Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Gespot in de winkel: toffe peren

“Rusland wil wel nog drank, maar geen peren? Goed, dan zullen we drank maken van onze Conférences!” Sinds Poetin een handelsboycot invoerde, kwamen menig vaderlandslievende Veldverkenners met creatieve ideeën op de proppen om onze perentelers te steunen. Bij fruitbedrijf Vanhellemont waren ze echter al langer innovatief bezig met het mixen van fruit en alcohol. Maar ook voor een originele perensoep moet je bij hen zijn. Hieronder geven we jou het recept mee, samen met een greep uit hun aanbod hoeveproducten.

 

Als het wat straffer mag zijn

Fruitbedrijf Vanhellemont bestaat uit drie takken: een fruitteeltbedrijf, een sorteercentrum en een hoevewinkel. Toen de vraag naar een perendrank maar bleef komen, besloten ze een samenwerking te starten met de lokale distillerie Leukenheide Hechtel. Na enkele selectierondes werd er unaniem gekozen voor jenever en likeur op basis van de Durondeau peer. De jenever is best wel straf (36°), de likeur is iets zachter (22°). Daarnaast stoken zij ook advocaat die ze op smaak brengen met peren.

 

Voor zoetebekken

Peren lenen zich door hun zoete smaak met toch een frisse, zurige toets perfect voor desserts. Daarom verwerkt men bij Vanhellemont de perenadvokaat ook in roomijs en pralines. Leuk om eens als cadeau te geven of om zelf je vingers van af te likken. Al dan niet met een jenevertje of likeurtje erbij ;-).

Sinds enkele jaren maken ze ook artisanale confituur van appel of peer die beiden erkend zijn als streekproduct.

 

perenijs_katherinaMartinelli.jpg

Beeld: Katherina Martinelli

 

 

Hartverwarmende perensoep

Bij een bezoek aan hun hoevewinkel gaf de vrouw des huizes ons tot slot nog een ideetje voor wie zich in de koude wintermaanden liever verwarmt met een bord soep dan met een borreltje.

- Ingrediënten voor 3l soep:

  • 300 gr wit van prei
  • 3 stengels selder
  • 2 courgettes
  • 1 kilo peren (Conférence)
  • 4 ajuinen
  • 2 teentjes look
  • Peper en zout
  • Kruidentuiltje
  • Krokante broodkorstjes
  • Spekblokjes
  • Zachte geitenkaas
 
 
perensoep_JacquelineWhitehart.jpg
Beeld: Jacqueline Whitehart
 
 

- Aan de slag:

  • schil de peren en snij de helft in julienne (voor garnituur), de rest in stukken
  • snij een deel van de courgette in julienne (voor garnituur)
  • snij de groenten en de rest van de courgette grof
  • stoof de groenten in olijfolie
  • voeg de peren samen met de look toe
  • overgiet met de kippenbouillon en voeg pezo en kruidentuiltje toe
  • kook de soep gaar in 20min.
  • steek de soep 2x door
  • spekblokjes goed bakken
  • snij de geitenkaas in schijfjes en mix mee
  • doe de soep in een warm diep bord
  • voeg de spekblokjes toe en bestrooi de soep met de gestoofde courgette en met de julienne peren
     
Aangemaakt op 17:33 25/08/2014 Laatst aangepast op 08:51 26/08/2014