@livewireStyle
header.home link

Feestdagen: 4 x gemakkelijk scoren met groenten

Volgende week is het Kerstmis. Met de grote K van Koken. We horen je zuchten. Ook niet zo’n groot kookwonder? Geen paniek, er zijn een aantal trucjes waarmee je ook zonder aanleg voor de grote kookkunsten een feestmaal op tafel tovert. De belangrijkste is: varieer met groenten.
17 december 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Volgende week is het Kerstmis. Met de grote K van Koken. We horen je zuchten. Ook niet zo’n groot kookwonder? Geen paniek, er zijn een aantal trucjes waarmee je ook zonder aanleg voor de grote kookkunsten een feestmaal op tafel tovert. De belangrijkste is: varieer met groenten. En dan bedoelen we niet dat je 10 verschillende groenten moet serveren (het moet een beetje haalbaar blijven), maar dat je een paar groenten kan laten terugkomen door ze op verschillende manieren te bereiden. Zo mag soep op het feestmenu niet ontbreken, net als een groentepuree, een gestoofde groente en een geglaceerde groente. Zelfs gecombineerd met een stukje kip is dat al feestelijk. En het beste nieuws is: alle vier deze bereidingen zijn relatief kluns-proof. Zeker met deze handleiding en recepten.

 

1. Soep

Soep kan je amper verknoeien. We zeggen niet dat het onmogelijk is :), maar normaal moet het zelfs de grootste klunzen lukken. Je snijdt al je groenten fijn (zeer fijn voor julienne, grof voor gemixte soep), stooft ze even aan in een grote pot met wat boter en voegt dan water en bouillon toe. Je laat het geheel goed doorkoken, mixt (eventueel) glad met een staafmixer en kruidt af. Dit laatste is het moeilijkste. We spreken uit ervaring: toch maar oppassen met die pepermolen. Te weinig is te flauw, maar te veel is simpelweg onaangenaam :). Goed proeven tijdens het kruiden is de beste raad die we kunnen geven.

Soep is een winters gerecht en dus zijn ook winterse groenten er uitermate voor geschikt. Witloofsoep, pastinaaksoep, knolseldersoep,… allemaal toppers. Je kan het simpel en licht houden of je soep pimpen door een wolkje room toe te voegen (bij het serveren) en iets om op te knabbelen. Twee voorbeeldrecepten:

 

Soep van pastinaak en knolselder met pastinaakchips

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 200 g knolselder
  • 300 g pastinaak
  • 1 extra pastinaak voor de chips
  • 2 aardappels
  • 1 zoete ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 l groentebouillon
  • peper en zout
  • 50 g boter
  • eventueel: 1 kl truffelpuree of enkele druppels truffelolie
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de pastinaak en knolselder en snipper de ui en knoflook. Bak kort in een beetje boter op een zacht vuur en blus met groentebouillon.
     
  • Schil de aardappels en snijd in stukken. Voeg toe aan de groenten en kruid met peper en zout.
     
  • Laat alles garen onder een gesloten deksel.
     
  • Mix daarna tot een gladde soep en werk eventueel af met een beetje truffelpuree of –olie (naar smaak).
     
  • Was de overgebleven pastinaakwortel en snijd in dunne plakjes (zo dun als je kan). Frituur deze tot chips en serveer bij de soep.
 
 
knolselder-bis.png
 
 
 

Soep van peterseliewortel met kalkoensnippers

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 80 g kalkoenham, in dikke plakken gesneden
  • 250 g peterseliewortel
  • 150 g ui
  • 20 g boter
  • 1 l gevogeltebouillon
  • 1 teen look
  • 10 takjes peterselie
  • 75 ml olijfolie (extra vierge)
  • peper
  • zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Maak de peterseliewortel en de ui schoon, snijd in grove stukken en stoof in een grote pot met wat boter. Voeg bouillon toe en breng aan de kook. 
     
  • Laat zo’n 20 minuten doorkoken, mix glad en kruid af met peper en zout.
     
  • Pel de look en mix fijn met de peterselie en olijfolie.
     
  • Snijd de kalkoen in snippers en bak ze krokant in een pan met olie.
     
  • Verdeel de soep over borden en werk af met enkele snippers vlees en enkele druppels peterselie-olie.

 

 

2. Puree of crème

Een puree maken van groenten is echt gemakkelijk. Je snijdt de groenten in grove stukken, kookt (of stoomt) ze gaar, laat ze afkoelen en mixt ze tot een gladde massa met een blender of staafmixer. Een beetje room erbij maakt de smaak wat voller en het uitzicht ‘fluwelig’ – nog zo’n truc die niet veel kookkunsten vergt.

Wintergroenten zoals raapjes, spruitjes, wortelpeterselie en knolselder zijn uitstekend geschikt om te pureren. Twee recepten:

 

Crème van raapjes

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 250 g rapen
  • groentebouillon
  • boter
  • room
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Was de raapjes en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in stukken en kook ze in een bodempje groentebouillon.
     
  • Wanneer de raapjes beetgaar zijn, voeg je een beetje room toe. Laat inkoken.
     
  • Mix het geheel glad en breng op smaak met peper en zout.
 
 
raapjes-bis.png
 
 
 

Puree van knolselder en aardappel

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1/2 kg bloemige aardappelen
  • 1/4 knolselder
  • 1 dl room
  • 1 dl melk
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de aardappelen en de knolselder. Snijd ze in stukken en kook ze apart in gezouten water.
     
