@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: bloemkool

Hmmm.., een dampend bord gebakken boerenworst met bloemkool in witte saus… Voel jij ook meteen die gezellige winterse sfeer? Maar laat je niet misleiden, bloemkool is een op en top zomergroente!
28 juni 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Hmmm.., een dampend bord gebakken boerenworst met bloemkool in witte saus… Voel jij ook meteen die gezellige winterse sfeer? Maar laat je niet misleiden, bloemkool is een op en top zomergroente!
 
Bloemkool in je moestuin
 
Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie. De kool die wij opeten bestaat eigenlijk uit verschillende bloemknoppen. In tegenstelling tot broccoli zijn de bloemknoppen van de bloemkool nog niet gedifferentieerd.
 
paars.jpg
 
 
Dacht je dat bloemkool altijd maagdelijk wit is? Niets is minder waar. Er zijn ook soorten die paars, oranje of groen zijn. En zelfs de witte bloemkool is van nature niet altijd wit als sneeuw. De kool blijft enkel zo wanneer hij afgeschermd wordt van de zon, anders zou hij lichtjes bruin kleuren. Het is dus belangrijk om de bladeren rond de kool te laten groeien. Bij sommige soorten groeien de bladeren uit zichzelf in deze vorm, bij andere variëteiten moeten ze een handje geholpen worden.
 
Bloemkool in je moestuin
 
Helaas, bloemkool is niet de makkelijkste groente om zelf te telen. Maar met een paar handige tips lukt het je zeker:
 
  • Winterbloemkool zaai je in de zomer en oogst je in de winter. Voor de ‘gewone’ zomerbloemkool geldt het omgekeerde.  Beide soorten hebben voor- en nadelen. Winterbloemkool heeft minder last van ziekte- en insectenplagen, maar de kans dat de planten kapotvriezen is natuurlijk veel groter.
 
  • Bloemkool is een veeleisende gast in je moestuin. De plant houdt van een humusrijke, vochthoudende en kalkhoudende grond met een goede structuur.
 
  • Halverwege de teelt, wanneer de kooltjes zich beginnen te vormen, dien je best wat extra meststof toe.
 
  • Dit is ook het moment waarop de kooltjes afgedekt moeten worden. Als de bladeren zich niet uit zichzelf om de kool sluiten, moet je ze terugplooien en vastbinden. Anders krijg je een bruin-gelige kool.
 
  • Bloemkool kan niet lang bewaard worden, je eet de geoogste kool dan ook liefst de dag zelf nog op. Wil je de rauwe kool invriezen, dan scheid je de roosjes van elkaar en vriest ze in in een zakje. Om ze te ontdooien moet je ze in heet water dompelen. Laat ze nooit op kamertemperatuur stilaan ontdooien, want dan worden ze slap en moet je de roosjes weggooien.
 
Aan tafel
 
Zin om eens iets anders te proberen dat bloemkoolsoep? Deze zomerse gegrilde bloemkoolsalade doet ons alvast watertanden..
 
Dit heb je nodig
 
- 1/2ebloemkool
- 1 venkel
- 200 g spinazie
- 50 g kervel
- 50 g dille
- 50 g peterselie
- 1 citroen
- 2 el olijfolie
- 1 el notenolie
- honing
- mosterd
 
Zo maak je het:
 
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en snij de venkel in ongeveer even grote repen. Leg ze op een ovenplaat en strooi er de venkelzaadjes over. Besprenkel met olijfolie.
 
  • Zet de bakplaat in de oven gedurende 35 minuten.
 
  • Spoel en droog de spinazie en kruiden en doe ze in een saladekom. Maak een vinaigrette door het citroensap met twee oliesoorten te mengen. Doe er ook een koffielepel honing en mosterd bij.
 
  • Verdeel de vinaigrette over de salade. Leg er de gegrilde groenten bij.
 
TIP: Deze salade is overheerlijk met gebakken kip!
 
Of wat denk je van avontuurlijke wortelfrietjes met bloemkoolmayonaise?
 
Dit heb je nodig:
 
- 1/4e bloemkool
- 2 eetlepels yoghurt
- peper
- zout
- nootmuskaat
 
Zo maak je het:
 
  • Schil de wortelen en snij ze in de vorm van frieten. Verpak ze meteen in een doosje of in aluminiumfolie.
 
  • Stoom of kook de bloemkool gaar.
 
  • Mix met de yoghurt tot een gladde puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep in 4 potjes en sluit af met een deksel.
 
  • Dip de wortelfrietjes in de mayonaise en smullen maar!
 
Nog niet genoeg gekregen van bloemkool? Meer frisse recepten met deze groente van de maand vind je hier.

Gerelateerde artikels