Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement

Hoe kinderen laten kennismaken met landbouw & voeding: musea

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.

We deelden de tips op in vijf categorieën. Hieronder vind je die uit het boekje én heel wat bijkomende tips voor interessante musea. De vier andere categorieën vind je via volgende links:

Heb je zelf nog goede tips? Stuur ons zeker een mailtje via .

't Grom

In een gerenoveerde 18de-eeuwse beschermde hoeve in Sint-Katelijne-Waver vind je ’t Grom, een museum rond de thema's groenten, gezonde voeding en tuinbouwerfgoed. ’t Grom is een echt doe-museum, in het hart van dé serre- en groentestreek van Vlaanderen. Je maakt er met het gezin of met de klas op een speelse en interactieve manier kennis met de duurzame tuinbouw en het tuinbouwerfgoed, zowel binnen als in de megatuinen en bij de imker.
In de zomer organiseert 't Grom trouwens ook superleuke kampweekjes voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

> Locatie: Sint-Katelijne-Waver
> Website

Bakkerijmuseum

Wil je je kinderen eens echt zien glimmen van trots? Trek dan in een van de schoolvakanties eens naar het Bakkerijmuseum in Veurne. Het is namelijk niet alleen een razend interessant museum om te bezoeken, maar samen met je kinderen kun je er ook, onder begeleiding van een bakker en met een echte bakkersschort en –muts, je eigen koekjes of chocolade- of rozijnenbrood bakken. Terwijl de creaties bakken in de oven, ga je met het gezin op verkenning in het museum. Vergeet voor de workshops wel niet te reserveren.

> Locatie: Veurne
> Website

Fruitbelevingscentrum

Een absolute toptip is het gloednieuwe fruitbelevingscentrum dat in april 2019 de deuren opent in de voormalige stoomstroopfabriek in Borgloon. Het woord belevingscentrum zegt het zelf: interactiviteit staat voorop in dit museum waar je het verhaal van de Loonse Stroop en het Haspengouwse fruit ontdekt. Op een virtuele veilingklok kun je bijvoorbeeld op fruit bieden zoals dat in de veiling gebeurt.
In deze unieke industrieel archeologische site leer je alles over de weg die fruit aflegt van producent tot consument. De teelt en de verwerking (je ziet onder meer hoe stroop wordt gemaakt) komen aan bod, maar evenzeer de handel en distributie en de consumptie.

> Locatie: Borgloon
> Website

Fruitbelevingscentrum Borgloon.jpg
Beeld: Fruitbelevingscentrum Borgloon

Living Tomorrow

Benieuwd naar de ‘Farm of the future’? Zet dan een bezoekje aan Living Tomorrow in je agenda, een “nieuwe generatie demonstratie- en innovatieplatform”, zoals ze het zelf noemen. De toekomst van heel wat thema’s wordt er belicht, zoals van de gezondheidszorg, wonen, werken, winkelen … En dus ook van landbouw en voeding. In de ‘smart farm’ krijgt de bezoeker een boeiend inzicht in een aantal technologische evoluties, en worden nieuwe mogelijkheden rond energie-efficiëntie, efficiënt ruimtegebruik, valorisatie van reststromen … getoond.
Living Tomorrow is enkel op reservatie toegankelijk voor bedrijven, groepen en scholen, maar twee keer per jaar is er ook een open publieksdag.

> Locatie: Vilvoorde
> Website

Andere

Aangemaakt op 14:51 09/04/2019 Laatst aangepast op 11:14 11/04/2019