)
  • fijne suiker (voor de vorm)
  • poedersuiker
  • springvorm
 

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de over voor op 150°C.
  • Smeer de springvorm in met boter en strooi er een fijn laagje suiker over.
  • Roer de eidooiers met de helft van de fijne suiker tot een schuimige massa. Doe er de zeste en de likeur bij. Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker en spatel daarna heel voorzichtig door het dooiermengsel (niet op de rand kloppen!).
  • Leg een pannenkoek op de bodem en bedek ook de randen met stukken pannenkoek. Vul verder met het eiermengsel en pannenkoeken, in afwisselende laagjes. Eindig met een pannenkoek.
  • Laat 30 minuten bakken in de oven.
  • Haal uit de vorm en werk af met fruit en bloemsuiker. Serveer lauw.
 

Bron: Libelle Lekker

 

2. Amerikaanse pancakes met vanilleroom en ahornsiroop

Zeker al eens gezien in een of andere Amerikaanse of Canadese televisieserie en altijd al benieuwd geweest hoe dat smaakt? Wij toch ;). Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 eieren
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 250 ml melk
  • 200 ml room
  • 50 g vanillesuiker
  • 200 g plattekaas
  • 1 koffielepel vanillearoma
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • ahornsiroop
  • boter
  • snuifje zout
 

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 50°C.
  • Splits de eieren en zet de eiwitten in de koelkast. Roer de bloem met de melk, honing en eidooiers (best in die volgorde) tot een glad beslag en laat even rusten. Klop intussen de eiwitten met een snuifje zout stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Verhit een pan met wat boter en bak dikke pancakes. Om ze mooi goudbruin te krijgen laat je elke kant 1 tot 2 minuten bakken. Laat ze daarna rusten in de oven, zodat ze warm blijven.
  • Bereid de vanilleroom: Klop de room met de vanillesuiker stijf. Roer de plattekaas met honing en het vanillearoma glad en spatel de room erdoorheen.
  • Serveer de pancakes met de vanilleroom en werk je bord af met enkele druppels ahornsiroop.
 

Bron: Libelle Lekker

 

Tip: Een interessante variant hierop zijn pancakes met perenmoes:

Dit heb je nodig voor de perenmoes (ongeveer 10 porties):

  • 2 peren
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 koffielepel vanillesuiker
  • boter
 

Zo maak je het klaar:

Schil de peren en snij ze in stukjes. Stoof ze met suiker en vanillesuiker in wat boter, tot ze zacht zijn. 

 

Bron: Libelle Lekker

 

3. Aardappelpannenkoeken

Dit is een specialleke! Het komt uit een oude brochure van het archief van het Bakkerijmuseum in Veurne: de oorlogsbrochure ‘De Volkskeuken’ uit 1915. Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest de bevolking creatief aan de slag met de voedingsmiddelen die voorhanden waren. Soms was dat bloem, soms aardappelen. Als er te weinig bloem was, bakten vrouwen pannenkoeken met de helft aardappelen en de helft bloem. Dit lezen we in de brochure:

"De bereiding der spijs om pannenkoeken te maken verschilt van gezin tot gezin. Het is ons echter te doen om zoo goedkoop mogelijk en toch goed te maken. Men beslaat den deeg met tarwebloem, gist, een weinig kaneel en lauw water. Na alles goed dooreen geroerd te hebben, laat men den deeg opkomen door nabij het vuur te plaatsen. Kan men geenen gist bekomen, dan kan men tot twee pakjes puddingpoeder per kilo bloem vermengen onder den deeg en bakken. Is het moeilijk om zich bloem aan te schaffen, dan zal men aardappelen koken, afgieten, in moes stompen en vermengen met evenveel bloem. Wil men echter de koeken verbeteren, dan kan men de eieren toevoegen aan den deeg, suiker, korenten, appelen, spek, enz. Alles naarmate smaak en middelen." (bakkerijmuseum.be

 

Uit nieuwsgierigheid willen we dit absoluut eens proberen. Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 200 gram bloem of aardappel(zet)meel
  • 100 gram bloem, gist of puddingpoeder
  • halve liter lauw water
  • een paar eieren (indien voorradig)
  • snuifje kaneel
  • smaakversterkers: suiker, rozijnen, appelen, spek,…
 

Zo maak je het klaar:

Mengen en bakken! Meer instructies zijn er niet :).
 

Bron: De Volkskeuken, Voorschriften om goed eten goedkoop te bereiden, Collectie Documentatiecentrum Bakkerijmuseum Veurne

 

4. Havermoutpannenkoeken

Voor de gezondheidsfreaks! Dit heb je nodig (voor ongeveer 5 porties):

  • 100 ml melk
  • 75 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • boter
  • honing
  • seizoensfruit
 

Zo maak je het klaar:

  • Meng de havermout met de melk, het ei en de banaan tot een mooi beslag.
  • Verhit een pan met wat boter en bak dikke pannenkoeken, aan beide kanten ongeveer 3 minuten.
  • Serveer met honing of wat fruit.
 

Bron: lekkerensimpel.com

 

5. Koffie- en chocoladepannenkoeken

Onze favoriet! De guilty pleasure-pannenkoek ;). Dit heb je nodig (voor 4 personen);

  • 2 eieren
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 50 gram suiker
  • 5 eetlepels zwarte chocolade, geraspt
  • 400 ml melk
  • 4 eetlepels espresso, koud
  • bakboter
  • 1 trosje of stukje seizoensfruit, ter versiering
  • chocoladeschilfers
  • poedersuiker
 

Zo maak je het klaar:

  • Meng de eieren met de suiker, de zelfrijzende bloem en de geraspte chocolade. Roer er geleidelijk de melk en de espresso door. Laat daarna even rusten (in de koelkast, zie tips).
  • Verhit een pan met wat boter en bak dunne pannenkoeken. Serveer ze op een voorverwarmd bord en werk af met chocoladeschilfers, poedersuiker en een tros of stuk fruit.
 

Bron: Libelle Lekker

 

24 x rond de wereld

Liefde voor pannenkoeken is trouwens een internationaal gegeven. Ook in Finland, Canada, Australië en zelfs China zijn ze er gek op. Maar dan wel op hun eigen manier: 24 pancakes from around the world.

 

Veel plezier vandaag, en vooral: smakelijk!

Gerelateerde artikels