@livewireStyle
header.home link

Kerstvakantie: spelletjes voor elke leeftijdscategorie

We kennen dat. Van die schoolvakanties die (te) lang duren. De verveling steekt de kop op en het zeuren begint. Zelf beginnen we dan ook liefst voorbereid aan de feestdagen. Met een bagage vol spelinspiratie.
22 december 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22

We kennen dat. Van die schoolvakanties die (te) lang duren. De verveling steekt de kop op en het zeuren begint. Zeker wanneer het buiten koud en nat is, en al helemaal wanneer ze (de kinderen) zo lang en zo vaak aan tafel moeten blijven zitten. Zelf beginnen we dan ook liefst voorbereid aan de feestdagen. Met een bagage vol spelinspiratie. We verzamelden enkele tips, voor elke leeftijdscategorie.

 

Lessenpakket.be – educatieve spelletjes voor de jongsten

Op lessenpakket.be vind je verschillende educatieve fiches rond land- en tuinbouwthema’s. De fiches werden ontwikkeld door leerkrachten voor gebruik in het kleuter- en lager onderwijs. De fiches bevatten informatie maar ook oefeningen om spelenderwijs te leren. Je kan ze afdrukken en meenemen op restaurant of naar het familiefeest. Terwijl je zelf gezellig tafelt met je familieleden, hebben de kinderen iets om handen. Ja, je kan ze ook een tablet geven. Maar spelletjes op papier kunnen een leuke afwisseling zijn. Zeker voor de jongsten zijn de fiches leuk.

Een paar voorbeelden:

  • Uit de fiche over de kip en het ei voor kleuters: deze fiche bevat verschillende leuke gezelschapspelletjes en knutseltips. Zo is er een overloopspel met foto’s, een lotospel, een kwartet, enzovoort. Een heel leuke fiche! 
     
  • Uit de fiche over bloemen en planten voor het tweede leerjaar: zoek de namen van bloemen, struiken en bomen in het letterrooster; leg de juiste tekeningen bij de juiste naam; maak thuis een ei-tuintje van waterkers.
     
  • Uit de fiche over zuivel voor het eerste leerjaar: knip de getekende dominoblokken uit en maak een lange slang door de woorddelen en de prenten die een geheel vormen tegen elkaar te leggen; maak poppen van enkele tekeningen (plak ze op een karton, knip ze uit en bevestig ze aan een satéstokje) en speel poppenkast volgens het meegeleverde script; maak thuis eens zelf boter. 

 

De spelkoffer – actieve spelletjes voor oudere kinderen

Voor iets oudere kinderen is de digitale spelkoffer van KLJ en Plattelandsklassen een aanrader. De databank bevat massa’s inspiratie om te knutselen, ideeën voor spelletjes en zoektochten, leuke recepten om samen uit te proberen, toneelstukken om na te spelen, quizvragen, enzovoort. En dat allemaal rond land- en tuinbouwthema’s.

Een voorbeeld: tikspel ‘een ram in de wei’. Met een paar stoelen en banken vorm je een langwerpige weide. In de weide staan enkele geblinddoekte spelers, zij zijn de rammen. De andere spelers moeten nu door de weide wandelen, zonder getikt te worden door de ram. En ze mogen niet lopen! Wie toch getikt wordt, ruilt van rol met de ram. 

 

Farmony – een educatief computerspel voor jongeren

Voor nog oudere kinderen (2de en 3de graad secundair onderwijs) is er Famony, een ‘serious game’ of simulatiespel waarbij de speler in de huid kruipt van een land- of tuinbouwer die zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk moet runnen. Hoe houdt een landbouwer zijn bodem gezond of verbetert hij het welzijn van zijn dieren? Hoe zorgt hij voor een financieel weerbaar bedrijf of een goede relatie met zijn buren? Gaandeweg ontdekken de spelers welke maatregen land- en tuinbouwers vandaag nemen om te verduurzamen, en met welke uitdagingen ze worden geconfronteerd.

Farmony is een online spel waarbij je telkens het duel aangaat met een andere speler of de computer. Bedoeling is dat je de meest duurzame acties doorvoert op je fictieve bedrijf, en zo de meeste punten verzamelt. En het leukste is: je score op elk spel wordt bewaard, zodat je uiteindelijk kan dingen naar de titel ‘beste boer’ met de hoogste duurzaamheidsscore.

 

playmobile-boerderij-bis.jpg

Gerelateerde artikels