@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: aardappel

Het is geen klassieke groente. ’t Is te zeggen, het is een groente maar we beschouwen het eerder als een zetmeelbron. De knol ís een belangrijke zetmeelleverancier, maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden. De aardappel is onze groente van de maand november. Patat!
9 november 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: Lekker van bij ons

 

Het is geen klassieke groente. ’t Is te zeggen, het is een groente maar we beschouwen het eerder als een zetmeelbron. De knol ís een belangrijke zetmeelleverancier, maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Op dit moment ligt de nieuwe oogst bovendien te blinken in de winkelrekken, wat onze timing perfect maakt: de aardappel is onze groente van de maand november. Patat!

 

 

Zetmeel +

Aardappelen bevatten veel koolhydraten (zetmeel), dat klopt. Maar ze zijn ook rijk aan vitamine C, vitamine B6, voedingsvezels, kalium, enzovoort. Een portie van 200 gram levert bijvoorbeeld zo’n 45 procent aan van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine C. En dat voor slechts weinig kilocalorieën. Een portie brengt zo’n 150 kcal aan, terwijl een portie pasta of rijst al gauw 260 kcal aanbrengt. Bovendien zijn de koolhydraten in aardappelen van ‘het trage type’, waardoor ze slechts langzaam door het lichaam worden opgenomen en dus ook gedurende lange tijd energie leveren. Van aardappelen word je met andere woorden niet dik. Zolang je ze natuurlijk puur (gekookt) eet, zonder kilo’s mayonaise erbij of gebakken in frietvet :).

Meer over de nutritionele samenstelling van aardappelen vind je hier.

 

aardappel-tris-VLAM.png

Beeld: Lekker van bij ons

 

 

Do’s en don’ts

Wil je zo veel mogelijk van deze voedingswaarden bewaren tijdens het koken? Houd dan rekening met deze tips:

  • Koop niet te veel aardappelen in een keer. Hoe langer je ze bewaart, hoe meer vitamine C er verloren gaat.
     
  • Maak het contact met water bovendien zo kort mogelijk. Zet je aardappelen bijvoorbeeld niet op het vuur in een pot koud water, maar voeg ze pas toe als het water kookt.
     
  • Om de kooktijd nog verder te beperken, kan je bovendien een klontje boter aan het water toevoegen, of de aardappelen koken/stomen in een hogedrukpan of microgolfoven.
     
  • Schil je aardappelen ook niet te lang op voorhand, want geschilde aardappelen verliezen sneller hun voedingsstoffen.
     
  • Beter nog schil je je aardappelen helemaal niet, want aardappelen verliezen net voedingsstoffen langs hun ‘snijwonden’.
     
  • Eet je niet graag aardappelen in de schil? Dan schrik je ze na het koken best even onder koud water. Zo laat de pel gemakkelijker los.

 

 

Patat d’Amour

Na de campagnes Boem Patat voor studenten (Boem Patat, en je hebt eten!) en Patatti Incognito voor nieuwe Belgen probeert VLAM dit jaar de consumptie van aardappelen te stimuleren met Patat d’Amour, gericht op singles. Jonge singles blijken immers geen grote aardappeleters te zijn. En dat is onterecht! Zelfs op een date met een potentieel lief is de aardappel op zijn plaats, als we VLAM mogen geloven. Een voorbeeld van een recept speciaal afgestemd op de leefwereld van de single:

 

aardappel-damour-tris-vlam.png


Carpaccio van kalfsvlees op een aardappelsalade

Dit heb je nodig:

  • 2 vastkokende aardappelen
  • 12 sneetjes carpacciovlees
  • 1/4de venkel
  • 1/2de ui
  • een stukje chilipeper
  • 5 blaadjes koriander
  • een mespunt geraspte citroenschil
  • 1 el mayonaise
  • 2 el sesamolie
  • peper en zout


Zo maak je het klaar:

  • Snijd de geschilde aardappel in zeer kleine blokjes en kook al-dente. Spoel onder koud water.
     
  • Snijd ook de venkel in blokjes, blancheer en spoel onder fris water.
     
  • Hak de chili en ui fijn. Maak de sesamolie aan met de chili, de geraspte citroenschil en gehakte ui.
     
  • Meng de aardappel- en venkelblokjes met een lepel sesamolie en de mayonaise. Kruid met peper en zout.
     
  • Leg de carpaccioplakjes op plastic folie en verdeel er de salade en korianderblaadjes over, draai in een bolletjes (zonder plastic folie natuurlijk :)) en ‘lak’ met de resterende dressing. Garneer met koriander en serveer fris.


Niet overtuigd? Dan kan je nog altijd teruggrijpen naar de recepten Boem Patat (super easy) en Pattati Incognito (lekker exotisch).  

 

aardappelveld-bloem-gtris.png

Beeld: aardappelveld in bloei

 

 

Lees ook…

Veldverkenners heeft al verschillende artikels gepubliceerd over aardappelen. Interessant om nog eens terug te lezen:

In beeld: welke aardappel voor welk gerecht? 
Uit de oude doos: allemaal samen aardappelen oogsten
Een dag in het spoor van: de aardappeloogst
Gespot op het veld: nieuwe patatjes
Tuintip: zelf aardappelen kweken

Gerelateerde artikels