@livewireStyle
header.home link

Koop een geit!

De Warmste Week is volop bezig, en dan steunen wij bij Veldverkenners heel graag de oproep van Dierenartsen zonder Grenzen. En die oproep luidt heel simpel: Koop een geit! Via de campagne, die voor het eerst gelanceerd werd in 2015, hoopt de organisatie om in 2019 meer dan 7.000 geiten schenken aan kansarme Afrikaanse families Rwanda, Tanzania, Oeganda, Mali en Burundi.
21 december 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Foto: Tim Dirven voor Dierenartsen zonder Grenzen

 

De Warmste Week is volop bezig, en dan steunen wij bij Veldverkenners heel graag de oproep van Dierenartsen zonder Grenzen. En die oproep luidt heel simpel: Koop een geit! Via de campagne, die voor het eerst gelanceerd werd in 2015, hoopt de organisatie om in 2019 meer dan 7.000 geiten schenken aan kansarme Afrikaanse families Rwanda, Tanzania, Oeganda, Mali en Burundi.

Echt?! Een geit? Inderdaad, via koopeengeit.be kun je een schenking doen van 50 euro voor een geit (of van 200 euro voor een kleine kudde of 500 euro voor een grote kudde). Met dat geld koopt Dierenartsen zonder Grenzen op lokale markten de geiten (zodat ze al aangepast zijn aan de regio), controleert de organisatie hun gezondheid, geeft ze hen de nodige vaccinaties en een oormerk en schenkt ze de geiten vervolgens aan kansarme families.

Muzikant en televisiemaker Jan Leyers is al vele jaren ambassadeur van Dierenartsen Zonder Grenzen, en ondersteunt de oproep: "Voor sommige Afrikaanse volkeren is het vee de voornaamste bron van inkomsten en dus ook hun enige hoop op een menswaardig bestaan. Geiten zijn voor een arme familie de eerste stap weg uit armoede", vertelt hij.

Ook zo’n 300 Belgische dierenartsen scharen zich jaarlijks achter de campagne en voeren promotie onder hun klanten. Bruno Stael uit Torhout is een van hen: “Ik werk als dierenarts met schapen, geiten, rundvee, paarden en ezels. Dagelijks verzorg ik deze dieren om zo de eigenaars te helpen. Maar het leven van het gezin van deze eigenaars hangt hier niet van af. In Afrika wel. Ik heb in Niger met eigen ogen gezien hoezeer het welzijn van de mensen afhangt van de gezondheid van hun veestapel. De mensen leven daar zeer intensief met hun vee samen en zijn hiervan direct afhankelijk voor hun voedsel: een arme boer slaagt er in om met een kudde van vijf geiten te overleven. Wanneer deze geiten echter dreigen te sterven, dreigt ook hongersnood voor het gezin. Ik vond het dan ook zeer aangenaam om te zien welke praktische acties Dierenartsen Zonder Grenzen uitvoert om via de veestapel de bevolking te helpen, op een zelfredzame en duurzame manier. Dierenartsen Zonder Grenzen helpt de veehouders met informatie over watervoorraden, marktprijzen en grasvoorraden, met preventieve vaccinatiecampagnes tegen levensbedreigende ziektes bij runderen, schapen en geiten ... De organisatie ondersteunt ook lokale dierenartsen en leidt dierenverzorgers op. Dit alles gebeurt op een duurzame manier.”

impact-geiten.jpg
Infografiek: Dierenartsen zonder Grenzen

 

Waarom geiten eigenlijk? Met je bijdrage schenk je een familie niet enkel een geit, maar heel wat meer: melk (onmisbaar voor kansarme families die nauwelijks toegang hebben tot eiwitrijk voedsel), mest, geld voor onderwijs, medische zorgen, voedsel ... “Daarnaast hebben geiten verschillende voordelen”, klinkt het bij de organisatie. “Hun voeding concurreert niet met die van de mens en vereist geen financiële investering. Een geit voedt zich namelijk met gras en bladeren, die niets kosten voor de eigenaar. Ze zorgen zelf voor hun eten en zijn tevreden met weinig, wat handig is in geval van droogte. Ze zijn dan ook weerbaarder tegen voedingsstress dan andere dieren.”

Voilà, dit artikel staat onder doe-tips, dus: doen! ;-) De campagne loopt nog tot januari.

Gerelateerde artikels