Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Groente in de kijker: zwarte rammenas

Het is subjectief, maar weinig groenten die een mooiere naam hebben dan de rammenas. Nee? Ons doen ze denken aan Egypte, al is dat misschien gewoon te verklaren door de gelijkenis met Ramses. Of kijk, als we wat beginnen op te zoeken over de geschiedenis van de rammenas, dan ontdekken we meteen dat de groente al in het oude Egypte, duizenden jaren geleden, geteeld werd. Toeval? ;-)

De rammenas is dus een zeer oud gewas. Blijkbaar aten de piramidebouwers al gerechten met de zwarte radijs en met knoflook om geest en lichaam te stimuleren. Radijs? Inderdaad, de rammenas, die behoort tot de kruisbloemigen, is familie van de radijs. Deze laatste is evenwel een stengelknol, terwijl de rammenas (grotendeels) een wortelknol is. Het vlees van de rammenas is altijd wit, maar de schil kan naast wit ook zwart, bruinzwart of roze van kleur zijn. Wij kennen vooral de witte (zomer)rammenas en de zwarte (winter)rammenas. En over die laatste hebben we het hier verder, want het is december, nietwaar.

Zelf kweken? Easy peasy

Net als de radijs is de zwarte rammenas redelijk makkelijk te kweken. Zaaien kan ter plaatse in rijen van half juni tot half augustus. Het gewas is niet echt kieskeurig wat de grond betreft, maar op wat zwaardere gronden kies je het best voor de rassen met ronde knollen, want in zware klei kunnen de langwerpige rassen vaak niet goed de grond in groeien. Zware bemesting is niet nodig; een lichte compostgift zou moeten volstaan. Verse mest is af te raden, omdat die de koolvlieg kan aantrekken. In tegenstelling tot bij de witte rammenas hoef je bij de zwarte variant niet echt schrik te hebben van voosheid, waarbij het binnenste van de wortel zacht en sponsachtig is.

Winterrammenassen worden meestal geoogst in oktober en november, en zijn heel goed te bewaren. Doe dit evenwel niet in de koelkast. Op een donkeren plaats bij zo’n 12° Celsius is de rammenas enkele weken goed bewaarbaar. Zorg er wel steeds voor dat je het loof snel verwijdert, want anders wordt de bewaartijd fel korter. Wil je tot het voorjaar van dit gewas genieten? Door je rammenassen in te kuilen of ze te bewaren in een bak met vochtig zand op een koele en droge plaats zou dat moeten lukken.

Zwarte rammenas 2 800450.jpg

En nu: smullen maar!

Qua smaak gelijkt de zwarte rammenas op de radijs, maar dan wel een stuk pittiger en meer peperachtig, veroorzaakt door de mosterdolie in de wortel. Na bereiding wordt de smaak wel milder.

Rammenas wordt dus vaak rauw gegeten en kan zo ook verwerkt worden in salades. Door de rammenas fijn te snijden of te raspen haal je de grootste pittigheid weg. Daarnaast kun je rammenassen ook koken (best in vrij grote blokjes en niet te lang), verwerken in wokgerechten (waar ze voor een frissen knapperige toets zorgen) en stoven (met wat bouillon, witte wijn, room of gewoon water).

Zin in gekregen? Wij zochten enkele recepten voor jullie:

Smakelijk!

 

Bronnen: Moestuintips.nl, Velt, GroenteGroente.nl

Lees nog artikels met volgende tags

zwarte rammenas, groenten, recept
Aangemaakt op 15:47 04/12/2018 Laatst aangepast op 15:54 10/12/2018