@livewireStyle
header.home link

Het geheim van de groene paprika

De groene paprika is voor veel mensen een groot mysterie. Is het nu een aparte soort, of is de paprika gewoon nog niet rijp? En mag je hem dan gewoon eten? Veldverkenners zocht het voor je uit.
31 augustus 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

De groene paprika is voor veel mensen een groot mysterie. Is het nu een aparte soort, of is de paprika gewoon nog niet rijp? En mag je hem dan gewoon eten? Veldverkenners zocht het voor je uit.

Om meteen met de deur in huis te vallen: de groene paprika is een onrijpe paprika, maar je mag hem zonder probleem opeten. Je kan zien dat hij nog niet rijp is aan het feit dat hij soms al sporen van verkleuring vertoont. De groene paprika verandert immers in een rood, geel of oranje exemplaar als je hem laat verder rijpen. Je merkt het ook aan het feit dat hij iets minder zoet smaakt dan zijn collega’s en dus minder geschikt is voor rauwe gerechten. Laat je dus niet beetnemen: zaadjes voor groene paprika’s bestaan gewoon niet!

Hoewel je paprika’s dus ook kan eten wanneer ze nog niet rijp zijn, is er een simpele truc om te weten wanneer ze dit wel zijn: ze veranderen van kleur. Groene paprika’s worden zoals gezegd rood, oranje, geel of zelfs chocoladebruin. Witte exemplaren kleuren later rood, geel of oranje. Paarse paprika’s worden rozerood. Let alleen op bij de chocoladekleurige vruchten, want die bestaan ook in een onrijpe kleur die later rood wordt. Eigenlijk is het dus simpel: is de vrucht nog niet van originele kleur veranderd, dan is hij in principe nog niet rijp maar wel eetbaar.

Maar niet alleen de kleuren onderscheiden de paprikasoorten: ook de vorm speelt een rol. De meeste paprika’s die wij in de supermarkt kopen zijn ‘blokvormig’. Ze hebben bijna de vorm van een kubus. Maar je hebt ook soorten die langwerpig en puntvormig zijn, bijna zoals een pepertje. Dit zijn zoete puntpaprika’s en ze smaken helemaal niet pittig maar zelfs nog iets zoeter dan de blokvormige variant.

De reden dat paprika heel wat milder smaakt dan zijn neefje de chilipeper, is dat paprika geen capsaïcine bevat. Dat is een stof die er voor zorgt dat de ‘warmtesensoren’ in je mond gestimuleerd worden. Een peper ‘smaakt’ dus niet pikant, maar voelt letterlijk heet aan voor onze smaakpapillen. Het verschil tussen een peper en een puntpaprika is trouwens niet zo moeilijk te zien. Een puntpaprika heeft een veel minder scherpe punt en zijn vruchtvleeswand is dikker dan die van de peper.