@livewireStyle
header.home link

Innovatie in 2016: van bloemdak tot melkmobiel

Elke twee jaar kunnen land- en tuinbouwers met een knap idee deelnemen aan een Innovatiecampagne. Dit jaar werden 113 initiatieven ingediend, waaruit de jury tien ‘laureaten’ koos. Bij die laureaten zaten best wat knappe koppen – we stellen er enkele aan je voor.
20 december 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Elke twee jaar organiseert het Innovatiesteunpunt van Boerenbond een Innovatiecampagne. Land- en tuinbouwers met een knap idee rond milieu en technologie, strategie, energie of een (nieuw) product, kunnen daaraan deelnemen. Als ze winnen, ontvangen ze niet alleen een geldprijs van 2.500 euro maar ook begeleiding bij de uitwerking van hun idee.

Dit jaar werden 113 initiatieven ingediend, waaruit een jury tien ‘laureaten’ koos. Bij die laureaten zaten best wat knappe koppen – we stellen er enkele aan je voor.

 

Bloemig groendak

Dirk Maris, een tuinder uit Arendonk, wil bloemen laten ingroeien in sedumtegels voor groendaken, zodat ze extra biodiversiteit opleveren en specifiek bijen aantrekken. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Een groendak moet immers onderhoudsvriendelijk zijn, dus de mix van bloemenzaden moet zorgvuldig gekozen worden. Momenteel voert Dirk daarom nog experimenten uit op verschillende testpercelen. Maar eenmaal hij de juiste mix gevonden heeft, kan dit volgens de jury wel eens een revolutie in de wereld van de groendaken teweegbrengen.  

Op de website van het Innovatiesteunpunt kan je een filmpje bekijken waarin Dirk zelf zijn idee aan je voorstelt. 

innovatie-bloemen-groendak.jpg

 

Iedereen imker

Ook Ronald Haeck, een imker uit Oosteeklo, wil met zijn idee de bijen helpen. Geïnteresseerde particulieren kunnen bij hem een korte basisopleiding imkerij volgen, waarna hij enkele bijenkasten in hun tuin plaatst. Een echte imker (bv. Ronald zelf) zorgt voor het onderhoud van de kasten en de honingoogst, waarvan de particulieren zo’n 20 procent in ruil krijgen. Beide partijen worden daar beter van: de imker kan meer bijenkasten plaatsen en is gerust omdat iemand met basiskennis zijn bijen opvolgt, en de particulier is tevreden omdat hij de natuur helpt en honing kan eten uit eigen tuin.

Een filmpje waarin Ronald zelf een woordje uitleg geeft, vind je hier

innovatie-imker-cooperatie.jpg

 

Mobiele, geautomatiseerde hoevewinkel

Nele Devoghel en Koen Bruneel, fruit- en groentetelers uit de Kempen, bedachten samen een mobiele hoevewinkel die tegemoetkomt aan de verzuchtingen van hun klanten, met name de beperkte openingsuren en locatie van hun respectievelijke hoevewinkels. Ze bouwden een container om tot winkel met camerabeveiliging. Die container is verplaatsbaar en uitgerust met self-scan en betaalautomaat, waardoor onbemand shoppen 7/7 mogelijk is.

Een filmpje waarin je de winkel kan bewonderen vind je hier

innovatie-hoevemobiel.jpg

 

Mechanische melk-arm om fysieke arbeid te verlichten

Melkveehouder Patrick Van Ham uit Wuustwezel ten slotte, bouwde voor zijn vrouw een mechanische melk-arm van een tweedehandse scootmobiel. Dit om het melken voor haar comfortabeler te maken. Hoe hij dat deed, legt hij hier zelf uit. 

innovatie-melkmobiel-bis.jpg

 

Meer info: www.innovatiesteunpunt.be
 

Gerelateerde artikels