  • Giet af en haal ze samen door de roerzeef.
     
  • Verwarm de room en melk en roer dit mengsel door de puree. Kruid af met peper en zout.

 

 

3. Gestoofd

Naast een puree of crème kunnen gestoofde en geglaceerde groenten niet ontbreken. Stoven lijkt wat alledaags, maar als je groenten gaart in bouillon in plaats van in water, wordt het weer net dat tikkeltje specialer. De basics van stoven zijn deze: je bakt je groenten even aan in boter, voegt een beetje vocht toe, zet een deksel op je pan en laat de groenten rustig garen. Het garen moet gebeuren op een relatief laag vuur (90°C), zodat de groenten niet gekookt worden. Blijf tijdens het stoven altijd in de buurt van je pan, zodat je op tijd wat vocht kan toevoegen en de groenten niet verbranden.

Ook om te stoven zijn wintergroenten erg geschikt. Spruitjes, raapjes, pastinaak, witloof, wortels, … Gestoofde spruitjes en raapjes zijn onze favoriet:

 

Gestoofde spruitjes met spek en walnoten

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 500 g spruiten
  • groentebouillon
  • 100 g spek, in reepjes gesneden
  • 50 g walnoten, fijngehakt
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten en maak onderaan de knollen een insnijding. Bak ze kort in wat boter en voeg een bodempje groentebouillon toe.
     
  • Zet een deksel op de pan en laat kort (5 min.) garen, tot ze beetgaar zijn. Spruiten zijn het lekkerst als ze alle vocht hebben opgenomen. Houd wel je pan nauwlettend in de gaten, zodat ze niet aanbakken of uit elkaar vallen. Spruiten moeten immers groen en stevig blijven.
     
  • Bak het spek op een laag vuur krokant in eigen vet (vetstof toevoegen is niet nodig). Doe er de spruiten en fijngehakte noten bij en laat enkele minuten al omroerend meebakken.
     
  • Breng op smaak met peper en zout.
 
 
spruiten-bis.png
 
 
 

Gestoofde raapjes

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 250 g rapen
  • boter
  • groentebouillon
  • peper en zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de raapjes en snijd ze in kwartjes. Bak de kwartjes rondom in een pan met een flinke klont boter, maar laat ze niet bruin worden.
     
  • Voeg bouillon toe tot de kwartjes half ondergedompeld zijn en laat op een zacht vuur beetgaar worden.
     
  • Als de raapjes al beetgaar zijn maar het vocht nog niet verdampt is, kan je het sneller laten verdampen door het vuur even hoger te zetten. Let wel op dat je kwartjes niet verbranden.
     
  • Kruid af met peper en zout.

 

 

4. Geglaceerd

Geglaceerde groenten zijn het meest feestelijk van alle vier deze bereidingen, maar ze zijn absoluut niet moeilijk te maken. Het geheim van glaceren is suiker of honing en wat boter toe te voegen aan het kookvocht. Wanneer het water bijna helemaal verdampt is en de groenten net niet gaar zijn, schud je met je pan zodat de groenten volledig omhuld worden met ‘glace’ (het overblijfsel van het gesuikerde kookvocht). Resultaat: mooi glanzende groenten met een knapperige beet. Heerlijk!

Niet alle groenten zijn geschikt om te glaceren, maar witloof, wortels, spruitjes en raapjes zijn dat wel. Twee recepten:

 

Geglaceerde spruitjes en raapjes

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 rapen
  • 20 spruiten
  • groentebouillon
  • boter
  • 2 el suiker of honing
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten, maak onderaan de knollen een insnijding en kook ze beetgaar in een bodempje groentebouillon. Opnieuw moeten ze groen en stevig blijven. Giet af.
     
  • Schil en snijd de raapjes in kleine blokjes. Kook ook hen beetgaar in een bodempje groentebouillon en giet af.
     
  • Verhit een flinke klont boter - niet laten bruin worden – in een ruime pan en doe er de raapjes en spruitjes bij. Meng goed en bestrooi met suiker of voeg honing toe. Meng opnieuw goed, zodat alle groenten bedekt zijn, en voeg een scheutje water toe. Laat rustig verder glaceren terwijl je nu en dan roert. 
 
 
witloof-bis.png
 
 
 

Geglaceerd witloof

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 8 witloofstronken
  • boter
  • peper en zout
  • 1 el poedersuiker
     

Zo maak je het klaar:

  • Maak het witloof schoon, haal de onderste harde kern eruit maar laat de stronken heel. Stoof de stronken aan in boter met een beetje water en laat onder een deksel garen op een zacht vuur.
     
  • Kruid met peper en zout. Neem ze uit de pan en laat afkoelen.
     
  • Bak vlak voor het serveren het witloof aan in flink wat boter die je 'noisette' (hazelnootkleurig) laat worden. Bestrooi de stronken met poedersuiker en laat ze rondom rond glaceren.
     
  • Snij de stronken pas daarna in twee.

 

 

Aan alle koks veel succes toegewenst en aan de rest een sterke maag ;). Fijne feestdagen! 

Bronnen: Lekker van bij ons en Flandria

Gerelateerde artikels