@livewireStyle
header.home link

Goeie vraag: is meel hetzelfde als bloem?

Meel en bloem, het zijn woorden die we vaak gewoon door elkaar gebruiken. Want dat komt op hetzelfde neer, toch? Niet echt! Er is wel degelijk een verschil, en dat gaan we je zo fijn als bloem uitleggen.
31 augustus 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Meel en bloem, het zijn woorden die we vaak gewoon door elkaar gebruiken. Want dat komt op hetzelfde neer, toch? Niet echt! Er is wel degelijk een verschil, en dat gaan we je zo fijn als bloem uitleggen.

Iedereen heeft wel een pakje meel -of is het nu bloem?- in de keuken staan. Om koekjes te bakken, zelf pasta te maken of om pizzadeeg te kneden. Meel of bloem worden meestal gemaakt van tarwe, maar ook haver, maïs, gerst, rogge of rijst kunnen hiervoor verwerkt worden. Vandaag staat tarwe op de eerste plaats in de lijst van voornaamste granen waarmee de mens zich voedt.

Het verschil tussen meel en bloem zit ’m in de verwerking. De tarwekorrels komen aan in de fabriek en worden gezuiverd van vuiltjes en minderwaardige korrels. Dan worden de overgebleven korrels gebroken tussen twee zware cilinders. Zo komt de kern vrij, waar de bloem zit. Wanneer de hele korrel gemalen wordt, dus met de huls, de kiem en de zemelen er bij, spreken we van meel. Wordt enkel de kern gemalen en de grovere delen worden eruit gezeefd, dan krijg je bloem. Meel is dus de grovere variant van bloem.

Volkoren meel is de meest grove soort en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het bakken van bruin brood. Iets fijner van structuur is tarwemeel. Patentbloem is de meest fijne soort. Hiervoor wordt enkel het binnenste deel van het meellichaam gebruikt. Of je meel of bloem gebruikt hangt dus af van het lekkers dat je wil maken. Voor fijne patisserie is bloem meestal aangeraden, terwijl volkorenmeel ideaal is voor het bakken van brood.

 

 

Extraatje: Wat als je geen zelfrijzende bloem in huis hebt?

Sommige recepten vragen specifiek naar zelfrijzende bloem, anderen werken met gewone bloem en bakpoeder. Het komt op hetzelfde neer: je zorgt er voor dat je beslag zal ‘rijzen’. Gelukkig kan je zelfrijzende bloem ook gewoon zelf maken. Het enige waar je je aan moet houden zijn de verhoudingen:

Voor 250 g bloem heb je 3 koffielepels bakpoeder en 1 koffielepel zout nodig. Mengen, en klaar!



Bron: Dag van de Landbouw (Boerenbond)

Gerelateerde artikels