Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Ssst. Hier groeien jobs. Welke bedrijven bloeien dankzij onze landbouw?

Het hart van de voedselketen. In dit boekje trekken we niet op verkenning bij de Vlaamse land- en tuinbouwer zelf. Voor één keer focussen we op de andere schakels in de agrovoedingseconomie die rondom de Vlaamse boer ontstond. Welke bedrijven leveren de boer zijn tractor of zaden? Hoeveel jobs creëren diepvriesfabrieken en slachthuizen? Wat is het economisch belang van de vele verwerkende bedrijven die rechtstreeks aan onze landbouw gelinkt zijn?

Het streven naar meer toegevoegde waarde en innovatie zorgt ervoor dat onze landbouw steeds nauwer met industriële actoren samenwerkt. Met dit boekje willen we het inzicht in de agrovoedingsketen verbeteren. Wie elke schakel kent, begrijpt beter de impact van ketenbrede inspanningen om de milieuprestaties, het dierenwelzijn, de kwaliteit en de rentabiliteit te verbeteren. En toegegeven, we zijn ook echt fier op de vele topbedrijven die dankzij onze land- en tuinbouwers groeien en bloeien!

Lees je liever op papier? Wij versturen gratis een pakket boekjes vanaf 10 exemplaren (1 voor jezelf en de rest om uit te delen). Vraag het aan via info@veldverkenners.be. Wil je graag 2 keer per jaar automatisch onze boekjes in de bus? Dan kan je een gratis abonnement nemen, eveneens vanaf 10 exemplaren.

Wil je geen 10 exemplaren? Lees het boekje dan digitaal in de issuu-bladermodule of download de pdf. Tip: via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte telkens er een nieuwe editie verschijnt.
  

Landbouw en wetenschap: een vruchtbare kruisbestuiving

Landbouw en wetenschap. Het lijken twee werelden die ver van elkaar liggen: de boer op zijn veld en de wetenschapper in zijn lab. Nochtans zijn ze sterk met elkaar verbonden. De landbouwwetenschap die in de 19de eeuw opkwam, heeft de productiviteit op de velden en in de stallen sterk verhoogd. Boeren hebben er onder meer kunstmest, bestrijdingsmiddelen, betere bewaringstechnieken en productievere plant- en dierenrassen aan te danken. Omgekeerd is de landbouw een belangrijke voedingsbodem geweest voor de wetenschappelijke ontwikkeling in ons land. Denk maar aan de populaire faculteiten bio-ingenieurswetenschappen aan onze universiteiten. Vroeger droegen die gewoon de naam landbouwwetenschappen, of straffer nog Boerenkot in de volksmond. 

Waar de focus tijdens de 19de en 20ste eeuw lag op productiviteit, ligt die vandaag op duurzaamheid. Want je voelt ons al komen: het streven naar opbrengstmaximalisatie van de vroegere landbouwwetenschappen heeft een aantal problemen gecreëerd. De uitdaging in de 21ste eeuw is niet alleen voldoende en veilig voedsel creëren, maar dat te doen op een manier die onze planeet niet schaadt. Met zo weinig mogelijk ‘inputs’ zoals kunstmest en zo weinig mogelijk schadelijke ‘outputs’ zoals broeikasgassen.

In dit boekje schetsen we een beeld van wat de kruisbestuiving tussen landbouw en wetenschap in de praktijk betekent. Welke wetenschappelijke principes schuilen er achter het voedsel op ons bord? En met wat voor onderzoek houden landbouwwetenschappers zich vandaag vooral bezig? Je begrijpt dat we onmogelijk alle lopende onderzoeksprojecten kunnen bespreken. Daarom focussen we op topics die actueel en maatschappelijk relevant zijn: denk aan klimaat, dierenwelzijn en gezondheid.

Lees je liever op papier? Wij versturen gratis een pakket boekjes vanaf 10 exemplaren (1 voor jezelf en de rest om uit te delen). Vraag het aan via info@veldverkenners.be. Wil je graag 2 keer per jaar automatisch onze boekjes in de bus? Dan kan je een gratis abonnement nemen, eveneens vanaf 10 exemplaren.  

Wil je geen 10 exemplaren? Lees het boekje dan digitaal in de issuu-bladermodule of download de pdf. Tip: via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte telkens er een nieuwe editie verschijnt.
 

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »