Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Groente van de maand: spinazie

Spinazie mag dan wel niet zo ongelofelijk veel ijzer bevatten als Popeye ons heeft doen geloven, het is nog steeds een enorm lekkere, supergezonde groente. Ookal is de groente het hele jaar door te krijgen in de supermarkt, september en oktober zijn de beste maanden om spinazie te oogsten.
 
Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar spinazie is familie van de rode biet, warmoes en snijbiet. Het is een eenjarig gewas dat twintig tot veertig cm hoog kan worden. De wortel doet het zelfs nog beter, die kan wel 140 cm diep groeien. De bladeren groeien heel dicht op elkaar, maar kunnen onderling enorm verschillend. Spinazieblaadjes kunnen rond, langwerpig, gaaf, gekarteld, getand of glad zijn. Ook de kleur gaat van heel licht tot heel donker groen. Het is een snelgroeiend gewas dat moeilijk te telen is in de zomer omdat het dan snel in zaad schiet.
 
Spinazie bevat een vrij hoog gehalte aan oxaalzuur en nitraat. Dat zijn twee stoffen die bij grote opnamen eventueel schadelijk kunnen zijn. Gelukkig blijft oxaalzuur achter in het kookwater en gooi je het dus gewoon weg. Nitraat is aanwezig in elke plant, maar als spinazie gekookt is en daarna terug opgewarmd wordt kan deze stof sneller omgezet worden in nitriet, een schadelijke stof voor ons lichaam. Eet spinazie dus zo vers mogelijk.
 
Zoals je wel weet is spinazie erg rijk aan ijzer. Het bevat het in grotere mate dan andere groenten, maar laat Popeye je niet misleiden, het is geen wonderplant. Als je nu denkt dat spinazie helemaal niet zo gezond is als je dacht moeten we ons excuseren, want het is wel degelijk super goed voor je! Zo bevat het naast ijzer ook veel kalium, caroteen, vitamine E en antioxidanten.
 
popeye.jpg
 
Voor je gaat oogsten, kan je de spinazieblaadjes nat maken. Dat verlengt de bewaartijd, want eens geoogst bederft het snel. Gekochte spinazie eet je best de dag zelf of de dag na aankoop op. Lukt dat niet? Blancheer de blaadjes dan gedurende twee minuten en vries ze daarna in. Let er op dat de spinazieblaadjes een frisse groene kleur hebben en mals aanvoelen. Oudere spinazie zal een bittere smaak geven.
 
Honger gekregen? Spinazie is een enorm veelzijdige groente: je kan het rauw eten in een salade, koken, stomen, stoven,… Hier vind je enkele smakelijke receptjes:
 
 
 

Lees nog artikels met volgende tags

spinazie, groente, maand, popeye
Aangemaakt op 16:39 16/09/2016 Laatst aangepast op 13:31 27/10/2016