Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Last minute inspiratie voor het kerstmenu

Nog geen idee wat je je gasten komend weekend zal serveren? Geen stress! Wij sprokkelden enkele leuke recepten en ideeën bij elkaar. Nu alleen nog zonder kleerscheuren uit de supermarkt zien te geraken ;).

Aan inspiratie ontbreekt het ons niet dit jaar. Elk culinair tijdschrift en elke foodblog heeft wel een kerstmenu samengesteld dat je thuis gewoon kan kopiëren. Je moet alleen maar kiezen. En weten op welke websites je moet kijken, natuurlijk. Enkele van onze favorieten:

 

Het nationale feestdiner van Jeroen

Jeroen Meus bokst elk jaar voor Dagelijkse Kost een feestmenu in elkaar. Je vindt alle edities terug op dagelijksekost.een.be. Het menu van 2014 spreekt ons wel aan:

 

Die bûche vervangen we misschien door deze met speculaas (uit het feestdiner van 2015): kerstbûche op basis van speculaas en mascarpone

 

kerst-eend-bis.jpg

 

Het perfecte eindejaarsfeest volgens…

Lifestylemagazine Weekend Knack heeft foodbloggers naar hun ideale feestmenu gevraagd. En zoals je kan verwachten, zijn hun antwoorden allesbehalve klassiek. Of wat dacht je van een hapje met makreel en zoetzure komkommer, erwtenpannenkoekjes met zalm, fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli en champignons, cookies en cream taart of eclairs met citroencrème en meringue?

 

Natuurlijk is er ook een vegetarische (zelfs veganistische) foodblogger bij. Elisabeth Van Lierop van blog Plantbased kiest voor volgend menu:

  • Veel dingen om te dippen (gesneden groenten, broodstengels, sneetjes noten-zuurdesembrood,… in humus, baba ganoush, tapenade,…)
     
  • Service à la française (verschillende gerechten tegelijkertijd op tafel) met tarte tatin van witloof, geroosterde pompoen, gegrilde bloemkool met vijgen en hazelnoten, vegan vleesbrood, carpaccio van courgette, geroosterde spruitjes met hazelnoot, fruitige salade.
     
  • Grote chocoladecake met extra lekkers

 

Meer info en een link naar de recepten vind je hier

Alle artikels uit de reeks ‘Het perfecte eindejaarsfeest volgens…’ vind je hier

 

kerst-bakken-bis.jpg

 

Ilse kookt voor vegetariërs

Ilse van Libelle heeft een leuk menu samengesteld voor vegetariërs of groenteliefhebbers. En het klinkt zo lekker, dat vlees- of visfanaten er zeker ook mee te verleiden zijn ;).

  • Parmezaancrème met truffelgelei
     
  • Veggie slaatje met pompoen en feta
     
  • Wintertaart met gevulde champignons en uienconfituur
     
  • Vegetarische cannelloni
     
  • Kerstmutsjes van aardbei en chocolade
     

Je vindt de recepten hier

 

Jamie’s Christmas

Ook de webstek van Jamie Oliver biedt veel inspiratie voor Kerst. Wie houdt van koken in de oven vindt hier zeker zijn gading: gevulde kalkoen, geroosterde ham, rosbief, geroosterde eend… maar ook geroosterde bloemkool, geroosterde aardappelen, geroosterde mini-pompoenen en zelfs geroosterde noten. Alles zal zeker krokant zijn :). Let wel, de Kerstspecial bevat zo veel inspiratie dat het je duizelt. Wij kozen er enkele opvallendste recepten uit:

 

kerst-koekjes-bis.jpg

 

Dessertspecial: 10 x kerstgebak

Zin in een klassiek kerstgebak? Die haal je bij de warme bakker of maak je gewoon zelf. Libelle bundelde 10 recepten, van traditioneel met chocolade tot experimenteel met kaneel en peer of met speciaal ombré-effect ;). Je vindt ze hier.

 

 

Hopelijk heb je nu voldoende inspiratie om zelf een feestmenu samen te stellen. In ieder geval: prettige feestdagen, en laat het smaken!

 

keuken-koken-bis.jpg

 


 

Lees nog artikels met volgende tags

koken, Kerst, kerstmenu, feestmenu, feestdagen
Aangemaakt op 14:06 19/12/2016 Laatst aangepast op 09:51 04/01/2017