Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Wedstrijd

Afgelopen: Win een exemplaar van Ons Kookboek

Amper twee weken na zijn lancering werd de nieuwe uitgave van Ons Kookboek uitgeroepen tot bestseller. Opnieuw een instant hit dus, en dat niet eens in ‘pakjestijd’. Wat is toch het geheim van Ons Kookboek, dat opnieuw zijn naam als kookbijbel alle eer aandoet? Misschien is het zijn continue vernieuwingsdrang. Sinds de publicatie van het eerste ‘Ons kookboekje’ heeft het boek zich immers al negen keer vernieuwd:

 

  • Het succesverhaal begon bijna een eeuw geleden, in 1927, met de uitgave van een klein boekje dat dienst moest doen als handleiding voor de cursussen koken die de Boerinnenbond destijds organiseerde. Vooral bewaren en steriliseren kregen veel aandacht in het boek(je), als antwoord op de introductie van de weckketel op de markt.
 
  • Een tweede editie volgde in 1941, in oorlogstijd. Het boek kreeg de toepasselijke naam ‘Ons Oorlogskookboekje’, en bevatte aangepaste recepten om met de beperkte middelen tijdens de oorlog toch gezond te kunnen koken.
 
  • In 1949 groeide het boek vervolgens letterlijk uit zijn kinderschoenen en kreeg het zijn volwassen naam ‘Ons Kookboek’. Opnieuw ging de lancering gepaard met een veranderende (kook)tendens in de samenleving: de introductie van de diepvriezer.
 
  • Amper 15 jaar later (1964) volgde de eerste grondig herziene editie, mét kleurenfoto’s. Het boek behandelde niet alleen meer de Vlaamse keuken, maar ook de internationale. Dit volledig ‘en vogue’ met de opkomst van het massatoerisme en de gastarbeid in België. Bovendien profiteerde het (mee) van de plotse economische groei en welvaartsstijging, door rubrieken als Aperitieven, Recepties en Sorbets toe te voegen. Ook aandacht voor de introductie van de snelkookpan, de opkomst van elektrisch koken en de mogelijkheden van koken ‘en papillotte’ konden ten slotte niet ontbreken.
 
  • Maar in 1971 was het opnieuw tijd voor vernieuwing (ook de Boerinnenbond had zich intussen vernieuwd tot KVLV). Koken met rijst en pasta kwam op, de buitenlandse keuken werd nog uitgebreid en vrouwen wilden zelf (room)ijs bereiden. Intussen was het boek al goed op weg om ‘dé kookbijbel’ van Vlaanderen te worden: in 1979 werd het miljoenste exemplaar verkocht.
 
  • Na alle aandacht voor de internationale keuken, was in 1985 de tijd rijp om terug wat meer naar het eigen veld te kijken. Een vernieuwing was dus weer aan de orde, met meer aandacht voor streekgastronomie, én meer aandacht voor koken met groenten en fruit.
 
  • Veertien jaar later (1999) drong zich opnieuw een vernieuwing op. Ons Kookboek trok zich niets aan van de onheilsvoorspellingen omtrent het nieuwe millennium en koos voluit voor de toekomst. Het aantal pagina’s breidde uit tot 1.000, de vormgeving werd verjongd en nieuwe technieken, trends en producten werden omarmd. In deze vorm beitelde Ons Kookboek rustig verder aan zijn status als kookbijbel…
 
  • …Om dit jaar (2013) opnieuw vriend en vijand met verstomming te slaan. De nieuwste uitgave is dikker, mooier, hipper en veelzijdiger dan ooit. Verouderde technieken als steriliseren werden geschrapt, nieuwe ingrediënten als Stevia, quinoa en polenta toegevoegd. Bestaande gerechten werden aangepast en honderden nieuwe toegevoegd. Ook vegetarisch. En zo slaagt Ons Kookboek er opnieuw in om helemaal mee te zijn met zijn tijdsgeest. Zónder BV voor zijn kar te moeten spannen ;).
 

Veldverkenners heeft een exemplaar op de kop kunnen tikken, en geeft het met plezier weg aan degene die het antwoord kent op de wedstrijdvraag.