@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: veldsla

Sla associëren we meestal met de zomer, maar veldsla is in de winter en het voorjaar op zijn best. Daarom wordt het plantje ook wintersla genoemd.
28 januari 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Beeld: Flandria
 

Sla associëren we meestal met de zomer, maar veldsla is in de winter en het voorjaar op zijn best. Daarom wordt het plantje ook wintersla genoemd. Enkele weetjes:

  • Een andere bijnaam voor veldsla is ‘ezelsoor’, omdat de blaadjes… tja, lijken op de oren van een ezel.
  • Veldsla is één van de weinige inheemse groenten, en komt bij ons ook wel voor in het wild. Vroeger werd het als onkruid beschouwd, omdat het tussen het wintergraan groeide. Omdat hij inheems is, is hij uitstekend aangepast aan ons klimaat. 
  • Veldsla wordt zowel onder (koud) glas als in openlucht geteeld. Onder glas betekent dat zaaien in september en oogsten tot maart, in openlucht zaaien in oktober en oogsten van februari tot april. 
  • Zelfs als de plant door de vorst zichtbaar (blad)schade heeft geleden, herstelt hij zich. Na de vriesperiode kan meestal gewoon verder worden geoogst. Alleen bij strenge vorst, vanaf -7°C, heeft de plant wat beschutting nodig. 
  • Je hebt langbladige veldsla (blaadjes tot 16 cm), kortbladige (10 tot 13 cm) en zeer kortbladige (maximaal 7 cm), waarbij de laatste pittiger is van smaak en meer voedingsstoffen bevat dan de andere. 
  • Veldsla is arm aan calorieën en rijk aan omega-3 vetzuren, cellulose en vitaminen. Een gezonde groente dus.
  • Je kan de blaadjes rauw eten in een winterse salade (lekker met noten!), maar ook stoven of koken (lekker in soep!).
 
veldsla-tris.jpg

 

Bron: Velt, Mijn Flandria

Gerelateerde artikels