Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Agenda
18 Okt
tot
19 Okt

Dag van de Trage Weg

Locatie: Belgiƫ

Beeld: Shutterstock - LoloStock

 

Vlaanderen is doorspekt met een fijnmazig net van trage wegen: wegen waar geen gemotoriseerd vervoer is toegelaten en waar wandelaars, fietsers en ruiters de plak zwaaien. Hierdoor vormen ze een alternatief verkeersnet voor zwakke weggebruikers en ecologische verbindingen tussen versnipperd natuurgroen voor een heleboel dieren.

Afhankelijk van hun oorspronkelijk functie hebben ze een ander uitzicht: indrukwekkende holle wegen, smalle verbindingspaadjes tussen dorpskernen (kerkwegels) of kaarsrechte jaagpaden. Je kan ze vinden op het platteland maar evengoed in de stad.

Ga ze ontdekken tijdens de Dag van de Trage Weg. Meer dan 100 vereniging organiseren een leuke actie. In Vlaanderen wordt het event georganiseerd door Trage Wegen vzw, in Wallonië door Sentiers.

Er wordt vooral gewandeld en gefietst, al dan niet met een verhalenverteller erbij die de geschiedenis van de bewandelde weg uit de doeken doet. Hier en daar wordt ook een nieuwe of herstelde trage weg feestelijk ingehuldigd. Een overzichtskaartje kan je hier terugvinden. Zoom in op jouw regio, en klik op de vlaggetjes om meer info te krijgen over de activiteit.

 

Meer info: Trage Wegen vzw, Dag van de Trage Weg, Sentiers, ons artikel ‘Tip: trage wegen’.