@livewireStyle
header.home link

Tip: Lokaal markt in Deerlijk, Roeselare en Aalst

Zeggen dat boerenmarkten en lokale boer-burgerinitiatieven in zijn, is een understatement. Hun opkomst is niet meer te houden. Jongste telg in de categorie: Lokaal in Deerlijk, ontstaan uit de hersenspinsels van een jonge vader (Sjarel), die ‘iets wilde doen voor de planeet’. Zodat zijn kinderen er later ook iets aan hebben. Schoon toch?
25 mei 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Zeggen dat boerenmarkten en lokale boer-burgerinitiatieven in zijn, is een understatement. Hun opkomst is niet meer te houden. Jongste telg in de categorie: Lokaal in Deerlijk, ontstaan uit de hersenspinsels van een jonge vader (Sjarel), die ‘iets wilde doen voor de planeet’. Zodat zijn kinderen er later ook iets aan hebben. Schoon toch?

In zijn zoektocht naar oplossingen voor de uitdagingen waarmee de wereld vandaag geconfronteerd wordt, kwam hij telkens opnieuw uit op ‘lokaal en duurzaam eten’. Niet als enige oplossing, maar als deel ervan. Hij begon na te denken over manieren waarop hij zijn steentje kon bijdragen, en kwam al snel op het idee om een boerenmarkt/ontmoetingsplek/educatief/sociaal project uit de grond te stampen. Dat wil zeggen: een markt met lokale producten van lokale boeren voor lokale consumenten, waar mensen elkaar ontmoeten en samen op het gemak iets kunnen drinken, waar kinderen spelen en leren en waar de maatschappij in zijn geheel beter van wordt, zowel ecologisch als economisch en sociaal.

Enkele jaren, vergaderingen en investeringen later, opende de boerenmarkt eerder deze maand zijn deuren. Wij waren erbij, en zagen dat het goed was ;).

 

lokaal-markt-bis-5.jpg

 

Enthousiast waren de aanwezigen in ieder geval. Maar wat is er nu zo bijzonder aan Lokaal? Wat maakt het anders dan andere boerenmarkten? Enkele zaken op een rijtje.

 

Lokale producten

De producenten die op de markt aanwezig zijn, zijn zorgvuldig geselecteerd. Daarbij werd onder meer gekeken naar kwaliteit, goesting en… voedselkilometers. Want Lokaal zou Lokaal niet zijn, als het aardbeien zou verkopen uit Hoogstraten en droge worst uit de Ardennen. Sjarel: “De minst lokale producent hier komt van de kust – onze visboer. Dat was onvermijdelijk. Als je verse vis wil leveren, moet je werken met vissers. En die wonen… juist, aan zee. En dan is er nog onze bakker, die komt uit Roeselare. Maar alleen omdat we dichterbij geen producent vinden die zo’n lekker brood kan leveren. Alle andere standhouders komen uit Deerlijk of een nabijgelegen gemeente. Bedoeling is ook dat zij vrijdag dagverse producten aanbieden. ’s morgens geplukt of gevangen, ’s avonds in je koelkast – zoiets.”

Kennismaken met de boeren van Lokaal kan op de website en Facebookpagina van Lokaal.

 

lokaal-markt-bis-3.jpg

 

 

Eén boer per product

Per productcategorie (fruit, groenten, varkensvlees, rundvlees, vis, zuivel, brood,…) is er bovendien slechts één producent. Dit om te vermijden dat boeren onderling moeten concurreren, wat hun prijzen onder druk zou zetten. Sjarel: “Ze moeten hier iets aan verdienen, en het moet plezant voor hen blijven. Daarom hebben we gekozen voor deze vorm van exclusiviteit.”

 

lokaal-markt-bis-4.jpg

 

 

Touwtjes zelf in handen

Verder zijn de producenten zelf intensief betrokken bij het project. Ze hebben de afgelopen 1,5 jaar samen met Sjarel en zijn team aan de concrete opbouw van Lokaal gewerkt, en zijn lid van de vzw. Ze dragen zelf de operationele kosten, door op elke verkoop een commissie van 20 procent te betalen. Bedoeling is dat dit op termijn afgebouwd wordt tot 15 procent. Sjarel: “We hebben het geluk dat we met weinig schulden starten, aangezien we door de provincie West-Vlaanderen en enkele private partners (waaronder de Nationale Loterij) financieel zijn gesteund. We hopen dus snel voldoende omzet te boeken, zodat die commissie verlaagd kan worden. Zo krijgen onze boeren loon naar hun werk. Ze hebben trouwens inzage in de boekhouding, als lid van de algemene vergadering. In feite zijn wij slechts een platform: we bieden hen de faciliteiten aan, de rest doen ze zelf. Alleen de inkomsten van de bar worden gebruikt om de vzw te financieren.”

 

lokaal-markt-bis-6.jpg

 

 

Elke vrijdagnamiddag (weer of geen weer), met bar en kinderanimatie

Lokaal in Deerlijk is elke vrijdagnamiddag open van 15:00 tot 20:00, op een vaste en weersbestendige locatie – een oud industrieel pand (met dak!) in het centrum van Deerlijk. Behalve marktkraampjes is er een bar/café en kinderatelier. Je kan er dus gerust na het werk of na school naartoe met je kinderen, om op een relaxte manier inkopen te doen en nadien bij een lokaal biertje, wijntje of sapje een babbeltje te slaan met je buren, terwijl je kinderen onder begeleiding tekenen, knutselen of spelen. Elke maand wordt bovendien een speciale kinderworkshop georganiseerd, over lokale voeding, natuur of ecologie. Zo wordt spelen leren, en omgekeerd.

 

Update: intussen heeft Lokaal ook vestigingen in Roeselare en Aalst (vanaf januari 2018).

In Roeselare: elke vrijdag - 14:00 tot 20:00 - Sint-Amandskerk, De Coninckplein

In Aalst (vanaf 12 januari): elke vrijdag - 15:00 tot 20:00 - De Gendarmerie, Denderstraat

 

lokaal-markt-bis-7.jpg

Beeld: Lokaal

 

Gemak: online reserveren en slechts één keer betalen

Tot slot zet Lokaal sterk in op je winkelgemak. Geen gedoe met centen tellen aan elk kraam en aan de bar, je betaalt gewoon (cash of bancontact) wanneer je de markt verlaat. Lokaal heeft daar een speciaal scan- en betaalsysteem voor laten ontwikkelen. En als je eens wat minder tijd hebt om je inkopen te doen, kan je ze op voorhand online reserveren. De producenten leggen je bestelling dan apart, waardoor je niet hoeft aan te schuiven en op een hip en een drip weer weg bent.

 

lokaal-markt-bis-1.jpg

 

Voilà, we hebben ons best gedaan om te beschrijven wat we op Lokaal gezien en gehoord hebben. Natuurlijk ga je best zelf eens een kijkje nemen. Jij ziet en hoort ongetwijfeld andere dingen dan wij. Ter voorbereiding van je bezoek raden we nog onderstaand filmpje aan.

 

 

Adres Deerlijk: De Cassinastraat 4-8, Deerlijk

Adres Roeselare: Sint-Amandskerk, De Coninckplein

Adres Aalst (vanaf 12 januari): De Gendarmerie, Denderstraat

 

Meer info: 0470 60 92 56, bert@lokaalmarkt.be, www.lokaalmarkt.be, Facebookpagina

Gerelateerde artikels