@livewireStyle
header.home link

Groente in de kijker: venkel

Aaaah, venkel. Toch een specialleke onder de groenten. Door die typische anijssmaak, natuurlijk. Velen worden er meteen door gekatapulteerd naar vakantie en mediterraanse sferen. Een spelletje petanque, met een glaasje pastis erbij … Als dat geen fantastische kwaliteit is. Maar daarnaast is het ook gewoonweg een topgroente! We love venkel!
20 september 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23

Aaaah, venkel. Toch een specialleke onder de groenten. Door die typische anijssmaak, natuurlijk. Velen worden er meteen door gekatapulteerd naar vakantie en mediterraanse sferen. Een spelletje petanque, met een glaasje pastis erbij … Als dat geen fantastische kwaliteit is. Maar daarnaast is het ook gewoonweg een topgroente! We love venkel!

Van kop tot teen

Net als onder meer selder, wortel, pastinaak, kervel, koriander, peterselie … behoort venkel tot de familie van de schermbloemigen. De venkel die wij als groente op ons bord krijgen is de knolvenkel (niet te verwarren met het kruid venkel (bladvenkel), dat voor blad en zaden wordt gekweekt). Eigenlijk is het geen echte knol, maar een bol. De bladschedes van de knolvenkel vormen onderaan een verdikking en naarmate het seizoen vordert, vormen ze een bol. Daaruit komen de stengels netjes omhoog, en aan het uiteinde komen groene uitlopers die er uitzien als veertjes.

Venkel is een van die topgroenten die van kop tot teen gebruikt kunnen worden. Zowel de bladscheden als de veertjes zijn superlekker, de zaadjes zijn populair voor hun geneeskrachtige werking, en zelfs de stelen hebben hun nut:

  • De bladscheden hebben een frisse anijsachtige smaak en kunnen op heel veel manieren gebruikt worden in de keuken, zowel rauw in salades als gekookt, gestoofd of in de oven. Vooral bij vis is venkel populair en enorm lekker. Bij warme venkel verzacht de anijssmaak. Venkel is rijk aan vitamine C, ijzer en vezels en is zeer caloriearm.
  • De venkelveertjes, die een beetje aan verse dille doen denken, smaken heerlijk aromatisch, zoetig en een beetje scherp anijsachtig. Ze kunnen als garnering gebruikt worden, maar zijn ook enorm lekker in salades en vissoepen.
  • Al eeuwenlang worden venkelzaadjes gebruikt voor hun spijsverteringsbevorderende werking. Ook zouden droge venkelzaadjes een koortswerend, pijnstillend en hongerremmend zijn. Door de aanwezigheid van de stof estragol wordt evenwel een matig gebruik aangeraden, al bestaat daarover nog geen absolute eenduidigheid. Om dezelfde reden wordt het ook afgeraden om baby’s venkelthee te geven. De zaden worden ook toegevoegd aan likeuren en vissoepen, en zijn een belangrijke smaakmaker in anijsdranken zoals pastis.
  • De stelen kun je gebruiken als garnering of smaakversterker, en bij het barbecueën kunnen ze bijvoorbeeld ook door de houtskool gemengd worden voor de geur en wat op de barbecue licht te doordringen met een lichte anijssmaak.

Venkel800450.jpg

Kopen en bewaren

Knolvenkel is beschikbaar van juni tot en met november, met juli, augustus en september als beste maanden. Koop in de winkel steeds een helder wit-groene venkelknol, die stevig aanvoelt en geen bruine vlekken vertoont. Het loof moet vers, frisgroen en gedeeltelijk afgesneden zijn. Ben je van plan om de venkel rauw te eten, dan zijn ronde venkelknollen met vlezige rokken ideaal. Voor warme bereidingen zijn de maar langgerekte, taaiere knollen beter geschikt.

Bewaar de venkel steeds in de groentelade van de koelkast, bij een temperatuur tussen 0 en 5° C. Ongeveer een week kun je venkel bewaren; daarna verliest ze te veel aan smaak en voedingswaarde. Geblancheerde venkel kun je ingevroren bewaren.

Heb je zelf venkel in de tuin staan? Denk er dan aan om ze niet te groot te laten worden, want anders worden ze te vezelig en taai.

En nu: smullen maar!

Gerelateerde artikels