Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Fruit van de maand: peer

Beeld: flickr - Kiran Foster

 

Wij Belgen hebben iets met peren. En dan doelen we niet op de perenhype van vorige zomer (toen we massaal inlandse peren kochten om onze fruittelers te steunen, die getroffen waren door het handelsembargo dat Rusland de EU had opgelegd), maar op onze historische affiniteit met het kweken van peren. En onze bijbehorende reputatie in het buitenland. Want behalve als bier-, chocolade- of frietland, staan we bekend als perenland. Chinezen bijvoorbeeld zijn dol op onze Conference-peer. Er zijn echter meer soorten dan Conference te verkrijgen, zeker nu de nieuwe oogst in de winkelrekken ligt. Een overzicht, enkele weetjes en bereidingstips.

 

perensoorten-tris.png

Beeld: verschillende soorten peer op een fruittentoonstelling van de Nationale Boomgaardenstichting
 

 

De ene peer is de andere niet

Er bestaan zowat 5.000 peersoorten, dus als je niet graag Conference eet zal er zeker een peersoort zijn die je wél lust. Zo heb je handperen en stoofperen. Handperen eet je gewoon uit het vuistje, liefst met schil (daarin zitten de meeste vitaminen). Stoofperen schil je eerst en laat je daarna 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen in water of rode wijn met een kaneelstokje en een stukje citroenschil.

Maar zelfs binnen deze twee categorieën heb je veel keuze. Enkele bekende en minder bekende soorten op een rij:

  • Conference: een van onze meest succesvolle exportproducten. Slanke, groen-gebronsde peer die gemakkelijk uit het vuistje eet. Wordt zowel krokant als sappig gegeten. Verkrijgbaar van september tot juli.
     
  • Doyenne du Comice: Geelgroene, dikke hand- en dessertpeer met bruinrode gloed en wit, sappig vruchtvlees. Wordt ook wel de ‘koninginnenpeer’ genoemd, omdat ze zo dik is, bijzonder sappig is en erg zoet smaakt. Verkrijgbaar van september tot maart.
     
  • Durondeau: een typische herfstpeer die in september (omwille van zijn wrange smaak) goed in de keuken te gebruiken is, maar vanaf oktober ook als dessertpeer. Peer met een ruwe, bronzen schil die goud kleurt bij rijping, met een uitgesproken smaak. Verkrijgbaar van september tot januari.
     
  • Beurré Hardy: dikke, groengrijze stoof- en dessertpeer met een licht zure smaak. Verkrijgbaar van september tot december. Bewaart slechts kort.
     
  • Jefkenspeer: redelijk kleine, ronde dessertpeer met donker bruinrode schil en wit vruchtvlees. Niet commercieel verkrijgbaar. Wordt geoogst eind augustus – begin september en bewaart slechts kort.
 

Meer over minder commerciële en oude peersoorten vind je op www.boomgaardenstichting.be

 

peer-conference-mopje-tris_fredrik-marklund.png

Beeld: een mopje over de Conference-peer / flickr - Fredrika Marklund

 

 

België perenland

België heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de peer. In de prehistorie moesten we het stellen met slechts 5 peersoorten, na de Renaissance konden we al kiezen uit 500 soorten en vandaag zijn er te veel soorten om ze allemaal te proeven (5.000), mede dankzij Belgische kwekers. Eind de 18de eeuw werd peren kweken in ons land immers populair bij de hogere sociaaleconomische klassen. Welgestelde hobbyisten en hun hoveniers streefden ernaar zo veel mogelijk variëteiten te verzamelen. Tussen 1750 en 1900 werden meer dan 1.000 nieuwe perenrassen ontwikkeld, waarvan zo’n 70 procent door Belgen.

Meer info over de geschiedenis van de peer in ons land, vind je hier.  

 

 

In de keuken

Peren passen uitstekend bij de herfstkeuken: bij wild, vergeten groenten, kolen, enzovoort. Maar ook als zoetmaker in desserts doen ze het goed. Drie topgerechten:

 

beursje-peer-tris.png

 

Beursjes gevuld met appels, peer en rozijnen

Feestelijk alternatief voor de typische appelflap.

Dit heb je nodig:

  • 2 renetappels
  • 1 Golden Delicious
  • 1 Jonagold
  • 2 Conférence-peren
  • 40 g boter
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • 2 snuifjes kaneelpoeder
  • 70 g rozijnen
  • 6 velletjes brickdeeg
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • frambozencoulis (voor de afwerking)
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de appels en peren en snijd ze in blokjes. Stoof de blokjes gedurende 3 minuten in boter in een steelpan. Voeg de kristalsuiker en het kaneelpoeder toe, schep het mengsel in een kom, voeg de rozijnen toe, dek af en laat afkoelen.
     
  • Snij twee vellen brickdeeg in twee en plooi elk stuk dubbel. Leg ze in het midden van de vier resterende brickvellen en verdeel het afgekoelde fruit erover. Vouw de randen dicht tot een beursje (rechtopstaand tasje) en bind ze losjes samen met koorden van aluminiumfolie.
     
  • Plaats op een bakplaat met antikleeflaag. Giet een scheutje honing in elk beursje en laat 10 minuutjes in een warme oven van 200°C goudbruin kleuren.
     
  • Dresseer de beursjes op een bord, verwijder de aluminiumfolie en werk af met een streepje frambozencoulis.
 

Bron en beeld: lekkervanbijons.be

 

 

peer-belle-helene-tris.png

 

Peren Belle Hélène

Een klassieker die iedereen zou moeten kennen!

Dit heb je nodig:

  • 4 stoofperen
  • 2 dl water
  • 1 dl witte wijn
  • 200 g suiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • vanille-ijs
  • geroosterde amandelschilfers
  • slagroom

Voor de chocoladesaus:

  • 1 dl water
  • 100 g suiker
  • 150 g pure chocolade
     

Zo maak je het klaar:

  • Doe het water en de witte wijn in een kookpan. Snijd de vanillestok overlangs door, schraap er de zaadjes uit en voeg ze toe aan het vocht. Voeg ook suiker en citroensap toe, naar eigen smaak. Breng aan de kook.
     
  • Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder het klokhuis. Kook de peren rustig gaar in het kookvocht en laat ze er nadien in afkoelen, om de smaak van de vanille extra te laten doordringen.
     
  • Chocoladesaus: doe het water in een steelpan en voeg suiker toe. Breek de chocolade in stukken en laat ze rustig in het water smelten.
     
  • Laat de peertjes uitlekken en serveer ze met de chocoladesaus en de amandelen. Voeg eventueel roomijs en slagroom toe.
 

Bron en beeld: lekkervanbijons.be

 

 

gevulde-peer-tris.png

 

Gevulde peer

Een echte smaakbom! Maar heel eenvoudig te maken.

Dit heb je nodig:

  • 1 peer
  • 3 el walnoten
  • 1 kl vloeibare honing
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de peer, snijd ze doormidden en snijd het klokhuis uit elke helft.
     
  • Stamp of mix de noten fijn en vul er de vrijgekomen holtes in de peerhelften mee.
     
  • Overgiet met een scheut honing en laat de peerhelften 10 minuten garen in een oven van 180°C.
 

Bron en beeld: lekkervanbijons.be

 

 

Meer recepten met peer vind je hier.

Lees nog artikels met volgende tags

fruit van de maand, product van de maand, fruit, peer, koken, voeding
Aangemaakt op 16:01 03/11/2015 Laatst aangepast op 11:02 10/12/2015