@livewireStyle
header.home link

Gespot in de winkel: vollegrondtomaten

Een tripje naar het verleden in de tomatenteelt! Vroeger werden tomaten altijd in volle grond gekweekt, maar sinds de jaren ’70 wordt de voorkeur gegeven aan telen op substraatmatten, die door hun gebruiksgemak de teelt in volle grond verdrongen. Deze zomer kan je echter opnieuw vollegrondtomaten terugvinden in de supermarkt. Ter gelegenheid halen we hieronder de verschillen aan tussen beide kweekmethodes.
8 juli 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:
beeld: REO veiling


Een tripje naar het verleden in de tomatenteelt! Vroeger werden tomaten altijd in volle grond gekweekt, maar sinds de jaren ’70 wordt de voorkeur gegeven aan telen op substraatmatten, die door hun gebruiksgemak de teelt in volle grond verdrongen. Deze zomer kan je echter opnieuw vollegrondtomaten terugvinden in de supermarkt. Ter gelegenheid halen we hieronder de verschillen aan tussen beide kweekmethodes.

 

Substraat?

Substraatmatten zijn kunstmatige bodems die meestal van steenwol gemaakt worden. Ze werden vanaf de jaren ’70 populair in de glastuinbouw, omdat ze een oplossing boden voor diverse kweekmoeilijkheden.

Tomaten die geteeld worden op steenwol hebben immers veel minder last van plagen en ziektes, omdat de matten hygiënischer zijn dan grond. Ze kunnen makkelijk ontsmet worden of vervangen voor de aanvang van een nieuw teeltseizoen. Bovendien kan er geen bodemmoeheid optreden, zodat ook bijbehorende ziektes geen kans krijgen.

Daarbovenop is de toevoer van meststoffen, en dus ook de groei van de planten, beter te regelen op steenwolmatten dan in volle grond. Afhankelijk van de noden van de plant, wordt er druppelsgewijs een exact bepaalde mix van voedingsstoffen toegediend.

 

Terug van niet weg geweest

Kweken in volle grond is echter nooit helemaal weg geweest. Hobbykwekers of bedrijven waar tomaat slechts een bijteelt is, houden het bij volle grond omdat ze de investering in een duur substraatsysteem niet kunnen verantwoorden. Ook ecologische telers schakelden uit principe niet over. Hun tomaten kom je echter niet zo snel tegen in de supermarkt, omdat ze bestemd zijn voor thuisgebruik of de korte ketenverkoop.

Vanwaar die revival in de supermarkt? Op vraag van de consument, zo werd ons toevertrouwd. Die zocht een tomaat die net zo smaakt als die van vroeger, of zoals een die recht uit de tuin komt. Daarom besloten een zestal telers uit West-Vlaanderen om op grote schaal terug over te schakelen op de teelt in volle grond. Daarvoor gebruiken ze allemaal hetzelfde ras, Palmira, en verkopen ze de tomaten onder het Fine Fleur label van de REO veiling in Roeselare.

 

Teelmethode

Telen in volle grond is niet te verwarren met telen in openlucht. Vollegrondtomaten staan net als hun substraattegenhangers ook in een serre. In tegenstelling tot de serres in de reguliere teelt, worden die serres echter niet verwarmd in het voor- en najaar. Tomaten zijn bij uitstek planten die van de zon houden, en het meest op smaak komen als ze door de zon gerijpt worden. Daarom is er bij de kweek in volle grond enkel een zomerteelt, die tussen 21 juni en 21 september geoogst en verkocht wordt.

Net als bij de substraatteelt worden de tomaten met de hand geplukt. Het verschil bij vollegrondtomaten is wel dat ze pas geplukt worden als de vruchten volledig rijp zijn, en dus zo lang mogelijk aan de plant zelf al hun rijke smaak ontwikkelen.

 

Verwarring uitsluiten

Omdat na de oogst niet meer met het oog kan vastgesteld worden of een tomaat nu in volle grond of op substraat geteeld is, mag een bedrijf nooit beide teelten combineren. Dit is vooral om eerlijke vergissingen tegen te gaan ;-). Die regel geldt overigens voor alle groenten. Zo mag een witloofteler geen grond- én waterwitloof kweken.

Ook voor biologische bedrijven is dit van toepassing. Een bedrijf mag deels bio zijn, maar de teelten in het bio-gedeelte mogen niet dezelfde zijn als die uit het gangbare gedeelte. Men kan dus perfect bio-prei combineren met niet-biologische wortelen, maar niet met niet-biologische prei.

 

 

Meer achtergrondinfo en weetjes over tomaten vind je hier.

Een uitgebreide fotoreportage over de teelt van tomaten kan je vinden in ons artikel ‘Een dag in het spoor van: tomaten’.
 

Gerelateerde artikels