Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Gespot op het veld: velduilen

Joe(oehoe)pie, de velduil is opnieuw gespot in onze kustpolders. Het gebeurt lang niet elk jaar dat die statige roofvogel hier komt overwinteren om te broeden. Integendeel, het dateert al van 2005 dat er nog koppeltjes gesignaleerd werden. Reden voor zijn comeback is de zachte winter waardoor er extra veel woelmuizen zijn - zijn lievelingskostje. Laat je verleiden door zijn felgele ogen, en leer hem wat beter kennen met onderstaande weetjes.

 

Een beetje velduilenwijsheid

  • De velduil is te herkennen aan zijn good looks. Zijn felgele ogen worden nog eens extra benadrukt door een kring van zwarte veren eromheen (een soort van natuurlijke eyeliner, zeg maar). Zijn borst is beige met zwart gestreept, zijn rug en schouders zijn donkerbruin met spikkeltjes beige en zwart. Hij heeft schattige ‘oorpluimpjes’, maar die staan niet altijd rechtop. Met zijn hoogte van 30 tot 40 centimeter en een spanwijdte van bijna een meter, is de velduil wel een imposante roofvogel.
     
  • Toch is hij niet zo makkelijk te spotten, omdat hij vooral actief is tijdens de schemering. Enkel tijdens de winter, het broedseizoen, jaagt hij ook overdag. Hij heeft dan immers meer voedsel nodig. Hij vangt in die periode tot wel 10 muizen per dag, door laag over zijn territorium te scheren, op zoek naar prooien.
     
  • In onze streken is de velduil sowieso enkel in de winter op bezoek. Hij zakt dan tijdelijk af vanuit koudere gebieden in Noord- en Oost-Europa, waar hij nog frequenter voorkomt. Bij ons staat hij op de Rode Lijst van de vogelbescherming als ‘zeldzaam’.
     
  • Velduilen zijn de 'Bob de Bouwers' onder de uilen: ze bouwen als enige Europese soort hun nest volledig zelf (andere soorten palmen verlaten nesten in). Dat doen ze overigens het liefst op de grond van open landschappen met genoeg plantengroei om verstoppertje in te spelen. Ideale plekjes: moerassen, heidegebieden, duinen en polders. Binnen dat nest heerst bovendien een strikte rolverdeling. Het vrouwtje broedt de eitjes uit, terwijl het mannetje op jacht gaat en het nest bewaakt.
     
  • In het hoge gras van onze kustpolders zitten zowel het nest als de kuikentjes veilig voor roofvogels. Des te meer gevaar lopen ze door landbouwmachines. Gelukkig hebben de landbouwers in onze kustpolders beloofd om broedgebieden niet te maaien. Jonge uiltjes die het nest verlaten zouden immers niet tijdig kunnen ontsnappen aan de maaibladen. Als extra voorzorgsmaatregel loopt men in de gebieden waar wel gemaaid wordt voor de tractor uit. Zo kunnen uilskuikens op tijd gespot worden, waarna ze worden uitgezet op een veilige plek op de rand van een perceel.

 
Meer weten: lees het magazine Spoorzoeker van Natuur en Bos en de website van Natuurpunt

Lees nog artikels met volgende tags

gespot, velduil, natuur, vogel
Aangemaakt op 11:21 26/01/2015 Laatst aangepast op 09:50 16/03/2015