@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: radijs

Om te combineren met één van onze favoriete slasoorten: radijsjes. Pittig, fris en knapperig. Lekker in combinatie met een zure dressing, met wat zout als dip of klassiek op een bruine boterham met verse kaas. Watertanden tijdens het lezen van deze weetjes is toegelaten ;).
26 mei 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Beeld: LuchtPomp - photocase.com

 

Om te combineren met één van onze favoriete slasoorten: radijsjes. Pittig, fris en knapperig. Lekker in combinatie met een zure dressing, met wat zout als dip of klassiek op een bruine boterham met verse kaas. Watertanden is toegelaten ;).


Enkele weetjes:

  • Radijsjes zijn niet alleen lekker maar ook heel gezond. Ze bevatten veel vezels en antioxidanten, zijn voedzaam maar caloriearm en zouden zelfs een zekere kankerwerende werking hebben. Verder zijn ze rijk aan vitamine C en K, kalium, calcium, magnesium, zink en ijzer. 
  • Radijsjes zijn eenvoudig zelf te kweken – het is zo gemakkelijk dat het een ideale ‘eerste teelt’ is voor jonge kinderen. Zaaien kan van januari/februari tot september, onder glas vanaf januari/februari en in volle grond vanaf maart. Wie in maart zaait, kan in mei al oogsten.
  • Zand- en leembodems vormen een ideale biotoop voor radijsjes, omdat ze snel opwarmen. Om diezelfde reden is ook zaaien in bakken of potten aan te raden.
  • Er bestaan naast rode ook witte, roodwitte, zwarte en paarse radijsjes, maar allemaal hebben ze wit vruchtvlees. De vorm kan rond, kegelvormig of langwerpig zijn.
  • Te pittig? Probeer dan eens gepelde radijsjes. Gewoon de rode buitenkant schillen, en de smaak zou veel zachter moeten zijn. Ook een gulle watergift tijdens het groeien levert zachtere radijsjes op. 
  • Radijsjes zijn bijna een jaar rond beschikbaar in de winkels, maar ze zijn op hun best (en het voordeligst) in het voorjaar vanaf maart en in de nazomer
  • Bewaren doe je best zonder loof in een plastic zak met gaatjes. Zo verpakt zijn radijsjes vijf dagen houdbaar in de koelkast. 
  • Radijsjes zijn lekker rauw, maar ook best te pruimen (kort) gekookt of gestoofd. Door ze te verhitten verdwijnt hun pikante smaak en worden ze zoeter. Ook het loof is eetbaar, bijvoorbeeld in soep of aardappelpuree, evenals de jonge kiemen. Die kiemen kunnen al vijf dagen na het zaaien geoogst worden.

Gerelateerde artikels