@livewireStyle
header.home link

Boerenbetoging 2015: waarom zijn ze boos?

Het was druk in Brussel vorige week maandag. En lawaaierig. Niet moeilijk, als honderden tractors claxonnerend door de straten rijden, en nog eens duizenden landbouwers gewapend met voetzoekers hen te voet voorgaan. Richting Europese wijk trokken ze, want daar kwam de Europese ministerraad voor Landbouw samen.
7 september 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Het was druk in Brussel vandaag (maandag 7 september 2015). En lawaaierig. Niet moeilijk, als honderden tractors claxonnerend door de straten rijden, en nog eens duizenden landbouwers gewapend met voetzoekers hen te voet voorgaan. Richting Europese wijk trokken ze, want daar kwam vandaag de Europese ministerraad voor Landbouw samen. En die ministers wilden ze wel eens hun gedacht zeggen. Want het gaat niet goed met de sector. De varkenssector verkeert al jaren in crisis. “Er staan drama’s te gebeuren”, is een zin die we dit jaar al meerdere keren hebben horen vallen. Een jaar crisis kan je mits een goed gevulde spaarrekening wel overbruggen – slechte jaren horen bij het ondernemen, mijnheer – maar jaar na jaar na jaar…?

De varkenshouders zijn trouwens niet de enigen waarbij het water aan de lippen staat. Door het embargo van Rusland op Europese landbouwproducten sinds vorig jaar, hebben ook de tuinbouwers, fruitkwekers en melkveehouders het moeilijk. De afschaffing van de melkquota begin dit jaar heeft de melkveesector ook geen goed gedaan: de prijzen zijn op korte termijn gekelderd. Komt daar nog bij dat de kosten van de boeren de laatste jaren wel stijgen, onder meer omdat Europa hen steeds strengere eisen qua milieu- en diervriendelijkheid oplegt, maar de prijzen die zij voor hun producten krijgen niet (wel integendeel).

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus formuleert het zo: “niemand anders dan de boer werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om er geld aan te verliezen”. En net dat zijn de boeren beu. Dat harde werken vinden zij niet erg, maar het feit dat ze er amper of zelfs helemaal niet voor gecompenseerd worden, “pikken ze niet langer”.

Meer info: herlees onze artikels 'Op de rooster: het prijzenprobleem' en 'De strijd van de roze tractor', en raadpleeg dit opiniestuk op deredactie.be.

 

boerenbetoging-overzicht.png

 

 

Hete zomer

Intussen is het al de zoveelste keer dat Europese landbouwers deze zomer de straat op komen. Geblokkeerde wegen en roze tractoren kwamen de laatste weken meermaals in het nieuws. Net daarom werd maandag 7 september een extra ministerraad bij elkaar geroepen. Een ‘spoedoverleg’ over mogelijke steunmaatregelen, zeg maar. Het ideale moment voor landbouwers uit heel Europa om hun krachten te bundelen en hun bezorgdheden te uiten. De protestmars in Brussel was er dan ook geen van Boerenbond of het Algemeen Boerensyndicaat alleen, maar van verschillende Europese boeren(organisaties) samen. Hebben we met eigen ogen gespot: Walen, Italianen, Nederlanders, Fransmannen, Ieren, Britten, Duitsers en Bulgaren.

 

 

Het eisenpakket

Wat willen de boeren nu eigenlijk? Eerst en vooral gehoord worden. Hun bedrijven zijn geen multinationals met CEO’s die om de zoveel jaar van werkgever veranderen, maar familiebedrijven met lokale binding. Beslissingen die hun bedrijf of hun sector aangaan, raken hen en hun familie persoonlijk. Dat siert de sector, maar maakt hem ook extra kwetsbaar. Verder willen ze:

  • dat Europa weer marktinstrumenten invoert om tijdelijke prijsdalingen op te vangen. Te vaak zijn die prijsdalingen immers het gevolg van geopolitieke spanningen (bv. de Ruslandban) waar de landbouw geen oorzaak van is, maar wel de gevolgen van draagt.
     
  • een sterkere positie voor de landbouw in de agrovoedingsketen. Zonder boeren geen vlees, brood, kaas, enzovoort. Desondanks zijn ze de zwakste schakel in de keten en hebben ze te weinig marktmacht om betere prijzen te onderhandelen.
     
  • eerlijke prijzen voor hun kwaliteitsvolle producten
     
  • een Europees landbouwbeleid dat opnieuw oog heeft voor het economische plaatje
     

Sommige landbouworganisaties eisen daarnaast nog specifieke dingen, zoals de invoering van een marktregulerend programma voor de melkveehouderij (eis van de European Milk Board), maar in grote lijnen komen de eisenpakketten overeen.

 

 

Enkele sfeerbeelden van de betoging (toen het nog rustig was) - omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden:

 

boerenbetoging-slogan2-tris.png

boerenbetoging-slogan3-tris.png

boerenbetoging-slogan4-tris.png

boerenbetoging-slogan5-tris.png

boerenbetoging-tractor1-tris.png

Gerelateerde artikels