@livewireStyle
header.home link

Goeie vraag: wat is het verschil tussen stro en hooi?

Het ene is wat stugger, het andere wat malser. Maar wat is wat en waar zit nu net het onderscheid? Van alle landbouwbegrippen moeten stro en hooi wel het vaakst door elkaar gehaald worden. Als je ze van ver in balen op het veld ziet liggen, lijken ze inderdaad erg goed op elkaar. Nochtans is er voor de boer een wereld van verschil. Tijd voor wat opheldering dus!
2 oktober 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
Beeld: Flickr - NCinDC

 

Het ene is wat stugger, het andere wat malser. Maar wat is wat en waar zit nu net het onderscheid? Van alle landbouwbegrippen moeten stro en hooi wel het vaakst door elkaar gehaald worden. Als je ze van ver in balen op het veld ziet liggen, lijken ze inderdaad erg goed op elkaar. Nochtans is er voor de boer een wereld van verschil. Tijd voor wat opheldering dus!

 

Warm stro

Bij het oogsten van graan worden door de maaidorser eerst de bloeistengels of halmen gemaaid, waarna de aren (waar de graankorrels inzitten) hiervan verwijderd worden. De ‘geplukte’ stengels, vallen dan verhakseld uit de maaidorser terug op het veld. Hier laat men ze dan nog een tijdje liggen om volledig uit te drogen tot stro. Daarna wordt het stro geperst tot vierkante of ronde balen.

 

stro uit maaidorser.jpg

 

Stro wordt vooral gebruikt om in de stal te strooien (strooisel) zodat de dieren hierop kunnen liggen. Dat is veel aangenamer dan gewoon op de stalvloer, zeker in de winter voelt die vloer anders wel erg kil aan. De uitwerpselen van de dieren worden dan ook door het stro opgevangen, waardoor stalmest ontstaat. Bovendien kunnen de dieren ook in het stro wroeten, waardoor ze zich niet gaan vervelen.

Soms wordt het ook gebruikt als supplement in het voeder van de dieren, al is dit beperkt. Stro is namelijk redelijk taai en scherp, zodat er niet mee mag overdreven worden.

Buiten de landbouw wordt stro ook gebruikt in de bouw als isolatie of dakbedekking, maar ook als knutselmateriaal voor manden, hoeden, en poppetjes. Door zijn stugge structuur kan je er namelijk erg goed mee vlechten.

 

Lekker hooi

De meeste boerderijdieren zijn graseters. In de zomer kunnen ze lekker grazen op de wei, maar in de winter is er geen vers gras voor handen. Om die wintermaanden te overbruggen, wordt een deel van het zomergras gedroogd tot hooi dat men een hele winter lang kan bewaren. Hooi is veel fijner en zachter dan stro.

Een grasland, waar geen dieren op grazen, levert zo’n vier tot zes snedes of maaibeurten op. Het gemaaide gras laat men dan nog op het veld liggen tot het droge stofgehalte 85 procent bedraagt en het gras in hooi veranderd is. Vroeger werd dat hooi da los gestapeld op een hooiberg, maar vandaag wordt het in balen geperst.

Hoe jonger het gras, hoe beter de voedselkwaliteit. Ook het tijdstip waarop gras gemaaid wordt speelt een rol. Hoe later op de dag, hoe hoger het suikergehalte en de voedingswaarde. Gras wordt daarom het best ’s avonds gemaaid.

 

En wat is voordroog dan?

Als je een moderne veeteler hoort spreken over voeder, dan zal hij het echter veeleer over voordroog dan hooi hebben. Maar wat is dat dan weer? Voordroog is letterlijk gemaaid gras voor het volledig droog hooi is. Hierdoor bevat het gras nog meer van zijn voedingswaarde dan wanneer het volledig is uitgedroogd. Vroeger beschikte men echter niet over de technieken om gras dat niet volledig uitgedroogd was te bewaren.

Vandaag is dit geen probleem meer. Eens het gemaaide gras een droge stofgehalte heeft van 45 procent, kan men het inkuilen, vandaar dat voordroog ook wel eens kuilgras genoemd wordt. Hiervoor wordt een snede gras (oogst van één maaibeurt) opgestapeld, en bedekt met plastic folie waarop autobanden of grond gelegd worden.

Zo’n graskuil is wel een enorme hoeveelheid voedsel ineens. Dat is nuttig voor een groot veebedrijf, maar als je enkel een paar dieren houdt, is een kleinere hoeveelheid natuurlijk handiger. Daarom wordt voordroog ook vaak tot balen geperst en in plastic gewikkeld om beter te bewaren (wat niet nodig is bij volledig droog stro of hooi).

Bekijk ook zeker eens onderstaand filmpje van VILT-TeeVee. Onze collega legde in razendsnel tempo vast hoe voordroog tot balen wordt gewikkeld.

 

 

En nu, geen verwarringen meer! ;-)

Gerelateerde artikels