@livewireStyle
header.home link

Koken met hondshaai: in de pan, met peterselie

Hondshaai is verkozen tot Vis van het Jaar 2015. Omdat de vis relatief onbekend is, serveert Veldverkenners vijf weken lang elke week een recept van de hand van Filip Claeys, Chef van het Jaar. Deze week het laatste recept: gebakken hondshaai met peterselie.
19 februari 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: www.lekkervanbijons.be

 

Hondshaai is verkozen tot Vis van het Jaar 2015. Omdat de vis relatief onbekend is, serveert Veldverkenners vijf weken lang elke week een recept van de hand van Filip Claeys, Chef van het Jaar. Deze week het laatste recept: gebakken hondshaai met peterselie.

 

Dit heb je nodig (voor een voorgerecht voor 4 personen):

Hondshaai:

  • 1 hondshaai gestroopt

Peterselie:

  • 8 peterselieworteltjes (peterselie met wortel en stengel)
  • 50 g mosselsap
  • 20 g olijfolie
  • kippenfond
  • boter
  • 1 blaadje laurier
  • 1 citroen
  • peper en zout

 

Zo maak je het klaar:

  • Hondshaai: Spoel de hondshaai onder koud stromend water en dep droog. Snij de vis in gelijke moten en kruid met peper en zout. Bak de moten 6 minuten in een antikleefpan tot ze gaar zijn. Werk af met citroensap.
     
  • Peterseliestengels: Snij het loof van de wortel en was het goed. Haal de blaadjes van de stengels en hou ze bij. Stoof de stengels in boter, kippenfond en een blaadje laurier. Haal de stengels van het vuur wanneer ze beetgaar zijn, en kruid met peper en zout. Frituur ze ten slotte op 150°C.
     
  • Peterseliejus: Breng de mosseljus met de olijfolie aan de kook. Voeg 40 g peterselieblaadjes toen en laat gaarkoken. Mix in de blender tot gladde saus en passeer door een zeef.
     
  • Peterseliewortel: Was 4 peterseliewortels en stoof ze gaar in boter.
     
  • Peterseliewortel-puree: Schil en was de andere 4 wortels. Zet ze onder met kippenbouillon, kook ze gaar en mix ze daarna met een scheutje room tot een gladde massa.
     
  • Dresseer: Plaats een vismoot in het midden van het bord, schik ernaast de peterseliewortel-puree, gefrituurde peterseliestengels, peterseliewortel en peterseliejus. Werk af met takjes zuring.
     

Laat het smaken!

Bron: Filip Claeys voor VLAM

Gerelateerde artikels