Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Halloweentip: 8 x griezelen in de keuken

Beeld: marshi - photocase.com

 

Ha ha Halloween! Zo’n dag waarop je schaamteloos mag kliederen in de keuken – en je er zelfs voor bejubeld wordt. Een dag waarop je massa’s snoep mag eten, óók met onnatuurlijke kleurtjes en wansmakelijke vormen. Ja, Halloween is een dag naar ons hart. Omdat de bijbehorende Amerikaanse tradities de Atlantische Oceaan nog niet zijn overgestoken (ze zitten waarschijnlijk ergens halfweg), hebben we hieronder enkele recepten voor Halloween dummies verzameld. Succes ermee. Moehaha!

 

 

1. Spooky science puddinkjes

 

Dit heb je nodig:

  • Appelsap (of een ander soort licht gekleurd fruitsap)
  • Gelatine
  • Petrischaaltjes
  • Kleurstoffen (geschikt voor voeding)
  • Allerlei snoep als decoratiemateriaal: snoepogen, gekleurde veters, zuurtjes (in de vorm van wormen), gekleurde hagelslag, enzovoort.
     
snoep-ingredienten-tris.png
 
 

Zo maak je het klaar:

  • Breng 250 ml sap aan de kook. Laat daarna minstens 30 seconden tot een minuut afkoelen, tot het nog maar net een beetje stoomt.
     
  • Voeg een zakje gelatine toe en mix tot de gelatine volledig is opgelost.
     
  • Voeg kleurstof toe (splits het sap in meerdere delen als je meerdere kleuren wil). Een paar druppels moet volstaan.
     
  • Leg de petrischaaltjes op bakpapier op een grote schaal (die in de koelkast past!), en vul ze met de gekleurde sapmix. Vul ze niet helemaal, maar voor 3/4de, zodat je nog plaats hebt voor decoratie.
     
  • Laat de schaaltjes wat verder afkoelen en voeg decoratie toe (nog geen snoepogen en hagelslag). Wacht niet te lang, zodat de snoepjes nog in de gelatine kunnen zakken. Varieer en combineer naar eigen hartenlust.
     
  • Plaats de schaal in de koelkast en laat de puddinkjes tot 2 uur afkoelen. Voeg ten slotte de laatste decoratie toe: snoepogen en gekleurde hagelslag.
     
 
halloween-jello-tris.png
 

Bron en beeld: www.instructables.com

 

 

2. Gifappels

 

Olala, durf je wel? :) 

 

Dit heb je nodig:

  • 400 g suiker
  • 180 ml water
  • 125 ml vloeibare glucose of maïsstroop
  • zwarte kleurstof
  • 6 grote of 12 kleine appels
     

Zo maak je het klaar:

  • Vet een vel bakpapier in en plaats op een ovenschaal.
     
  • Was de appels en doorprik ze met een houten stokje. Dit moet dienen als handvat, dus zorg ervoor dat het stokje stevig op zijn plaats blijft.
     
  • Zet een pan met suiker, water, glucose of maïsstroop en kleurstof op het vuur en roer tot de suiker is opgelost.
     
  • Zet het vuur hoger en laat de karamel inkoken, tot hij bijna hard wordt (hij moet al kraken).
     
  • Dip de appels er voorzichtig in en laat ze ongeveer een uur afkoelen op de ovenschaal.
 
 
gifappels-tris.png

 

Bron en beeld: www.simply-delicious-food.com

 

 

3. Spook(zand)koekjes

 

Dit heb je nodig:

  • 125 g bloem
  • 5 el water (kokend, afhankelijk van de dikte van het glazuur)
  • 80 g boter
  • 250 g poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 tl zwart kleurstof
  • snuifje zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
     
  • Snij de boter in plakjes. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje, doe de boter en de suiker hierin. Kneed tot een homogeen deeg. Vorm een bol, bedek met plasticfolie en laat een halfuur in de koelkast rusten.
     
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol uit. Steek met een spookvorm kleine spoken uit het deeg. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en bak 20 minuten in de warme oven.
     
  • Heb je geen spookvorm? Gebruik dan twee glazen van verschillende grootte: leg beide cirkels naast elkaar en strijk ze terug aan elkaar. Duw met je vinger daarna twee armpjes in de grootste cirkel.
     
  • Zeef voor het glazuur de poedersuiker in een kom. Roer het (kokend) water er door. Als het glazuur te droog is, doe er dan extra water bij. Doe een vijfde van de glazuur in een kom en voeg er zwarte kleurstof aan toe.
     
  • Geef de koekjes eerst een laagje wit glazuur en teken daarna een gezicht met het zwarte glazuur.
     
 
spookkoekjes-tris.png

 

Bron en beeld: www.libelle-lekker.be

 

 

4. Mummiepepers

 

Dit heb je nodig:

  • 10 hete groene pepers
  • 225 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 225 g gewone kaas (versnipperd)
  • 1 sjalot (versnipperd)
  • ½ tl zout
  • bladerdeeg
  • 2 eieren
  • snoepogen
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
     
  • Meng de kaas, sjalot en zout in een kom.
     
  • Rol het bladerdeeg open en snijd er 4 rechthoeken uit. Maak een gaatje in het midden van elke rechthoek, en druk het opnieuw dicht met je vinger. Verdeel de rechthoeken in de lengte in 10 slierten.
     
  • Snijd de pepers in de lente door en verwijder de zaden. Laat de steeltjes er zo veel mogelijk aan.
     
  • Vul de halve pepers met kaasmix en draai er de deegslierten rond. Laat plaats over voor de ogen.
     
  • Klop de eieren los en smeer er de gevulde en omwonden pepers mee in.
     
  • Bak de pepers 8 tot 10 minuten in de oven. Druk daarna de snoepogen in de gesmolten kaas waar je een opening voorzien hebt.
     
  • Serveer onmiddellijk.
     
  • Tip: de snoepogen moeten verwijderd worden voor het eten, omdat hun smaak niet bij de pepers past. Maar als je zelf ogen maakt van roomkaas en stukjes zwarte olijf, is dit niet nodig.
 
 
hete-pepers-tris.png

 

Bon en beeld: www.thehopelesshousewife.com

 

 

 

Nog enkele leuke DIY snoepjes en koekjes die we gevonden hebben via Pinterest:

 

5. Frankenstein marshmellow pops

 

Frankenstein-Marshmallow-Pops-tris.png

 

Recept: www.justataste.com

 

 

6. Glibberige wormen

 

wormen-tris.png

 

Recept: www.instructables.com

 


7. Grafsteenkoekjes

 

grafsteenkoekjes-tris.png

 

Recept: www.instructables.com

 


8. Gekke-oogbal-monsterkoekjes

 

gekke-ogen-koekjes-tris.png

 

Recept: www.lilluna.com

 

 

Tip: bekijk ook onze recepten van vorig jaar. Die vind je in het artikel ‘Griezeltip: 5 halloweenhapjes’.

 

Geniet van je Halloween! 

Lees nog artikels met volgende tags

tip, Halloween, recept, koken, voeding
Aangemaakt op 10:49 30/10/2015 Laatst aangepast op 15:49 05/11/2015