@livewireStyle
header.home link

Ook chef-koks gaan strijd aan met voedselverlies

Vorige week ontvingen we een mooi signaal vanuit de horecasector: ook chef-koks en horeca-uitbaters willen hun steentje bijdragen om voedselverlies te beperken. De horeca is verantwoordelijk voor 8 procent van ons jaarlijks verlies - een percentage dat de sector liever lager ziet.
5 oktober 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Unsplash

 

Vorige week ontvingen we een mooi signaal vanuit de horecasector: ook chef-koks en horeca-uitbaters willen hun steentje bijdragen om voedselverlies te beperken. Niet alleen landbouwers, consumenten en supermarkten zijn immers verantwoordelijk voor de 2.000.000 ton voedsel die wij Vlamingen jaarlijks in de vuilnisbak smijten, ook restaurants en cafés dragen een deel van de schuld – goed voor 166.000 ton, om precies te zijn. Dat aandeel - toch 8 procent - wil de sector nu inperken.

Met de ondertekening van de engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’ vorig jaar werd al een eerste stap gezet. Daarin maakte de sector zich sterk dat het de voedselverliezen in Vlaanderen tegen 2020 met 15 procent kan terugdringen, en tegen 2025 zelfs met 30 procent. Natuurlijk niet alleen, maar samen met de Vlaamse overheid en andere partners uit de agrovoedingsketen (Boerenbond, FEVIA (de voedingsindustrie), Comeos (de handel), enzovoort). Hoe ze dat concreet willen doen? Dat maakten ze vorige week bekend.

 

 

No Food To Waste -> tips voor koks

Zo heet de campagne waarmee sectorfederatie Horeca Vlaanderen haar leden wil aanzetten minder voedsel weg te gooien. Concreet wordt aan die leden gevraagd ook een engagementsverklaring te ondertekenen, en aan chefs om een aantal tips in acht te nemen.

 

koken-tris.png

 

Sommige van die tips vinden wij zelf ook interessant, om toe te passen in onze eigen keuken:

  • Kook volgens de seizoenen en werk met lokale producenten: een klassieker die we ondertussen al goed kennen.
     
  • Beheer je voorraad goed: werk volgens het First In First Out of First Expired First Out systeem.
     
  • Gebruik je producten van nose to tail: gebruik bijvoorbeeld snijresten en overgebleven groenten voor de bereiding van een bouillon of soep, en aardappelschillen voor de bereiding van een aperitief (gefrituurd). Maak ook gebruik van verschillende kooktechnieken voor dezelfde groente, zodat je het ingrediënt op verschillende manieren en in verschillende gangen kan aanbieden.
     
  • Gebruik keukenoverschotten als ingrediënt: heb je bijvoorbeeld nog wat brood over, maak er dan croutons of paneermeel van.
 

Andere tips zijn minder bruikbaar in de eigen keuken, maar kan je wel toepassen wanneer je op restaurant gaat:

  • Als er verschillende portiegroottes worden aangeboden, bestel dan een portie die je zeker op krijgt.
     
  • Zijn je kinderen kleine eters? Vraag dan een aangepaste portie of gewoon een leeg bord (dievenbord), zodat ze van jouw gerecht kunnen mee-eten.
 
 

De volledige checklist met tips (voor chefs) vind je hier.

 

 

restaurant-tris.png

 

Op restaurant gaan: waar?

Op www.nofoodtowaste.be vind je trouwens een overzicht van horecazaken die aan de actie deelnemen. Zit je in met voedselverlies, houd dan rekening met deze lijst wanneer je je volgende restaurantbezoek plant.  

 

Gerelateerde artikels