Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

November: samen 30 dagen voor voedselwinst

Beeld: unsplash

 

Achttien tot 26 kg per jaar. Zoveel voedsel verspillen wij elk gemiddeld per jaar. Een hele boterham (een hele grote boterham), waarvan een belangrijk deel gemakkelijk vermeden kan worden. Enkele eenvoudige maatregelen volstaan immers al om ons voedselverlies met 20 procent te beperken. 

Die maatregelen zijn:

  • Gebruik een boodschappenlijstje.
     
  • Bewaar voedsel volgens de regels van de kunst.
     
  • Gebruik een recept en probeer je portiegrootte correct in te schatten.
     
  • Bewaar en hergebruik restjes.
     
  • Ken het verschilt tussen Ten minste houdbaar (THT) tot en Te gebruiken tot (TGT):

    • THT garandeert dat de voedingsmiddelen veilig en van goede kwaliteit zijn tot de opgegeven datum. Daarna kunnen de producten nog geconsumeerd worden, als ze in goede omstandigheden bewaard werden en de verpakking niet beschadigd is. THT wordt gedrukt op producten die niet snel bederven, zoals droge voeding.
       
    • TGT wordt gedrukt op producten die wel snel bederven, zoals vers vlees, verse vis en bereide schotels. Deze houdbaarheidsdatum dient dus wel strikt gerespecteerd te worden.

 

pasta-tris.png

Beeld: unsplash

 

 

Van voedselverlies naar voedselwinst

Om onze bewustwording rond voedselverlies te verhogen, organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid in november de actie ‘30 dagen voedselwinst’. Elke Vlaming wordt uitgedaagd een maand lang bij te houden hoeveel voedsel hij verspilt. Als je telkens weegt wat je wegsmijt, zou je na een maand immers opvallend creatiever zijn met restjes en spaarzamer met voeding in het algemeen. Bovendien krijgt al wie zich inschrijft op www.30dagen.be/voedselwinst verschillende tips en trics om verspilling te vermijden.

Ambassadeurs van de campagne zijn acteur Jenne Decleir en journaliste Dorien Knockaert. Die eerste gaat net als de gewone Vlaming de uitdaging aan en de tweede helpt hem daarbij. Dorien zal Jenne met andere woorden een maand lang coachen in het plannen, bewaren en bereiden van maaltijden.

Meer weten over de campagne: www.30dagen.be/voedselwinst

 

jonge-wortels-tris.png

Beeld: unsplash

 

 

Voedselverlies anders bekeken

Niet overtuigd van het nut van de campagne? Dan begin je (gelukkig) stilaan een uitzondering te worden. Maar liefst 77 procent van de Vlamingen probeert intussen immers al zijn voedselverlies te beperken. Waarom dat nodig is? Om allerlei redenen. Enkele feiten op een rij:

  • Ons restafval bestaat voor 15 procent uit voedselafval, vooral uit vers fruit (29%), brood/banket (23%) en groenten (20%). Zeven procent of 7,4 kg van dat afval had vermeden kunnen worden, de andere 9 procent bestaat uit snijresten, pitten, enzovoort.
     
  • Ook ongeopende verpakkingen belanden bij ons restafval (1,3%). Het gaat dan vooral om zuivelproducten (23%), vlees/vis/gevogelte (16%) en bereide gerechten (17%). Bijna de helft daarvan was echter nog geschikt voor consumptie (48%).
     
  • Volgens de FAO gaat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat is ruim een derde van de totale voedselproductie.
     
  • In Europa is de consument daarbij verantwoordelijk voor ongeveer een derde.
     
  • Specifiek voor Vlaanderen bestaan over dit vorige geen cijfers. Wel weten we dit: een Vlaming eet zo’n 445 kg voedsel per jaar (1,2 kg per dag), en verspilt daarnaast nog eens 18 tot 26 kg. Dit kost hem per jaar gemiddeld 89 euro.
     
  • Met het voedsel dat wij als Vlamingen op een dag (!) verspillen, kunnen 264.000 tot 381.000 mensen gevoed worden.
     
  • Voedselverlies betekent ook verspilling van grond en van CO2-uitstoot. De klimaatimpact van ons voedselverlies bedraagt 73 tot 104 kg CO2 per persoon per jaar, de oppervlakte verloren grond 23 tot 26 m².

 

 

Bron: Factsheet voedselverspilling bij de consument (september 2015), Vlaamse Overheid

Lees nog artikels met volgende tags

tip, voedselverlies, voedsel, koken, voedselverspilling
Aangemaakt op 15:42 29/10/2015 Laatst aangepast op 16:24 02/12/2015