@livewireStyle
header.home link

Groente in de kijker: warmoes

Probeer het volgende eens bij je familie en vrienden. “Vul aan tot een groente van zeven letters: W…O..“. En wat werd er in nagenoeg alle gevallen ingevuld? WITLOOF? Begrijpelijk, want we zijn met recht en reden trots op ons witte goud. Maar wij vinden het toch een beetje sneu voor de warmoes. Dus daarom zetten we met veel plezier dit bladgewas eens in de kijker.
10 mei 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Probeer het volgende eens bij je familie en vrienden. “Vul aan tot een groente van zeven letters: W…O..“.
En wat werd er in nagenoeg alle gevallen ingevuld? WITLOOF? Begrijpelijk, want we zijn met recht en reden trots op ons witte goud. Maar wij vinden het toch een beetje sneu voor de warmoes. Dus daarom zetten we met veel plezier dit bladgewas eens in de kijker.

De warmoes (of snijbiet) ga je niet zo heel snel in de supermarkt vinden, maar het loont echt wel de moeite om eens op zoek te gaan naar waar je deze bladgroente wel kunt vinden. Wij merken ze alleszins regelmatig op bij het aanbod van heel wat zelfplukboerderijen. Het is dan ook een heel dankbare groente om te telen, want ze groeit snel, heeft weinig met plagen te maken, neemt weinig plaats in en … ze is heel lekker. Klein nadeeltje is wel dat de warmoes niet zo lang vers blijft. Dus snel klaarmaken (of eventueel de bladeren invriezen nadat je ze hebt geblancheerd) is de boodschap.

warmoes2.jpg

De smaak? Die lijkt een beetje op die van spinazie, maar dan wat zachter, en je kan er ook wel een beetje rode kool in proeven. En voor het oog heeft de warmoes ook wel wat, want er zijn verschillende rassen, en de witte, rode, oranje en gele bladstelen kunnen samen voor een mooi effect zorgen.
Van mei tot en met oktober kun je in de keuken aan de slag met warmoes. En onze groente in de kijker biedt daarbij heel wat mogelijkheden: in een salade, in lasagne, in de wok, in een stoofpotje … Allemaal top, maar wij kiezen deze keer voor:

STOEMP!!

Geniet van dit receptje (dat we vonden op Lekker van bij ons):

Ingrediënten (4 pers.): 800 gram geschilde bloemige aardappelen, 400 gram fijngesneden warmoes, 200 gram reepjes spek, 1 eetlepel mosterd, boter, nootmuskaat, peper en zout

  • Kook de aardappelen in gezouten water
  • Was de warmoes grondig en laat goed uitlekken
  • Bak de reepjes spek in de boter, en voeg de warmoes toe
  • Voeg een scheutje water toe en laat op een klein vuurtje en onder een deksel garen, tot de nerven zacht zijn
  • Voeg de aardappelen bij de warmoes met spek en plet tot stoemp
  • Werk de stoemp af met een klontje boter en wat mosterd, en kruid met peper, zout en nootmuskaat

PS Let wel op als je warmoes een tweede keer wil opwarmen. Net als bij spinazie is het dan aan te raden om van bij het begin de warmoes heel goed af te spoelen, zodat er zo weinig mogelijk bacteriën op de bladeren aanwezig zijn die bij een tweede opwarmbeurt de nitraten van warmoes zouden kunnen omzetten in nitrieten. Ook belangrijk is om de restjes zo snel mogelijk na de eerste opwarmbeurt af te koelen in de koelkast.

Gerelateerde artikels