Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Terug in de tijd met Veldverkenners

Om te begrijpen hoe ons voedsel vandaag wordt geteeld, is het onvermijdelijk te kijken naar het verleden. Waarom zijn boeren gespecialiseerd in een of slechts een paar teelten, terwijl ze vroeger allemaal wat dieren, akkers en fruitbomen verzorgden? En waarom zijn de stallen vandaag zo groot, terwijl de dieren vroeger bijna letterlijk in de woonkamer (of toch ernaast) verbleven? Het antwoord ligt telkens in de economische en politieke realiteit waarin boeren werken. En die realiteit is erg veranderd de laatste 200 jaar. Daarom schetsen we in dit boekje een overzicht van de belangrijkste evoluties in de landbouw en de wereld sinds de 19de eeuw. 

Je kan het lezen door het hierboven te doorbladeren of hier te downloaden. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10) + adres te sturen naar info@veldverkenners.be.

Veel leesplezier!

Van Anorak tot Zonnecrème

Zeg nooit zomaar patat tegen een aardappel. Want die patat is veel meer waard dan je op het eerste gezicht zou denken. We eten al eeuwen stoemp met worst – dat klopt – maar daarnaast worden aardappelen nog in een verrassend aantal andere producten gebruikt. En dan hebben we het niet alleen over een pakje friet, maar ook over margarine, beton, papier, bruistabletten en biologisch afbreekbaar plastiek. Geloof je me niet? Na het lezen van dit boekje hopelijk wel.

We zijn dit keer niet het veld ingetrokken, maar de voedings-, voeder-, bouw- en farmaceutische industrie. Op zoek naar de zichtbare en niet zo zichtbare nevenstromen van onze dagelijkse kost. Zodat je nooit meer op dezelfde manier naar een varken zal kijken, of naar een potje dagcrème. Want ja, ook die twee hebben iets met elkaar te maken...

Je kan het boekje lezen door het hierboven te doorbladeren of hier te downloaden. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis natuurlijk!) door een mailtje met je vraag + adres te sturen naar info@veldverkenners.be.

Veel leesplezier!

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »