Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Groente van de maand: boontjes

Beeld: Unsplash - Sonja Langford

 

Van oktober tot juni komen de meeste boontjes in de supermarkt uit Kenia of Marokko, maar van eind juni tot en met september vind je er ook Belgische. Eindelijk! Kijk voor de zekerheid altijd op de verpakking: staat er Flandria op en als herkomst België? Dan zit je goed. Let wel: Flandria-boontjes worden altijd onder glas geteeld. Wie daar problemen mee heeft, zorgt best voor eigen productie in de tuin of zoekt een bio-boer die aan thuisverkoop doet. Enkele weetjes en recepten:

 


Rond en plat

Groene boontjes vind je in vele maten en soorten. Grofweg onderscheiden we twee types: ronde boontjes en platte boontjes. Ronde boontjes zijn het bekendst: prinsessen- of sperzieboontjes en naaldboontjes (de zogenaamde haricots verts). Platte boontje zijn nu iets minder bekend, maar waren vroeger wel razend populair: staakprinsessen of staakbonen – zo genoemd omdat de klimmende ranken meestal rond staken gedraaid werden. Ronde boontjes daarentegen groeien aan lage struiken en klimmen niet. Ze hebben bovendien een opvallend ronde peul waardoor je bijna geen bonen ziet, terwijl platte boontjes een plattere peul hebben waarin de bonen duidelijk afgetekend zijn.

Boterboontjes zijn een geval apart: het zijn ronde boontjes, maar ze hebben een gele kleur. Nog in het assortiment peulvruchten: peultjes, allerlei witte, rode en bruine bonen, erwten, linzen, enzovoort. Elk met zijn specifieke smaak en bereiding. Meer over de verschillende soorten peulvruchten en enkele weetjes vind je in ons artikel ‘Tip: de peulenparade – 11 weetjes over bonen’. 

 


Koop-, bewaar- en kooktips

  • Verse boontjes herken je aan hun kleur en knapperigheid. Sperziebonen of prinsessenbonen en naaldboontjes moeten een frisse groene kleur hebben, boterboontjes een frisse lichtgele kleur. Ze mogen geen bruine vlekken vertonen, want dat wil zeggen dat ze aan het bederven zijn. Bovendien moeten ze zich gemakkelijk doormidden laten knappen.
     
  • Boontjes bewaar je koel, best bij 5 tot 6°C. Niet kouder, want dan kunnen ze bruine plekken krijgen. Op een koele plaats zijn ze 4 dagen houdbaar, in de ijskast 2 dagen.
     
  • Om ze langer te kunnen bewaren, was je ze eerst en snijd je de puntjes eraf. Leg ze vervolgens niet te dicht op elkaar, in de koelkast.
     
  • Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze indien gewenst in stukken. Kook ze beetgaar in 10 minuten, zonder deksel op de pot. Zo blijft hun kleur behouden.
     
  • Test of je boontjes beetgaar zijn door erin te prikken: ze moeten nog knapperig zijn, maar mogen niet meer piepen.
     
  • Laat ze ten slotte onmiddellijk na het koken schrikken onder koud stromend water. Ook dit zal ervoor zorgen dat ze hun frisse kleur behouden.
 
 

Recepten

Boontjes saai? Daar zijn wij het niet mee eens. Je kan het heel eenvoudig houden door boontjes te stoven in wat boter met een sjalotje – heerlijk!, maar je kan het ook wat exclusiever maken door boontjes te combineren met sinaasappel, konijn en – die andere topper van het moment – krieltjes of nieuwe patatjes. Twee voorbeelden:

 

krieltjes-tris_uit-paulines-keuken-nl.png

Beeld: Uitpaulineskeuken.nl

 

 

Gebakken krieltjes met groene boontjes, sinaasappel en kalfsvlees

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 700 g krielaardappelen
  • 4 kalfslapjes
  • 300 g groene boontjes
  • 2 sjalotten
  • 1 sinaasappel
  • enkele el olijfolie
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handvol peterselie
  • 50 g gehakte hazelnoten
  • peper en zout
 

Zo maak je het klaar:

  • Blancheer de groene boontjes in licht gezouten water. Spoel af onder koud stromend water en zet aan de kant.
     
  • Was de krieltjes en snijd ze in dunne schijven (0,5 cm). Bak in een beetje olijfolie en voeg de boontjes en gehakte hazelnoten toe.
     
  • Snipper de knoflook en sjalotten fijn, rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe aan de aardappelen. Roer om en kruid af met peper en zout.
     
  • Kruid ondertussen de kalfslapjes met peter en zout, en bak in een beetje boter.
     
  • Werk de krieltjes af met peterselie en serveer alles mooi op een bord.
     
krieltjes-boontjes-kalf-tris_lekkervanbijons.png
Bron + Beeld: lekkervanbijons.be

 

 

Gebraden konijnenbout met lentegroenten

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 4 konijnenbouten
  • 1 fles rode wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine uitjes, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 el zwarte peperbolletjes
  • 200 g paddenstoelenmengeling
  • 4 el erwtjes, beetgaat gekookt
  • 200 g fijne boontjes, beetgaar gekookt
  • 6 krieltjes, beetgaar gekookt
  • 3 kleine uitjes, in ringen gesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
 

Zo maak je het klaar:

  • Marineer de konijnenbouten ongeveer 12 uur in rode wijn met knoflook (gekneusd), ui, laurier, tijm, peperbollen (gekneusd) en een scheutje olijfolie. Neem de bouten daarna uit de marinade en zet de marinade opzij.
     
  • Bak de bouten rondom bruin in een pan met een beetje olijfolie. Leg ze in een stoofpot, giet de marinade erbij en laat ongeveer 45 minuten stoven, tot het vlees loskomt van de botten. Voeg indien nodig tussendoor wat water toe.
     
  • Kuis de paddenstoelen en snijd ze in stukken. Bak kort aan in een beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Neem uit de pan en dep af met keukenpapier.
     
  • Haal de bouten uit het stoofvocht en houd ze warm. Zeef het stoofvocht, voeg de paddenstoelen toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
     
  • Meng alle groenten en warm ze op in wat olijfolie, maar laat ze niet kleuren.
     
  • Verdeel de bouten over de borden, lepel er wat saus op en leg de groenten ernaast. Werk af met de rauwe uienringen. 
     
Bron: lekkervanbijons.be – Tine Bral

 

Smakelijk! 

Lees nog artikels met volgende tags

product van de maand, groente van de maand, boontjes, peulvrucht, groente, recept
Aangemaakt op 14:42 22/06/2015 Laatst aangepast op 15:20 10/08/2015